MATEA MARTEK

Pole dance - senzualni svijet kojim vladaju snaga, pokret i glazba

Upoznajte Miju Kuleš, instruktoricu pole dancea i vlasnicu Pole Heights studija
Mia Kuleš
Podrum kluba na margini grada. Senzualni polumrak, neonom osvijetljena pozornica i nekoliko dugokosih djevojaka koje se zavodljivo prevrću oko šipke. Novčanicama prekriveni pod kluba, prolivene boce pića čije nule u iznosu izazivaju leptiriće anksioznosti u utrobi i graške znoja na čelu, atmosfera natopljena fantazijama, snovima i skrivenim namjerama. Liči li ovaj opis ikako na vašu prvu asocijaciju na ples oko šipke?


Dopustite da vam tada probušim ovaj mjehurić percepcije i uvedem vas u jedan drugi svijet. Senzualan, ženski, moćan i snažan, nimalo nalik na dekadenciju opisanih (i opjevanih) Magic Cityja iz uvoda kojima vladaju striptizete zvjezdanih statusa, požuda i prljave misli.

Kako biste shvatili ovaj svijet u koji vas uvodim, za početak, vizualizirajte čahuru. Neprobojnu, intimnu, lišenu sumnji i strahova, egzistencijalnih kriza, neplaćenih računa i svađa s boljom polovicom, zaokruženu neprobojnom glazurom od glazbe. Čahuru kojom vlada svijest o tijelu, ljubav prema istom, slavljenje ženske snage, mjesto na kojem se lebdi, što duhom, što tijelom, ujedno svijet u koji me je velikodušno uvela Mia Kuleš. Svijet je to pole dancea - tjelovježbe, sporta, ali i oblika umjetničkog izražavanja kroz plesni pokret i akrobatiku oko vertikalne šipke, koji trenutno na domaćem tlu uživa veliku popularnost.

Mia Kuleš
Graciozna i krhka sve dok je ne vidite za šipkom i pomislite odakle ta demonska snaga u tjelešcu iscrtanom tetovažama, Mia nas je ugostila u svom sretnom mjestu, netom prije nego što se on ispuni cvrkutanjem žena uzbuđenih prije još jednog treninga, tom jednom satu u danu posvećenom isključivo njima. Studio Pole Heights na zagrebačkoj Trešnjevci, kojeg je Mia vlasnica i instruktorica zajedno s Ivom Koštić zaduženom za specijalne strech radionice i aerial hoop (i koju Mia naziva svojom stijenom), svoja je vrata otvorio u travnju 2016. godine. Od tada do danas, postao je omiljeno utočište samosvjesnih žena koje iz treninga u trening osvještavaju ljepotu i snagu svoga tijela, druže se i zabavljaju kroz ples oko šipke. No, ono što je tom studiju prethodilo jest djetinjstvo istraživanja, tinejdžerstvo vježbe, koje iskušenja i mladost brušenja vještine.

''Plesom i sportom sam se bavila cijeli život. Probala sam sve, od MTV i jazz dancea, baleta pa sve do atletike, košarke i rukometa. S 13 godina su mi doktori dijagnosticirali skoliozu i pripremali su me na operaciju. Bilo je pitanje hoću li hodati i kako ću se oporaviti. Nosila sam steznik godinu i pol po 18 sati dnevno i borila sam se s prihvaćanjem činjenice da to dogodilo meni, koja sam se sportom i plesom bavila cijelo djetinjstvo. S neke 22 godine sam naletjela na video Jenyne Butterfly u kojem sam prvi put vidjela pole dance i shvatila kako on podrazumijeva mnogo snage i fleksibilnosti te ima jako puno gimnastičkih elemenata. Sve me to privuklo. Kada sam počela s pole danceom, radila sam u Toxic Fashion shopu u sklopu Tattoo studija Zagreb u koji je s letcima za svoje sate pole dancea jednog dana ušetala moja prva trenerica. U periodu učenja prošla sam i Mighty M Station, a veliku mi je priliku dala Morana Gatolin koja je vidjela moju želju za instruktorskim pozivom te me je uzela pod svoje. Svatko može plesati, malo tko podučavati. Uz to, Morana mi je bila mentorica za 3. hrvatsko natjecanje u plesu i sportu na šipki na kojem sam osvojila broncu. Nakon što sam dala otkaz na poslu, kolege su mi kupili šipku koju sam instalirala u svojoj garaži te sam od tada nadalje samouka'', staloženo mi objašnjava Mia, dok u pozadini svira mazni novi rnb.

Mia Kuleš
Pitanje koje mi se još od prvih izmijenjenih poruka u kojima smo dogovarale ovu priču vrzmalo mislima Mia dočekuje spremna. Naime, razlika između S faktora i pole dancea leži u tome što je S faktor licencirani tečaj koji se fokusira na buđenje senzualnosti i samopoštovanje žene, i to kroz pokret na zidu, kauču ili šipci. Mnogo se improvizira i teži se osjećaju zadovoljstva sobom i svojim tijelom, dok je pole dance onaj sportski dio i za njega zasad na našim prostorima ne postoji licenca za instruktora, premda je Mia licencirani instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Pole dance obuhvaća razne stilove, poput umjetničkog, drame u kojoj se ples kao što je hip hop ili latinoamerički kombinira sa šipkom, komedije koja ima za cilj nasmijati gledatelja ili exotic pole dancea koji najviše podsjeća na striptiz na temelju kojeg je nastao. Pole dance kao sportska disciplina fokusira se na snagu i na tjelovježbu, daje veliku slobodu izvedbe, kao i opreme u kojoj se vježba, a ono najbolje jest što ne zahtijeva predznanje, posebnu fizičku spremu, niti ne podrazumijeva određeni izgled. 

''Svatko nađe granu pole dancea koja mu odgovara, kojoj se može prilagoditi i koju osjeća ili želi prezentirati drugima. Odaziv je genijalan baš zbog toga što dolaze različite djevojke, nema granica jer se bavimo vlastitom težinom, napredak je brz i mogu reći kako vidim isključivo zadovoljstvo kod cura na satu, što je u suštini ono najbitnije i što mene čini sretnom. Lijepo je vidjeti djevojku koja se bavila fizičkom aktivnosti, posebno plesom ili gimnastikom jer će ona na prvu nešto odraditi dobro, no to ne znači da će više uživati u pole danceu. Ima puno djevojaka koje se nisu ničim bavile prije pole dancea i usprkos tome su rođene plesačice. Možda se naizgled ne doimaju sportašicama, no na satovima pole dancea one to zasigurno jesu. Nema predrasuda i ne očekuje se ništa osim da slušaju, vjeruju u sebe i vjeruju svom instruktoru kako bi se izbjegnule ozljede koje, uostalom, postoje u svakom sportu.''

Mia Kuleš

Mia Kuleš
Mia u Pole Heights studiju ima otprilike osam grupa s po šest djevojaka, a svaka grupa ima dva termina tjedno, s trećim na izbor. Sat započinje zagrijavanjem na kojem se često miješa workout s jogom, potom slijedi 40 minuta šipke, ponavlja se ili se radi nešto novo, a trening završava desetominutnim opuštanjem i istezanjem. Svijetla su prigušena, a glazba u pozadini raznolika, od electro popa do rnb-ja, hip hopa i trapa, nekad i alternativnog rocka. Svaka eventualna početna nelagoda i stidljivost već nakon nekoliko sati bivaju zamijenjenima divljenjem svome tijelu, mišićima, napretku, figurama i dobroj zezanciji. Zajednica je to žena gdje je celulit apsolutno nebitan, veličina guze još manje, i mjesto gdje se loši dani zaboravljaju čim se zalupe vrata vanjskom svijetu.

Mia Kuleš
mia kuleš
Premda se ova vrsta tjelovježbe kod nas tek popularizira, vani se pole danceom plesači profesionalno bave već 15-ak godina, stoga postoje i velika natjecanja na kojima se odmjeravaju stilovi i snage i ona su prilika da svatko pokaže svoju viziju pole dancea. U Hrvatskoj se priča razvija nešto sporije, no unazad par godina plesači na izbor imaju mnoštvo radionica koje su najveći izvor znanja na ovom području i na kojima se uči od svjetski poznatih pole dance imena. Tu je i ljetni pole kamp, ujedno najveći u Europi, i to u organizaciji Nikoline Jurišić. Pole dance studija sukladno popularnosti ima mnogo, kao i odličnih instruktora, a svaki studio bira i svoj stil te, naposljetku, svojom energijom privlači različite ljude.

''Kod nas je najveći problem to što cure misle da nisu dovoljno dobre kako bi svoje viđenje pole dancea i svoju priču prezentirale pred sucima. Vani je to toliko učestalo da se pola kluba prijavljuje na natjecanja. No razumijem to, kod nas ide malo laganije i to je u redu. Bitno je da se razbiju predrasude oko pole dancea i striptiza jer nema ništa loše u tome da cura koja želi biti seksi bude seksi i da djevojka koja želi biti monstruozno jaka bude najjača ikada. Predrasuda ima, ali sve manje i manje, čemu svakako pridonose događaji poput pobjede Petra Brune Basića na Supertalentu.''

Mia Kuleš
Mia Kuleš
Predrasude su, jasno, očekivane, i baš kao što su se nekoć vezale za, primjerice, trbušni ples, nipošto nisu zaobišle pole dance, tim više što disciplina korijen vuče iz striptiza. No, jednom kada zagrebete u taj osviješteni ženski svijet, svaki impozantni pokret kao da opali šamar svakoj, pa i najmanjoj predrasudi koja tinja u nekom zabačenom kutku uma. Dok gledate sve te divne žene i magiju koju izvode tijelom, jedina emocija koja ostaje jest iskrena zadivljenost. Izražavanje tijelom, obožavanje istog, portretiranje emocija, odgovaranje na glazbu i ispitivanje granica vlastite snage imaju terapeutski učinak i to je ujedno ono što Mia navodi kao razlog svoje zaljubljenosti u pole dance.

''S nijednim drugim plesom nije mi se dogodio ovakav klik. Pole dance je promijenio moj način razmišljanja, način življenja, način na koji doživljavam ljude, način na koji doživljavam žene. Žene su genijalne, obožavam ih. Ovo je moje mjesto na koje pobjegnem kad mi je najgore. Kako god loš dan imala, čak i ako dođem u studio sa suzama u očima i jedva izgovorim 'bok', čim krene sat te žene odagnaju ono najgore i sve dođe na svoje mjesto. Ovaj klub mi je najveća stvar koju sam napravila sa svojih 26 godina. Prilika da ulazim u svoj studio i imam broj cura koji imam, prenosim im svoje znanje i ljubav... To me usrećuje. Mogla bih u studiju biti od 0 do 24, raditi sa ženama, pohoditi radionice... Zabavan je to život, bez daljnjega.''

Mia Kuleš
Tada nekada, završavajući odgovor na moje posljednje pitanje, taman mi dajući vremena da se probudim iz svoje blage hipnotiziranosti njenim likom, Mia iz jednostavne crne trenirke uskače u minijaturne hlačice visokog struka, top i cipele bolno visoke pete. Dok mi glavom prolazi misao o tome dopušta li ljudska anatomija hodanje u ovim cipelama, kamo li izvođenje zahtjevnih akrobacija, Mia je već na šipki. Iz krhke djevojke u trenu se transformirala u misterioznu, gumenu zavodnicu monstruozne snage. Moja hipnotiziranost se vraća za svakim njenim novim okretom, svakom novom figurom, i na tren prepoznajem taj moment u kojem baš ništa drugo u svemiru ne postoji. Samo glazba, pokret i osjećanje vlastitog bića. Zvuči patetično? Previše new age? Ne, zvuči kao osjećaj o kojem bi vam pričati mogao svaki plesač.

Mia Kuleš
Foto: Dario Dunaj
Objavljeno: 28.02.2017. u 11:19

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p