LIFESTYLE

Pokreni se!

Sve što trebate znati o joggingu...

Iako se mnogima čini zamoran, jogging je idealan način da sredite misli, ispušete bijes i maknete celulit zauvijek! Najteže se pokrenuti, to znam i sama iz iskustva jer mi je trebalo užasno dugo da shvatim kako joga, aerobik i slične dvoranske aktivnosti nisu za mene, a od lopte bježim kao vrag od tamjana. Međutim, kad sam jednom počela joggirati nastavila sam i to tijekom cijele godine, i po snijegu i suncu i kiši. Možemo reći da imam „Forrest Gump" sindrom, jer otkad sam počela trčati sve druge fizičke aktivnosti su pale u zaborav. Pa evo nekih osnovnih informacija... neke od njih i iz prve ruke!

Osnove: Trčati mogu svi, osim osoba koje imaju problema sa zglobovima i kralježnicom. Od svih aktivnosti sagorjeva najviše kalorija čak 500 u sat vremena, a pošto su noge u punom pogonu- celulit se topi i već za tri tjedna možete očekivati rezultate. Trčanje je naporno i samo po sebi izazov, jer nemate fiksni tremin, morate se natjerati sami na pokret. Trčanje s prijateljicom nije loša ideja, jer se međusobno motivirate,  ali uvijek postoji razlika u kondiciji, što može biti prilično frustrirajuće, kao i rizik da odete u prvi birc laganim korakom. Nemojte forsirati ni s tempom ni s kilometražom: najprije kombinirano trčite i hodajte, da bi postepeno sve više prelazili na trčanje.

Oprema: Od opreme su vam najpotrebnije dobre tenisice za trčanje i sportski grudnjak. Tenisica mora dopirati do gležnja i biti namijenjena za trčanje, stoga zaboravite na tenisice u kojima šećete po gradu. Obuća ne smije biti prečvrsto stegnuta, ali ni labava, nego mora lijepo prijanjati uz nogu. Druga stvar koju trebate je dobar sportski grudnjak. Ako vam se čini da je to pretjerano riskirate bolove u leđima, obješene i bolne grudi, te brže umaranje jer dobar grudnjak ima naramenice u obliku slova x i rubna pojačanja koja vas tjeraju da se uspravno držite. Kad je o materijalu riječ, izbjegavajte pamuk koji upija znoj i koristite dry fit materijale (pogledajte etikete prije kupnje).Sve što Vam je potrebno za trčanje su kratke hlačice (Nike),sportski top (Nike), sportski grudnjak (Nike, Yoga kolekcija), tenisice (nike), dobar dezić (Rexona), boca s vodom i Ipod da se motivirate glazbom.

 

 

Sad se još samo trebate natjerati da ugasite računalo i krenete u akciju :)

 

(Borina Kopčić)

Objavljeno: 23.05.2009. u 12:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p