PUTOVANJA

9 kul mjesta u Subotici i Novom Sadu

Mona Lacko s nama je podijelila svoje favorite
mona lacko
S
vojom je prvom eksperimentalnom kolekcijom imena Mustafa uzburkala modne redove Balkana dokazavši kako umjetnost nije netragom nestala iz modnog dizajna. Intrigirati je nastavila i svojim sljedećim kolekcijama, nastavivši progovarati o društvenim i političkim temama, ali i rušiti stereotipe muškog i ženskog odijevanja.


Mona Lacko zasigurno je jedno od najuzbudljivijih novih imena na regionalnoj modnoj sceni. Poruka je u radu mlade dizajnerice koja je na prošlom Portanova Fashion Incubatoru ušla među pet najboljih mladih dizajnera u regiji uvijek prisutna, a izlaženje van okvira i propitkivanje istih je zadatak koji izvršava s najboljim ocjenama. S obzirom na to da živi u Subotici, pa i Novi Sad poznaje mnogo bolje od nas, Monino nam se ime logično nametnulo i kad smo poželjeli detaljnije istražiti zanimljiva mjesta u ovom području. Dok će mnogi reći kako bolje od vječno živahnog Beograda za vikend ne mogu zamisliti, drugi navode Novi Sad kao grad nešto sporijeg tempa, no duše velike kao svemir. Mlada nam je dizajnerica stoga, u jeku priprema za novo izdanje Portanova Fashion Incubatora i, kako kaže, svojoj najkreativnijoj, ali i najnapetijoj fazi u godini, otkrila najdraža mjesta u rodnoj Subotici i obližnjem Novom Sadu. Adrese s naglaskom na kul, urbano, alternativno i umjetničko, mjesta idealna za druženje, učenje i, jednostavno, mjesta s dušom, pogledajte u nastavku.

studio 11

Studio11 (Subotica)

Ovo je mesto u koje sam se zaljubila čim sam kročila unutra. Studio11 je DIY i samostalna alternativna muzička i umjetnička kolektiva smještena u Zagrebačkoj 11. Stara gradska kuća koja je prilagođena potrebama nama, umjetnicima, muzičarima i svima koji žele ispoljiti svoju kreativnost ili je upiti. Ovdje se često događaju odlične svirke, muzičari dolaze s raznih strana svijeta i mogu se vidjeti zanimljivi live actovi. Ono što bih još dodala jest da sam se upravo ovdje povezala s ljudima s kojima i dan danas uspješno surađujem.

Caffe Grunf (Subotica)

Kafić u samom centru grada. Volim ga zato što je opušten i ja se tamo osjećam isto tako. Ovdje najviše volim popiti čašu točenog Jelen piva ili domaće vino. Također imaju kul mini izložbe s vremena na vrijeme, kao i neke nastupe ili možda projekciju video spotova... Sve u svemu, jedno simpatično i opušteno mjesto. A da ne zaboravim napomenuti da na St. Patrick’s day toče zeleno pivo!

Kafana Majo (Subotica)

Jedna od najstarijih kavana u gradu, kultno mjesto gdje su mnogi "ostavili mladost", proveli besane noći, stvarali prijateljstva, dijelili uspomene. Ovdje volim dolaziti jer se osjećam kao da sam se vratila kroz vrijeme. Svi zidovi su popunjeni fotografijama iz starih dana, nekad mi se čak učini kao da prepoznajem neke face. Ljeti je super terasa jer gleda na Park Rajhl Ferenca ili, kako ga mladi zovu, Peder Park. Također, jedno od super mjesta za druženje!

savremena galerija subotica

Savremena galerija Subotica (Subotica)

Savremena Galerija Subotica smještena je u secesijskoj Rajhl palači (1904), remek-djelu arhitekta Ferenca Rajhla, zaštićenom spomeniku kulture. Ovdje se uglavnom mogu vidjeti sjajne izložbe, kako lokalnih tako i stranih umjetnika.

Palić (Subotica)

Palić mi je omiljeno mjesto na cijelom svijetu! Obožavam njegov park, šumice, prelijepe građevine, šetališta, sve! Inače već godinama se na Paliću organizira Europski Filmski Festival povodom kojeg su odlična događanja! Zatim je tu Festival Vina i Horora, meni jedan od dražih projekata, u sklopu kojeg se degustiraju vina i emitiraju horor filmovi. I obavezno ako ste već tu probajte pizzu u Old Pubu, ona mi je najbolja! Sve u svemu, Palić je jedno divno mjesto i obavezno ga posjetite.

absolut

Kineska četvrt (Novi Sad)

Kineska četvrt je industrijska četvrt Novog Sada, nastala 30-ih godina 20. stoljeća. Nakon što je ona postala napuštena i maltene ghost town, SKCNS je došao na odličnu ideju. Studentski kulturni centar (SKCNS) je 2010. godine dobio u zakup napušteno skladište i otvorio „Fabriku“. Napuštena skladišna hala bez struje i vode je postala prostor u kojem se organiziraju izložbe, tribine, koncerti, festivali itd. U sklopu Kineske četvrti se nalazi još novootvorenih kafića i svi oni zajedno imaju jedan cilj, a to je održavanje umjetničkog i individualnog duha Novog Sada! Podržavam to i zato zaslužuje prvo mjesto meni najdražih adresa u Novom Sadu.

Absolut (Novi Sad)

Absolut se nalazi u centru Novog Sada, na samom korzu. Volim ovo mjesto jer me nekako podsjeća na film Blue Velvet. Ovdje često dolazim s prijateljima na čašu dobrog vina uz dobar ambijent i dobru muziku. Domaća vina su im odlična, pogotovo rose.

Crna ovca (Novi Sad)

Ovdje sam jedne novogodišnje noći slučajno zalutala s prijateljima i provela se fantastično. U pitanju je mjesto koje je (ako sam dobro shvatila) druga kuća HC scene Novog Sada. Dobro pivo, kul ekipa, HC mjuza, iii meni najdraže, na gornjem katu se nalazi ne SEGA igrica, koja RADI! Sve u svemu kul mesto!

crna ovca


Foto: PR, Facebook
Objavljeno: 22.09.2017. u 11:48

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p