LIFESTYLE

Poznata domaća kostimografkinja Dženisa Pecotić slavi 40 godina karijere: “Vrhunski baletni kostim izrađuje se danima!”

Ususret izložbi u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar koju ne želite propustiti!
Ljubitelji vrhunskih kazališnih predstava zasigurno su već dobro upoznati s radom jedne od naših najuspješnijih kostimografkinja u Hrvatskoj - Dženise Pecotić, koja ove godine slavi velikih 40 godina bogate kostimografske karijere. Dženisa je tijekom četiri desetljeća kreirala bezbroj kostima za stotine kazališnih predstava, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a ovoga ljeta, povodom spomenute obljetnice, priprema jednu zaista posebnu izložbu u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar koju morate posjetiti!
 
Od kostima u dramskim operama, kazališnim predstavama za djecu pa sve suautorstva u dizajniranju službene odore časnika i dočasnika hrvatske vojske, Dženisa je zaslužna za toliko kreacija, koje je nakon 40 godina vrijednog rada teško uopće i nabrojati. Iako i sama kaže kako joj je izdvojiti najdražu kreaciju jednako teško kao i svakom roditelju odgovoriti na pitanje “Koje dijete više voliš?”, kada bi baš morala birati, odlučila bi se na onu najtežu kategoriju klasičnih baletnih predstava poput “Pepeljuge” i “Labuđeg jezera”: “U stvaranju klasičnih baletnih kostima izrazito je važan zanat, koji jako poštujem. Vrhunski baletni kostimi izrađuju se danima i predstavljaju unikatan, ručni rad, što im daje jednu posebnu vrijednost,” tvrdi Dženisa. 
 
 
A upravo tu kreativnost i strast za zanatom ova će 70-godišnja umjetnica još jednom potvrditi spomenutom izložbom u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar koju je simbolično nazvala “Dženin kabinet čuda”. Sigurno se pitate zašto baš “kabinet čuda”? Nastao od njemačkog izraza “Wunderkammer”, kabinet čuda naziv je koji je nastao u trenutku renesanse, kada su veliki osvajači iz Europe krenuli u osvajanje svijeta. Putem su otkrili hrpu neobičnih predmeta koje su ponijeli sa sobom i donijeli doma kako bi ih s oduševljenjem pokazali svojim sunarodnjacima, a upravo to je bio prapočetak onoga što danas nazivamo muzejima. Potaknuta neslavnim “lockdownom”, Dženisa je iz vlastitog stana sakupila hrpu, kako sama kaže, nevoljenih stvari od kojih je kreirala neodoljive lutke s opravdanim imenima (Miss Dior, Sakupljač sjećanja), referencama na vrijeme i jednom potpuno novom svrhom koja je ove zaboravljene predmete vratila u život i na koncu, u - Galeriju Kranjčar. Otvorenje izložbe predviđeno je za 6. srpnja, a više informacija potražite ovdje
 
Foto: Instagram
Objavljeno: 29.06.2022. u 11:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p