MATEA MARTEK

Besprijekorne fotografije ljubavi inspirirane fotožurnalizom 50-ih i 60-ih

Iza objektiva: Iva & Vedran
iva & vedran
Kažu skromno, par su koji fotografira druge parove. S jedne je strane Vedran, profesionalni fotograf s više od 10 godina iskustva. Početak njegove fotografske avanture počinje prije 15-tak godina, tamo negdje u vrijeme kada se počeo baviti i planinarstvom. Fotografija i priroda, složit ćete se, uvijek nekako idu ruku pod ruku. Nakon toga je došao angažman na izradi fotografskih monografija (Hrvatsko Zagorje) te produkt fotografija. S druge strane, Iva. Povjesničarka umjetnosti koja je fotoaparat uzela u ruke nakon fakulteta. Bio je to jednostavni analogni fotoaparat star 20 godina. Isprva je bila najviše zainteresirana za fotografiranje portreta, što je naposljetku preraslo u ljubav prema editorijalnom fotografiranju.

Danas, Iva i Vedran su kreatori nekih od najdivnijih fotografija s vjenčanja koje smo vidjeli. Njihov je način fotografiranja dokumentaran, inspiriran fotožurnalizmom 50-ih i 60-ih godina, kakav je u svijet medija uveo časopis Life nakon kojeg je fotografija postala jednakopravna pisanim tekstovima. Udjela u estetici kreativnog dua ima i umjetnička modna fotografija starih majstora kao što su Edward Steichen, Irving Penn i Richard Avedon s početka 20. stoljeća. "Naše fotografije, moglo bi se reći, spoj su modnog retro-artizma u fotografiji i suvremenog dokumentarnog pristupa", otkrivaju nam. Odluka da se počnu baviti fotografiranjem vjenčanja i pokrenu posao došla je spontano, ali ne i slučajno. "Iva je bila nezaposlena, a Vedran je u to vrijeme bio pred napuštanjem prijašnjeg posla. U to vrijeme nismo imali izbora. Imali smo dva fotoaparata, dva ruksaka. Još je samo trebalo uključiti kreativnost i odgovor na pitanje bi li ušli u takvo što, bio je logičan. Možda je klišej izjavljivati da prave stvari dođu u pravo vrijeme, no kad se sjetimo odlučivanja oko pokretanja posla, to nije bilo upitno, i da, došlo je u pravo vrijeme."

Iva & Vedran

Iva i Vedran

Na svom radnom mjestu djeluju diskretno. Trude se biti što manje upadljivi i ako ste u cipelama njihovog klijenta, vrlo vjerojatno će vam reći da jedino što trebate jest opustiti se, veseliti, uživati u svom danu i ne zamarati se detaljima. "Ako je sve na vrijeme organizirano, na dan vjenčanja sve se spontano odvija svojim tokom. Nastojimo popratiti sve objektivno, ima nas u svakom kutu, a u jednom radnom danu od otprilike 10-12 sati propješačimo oko 10 km (haha, mjerimo često). Naš uobičajen radni dan kad nismo na vjenčanju izgleda skroz dosadno iz perspektive čitatelja ovog intervjua. Dakle, kava pa svatko sjedi za svojim računalom. Selekcija fotografija, obrada, kava, obrada, marketing, dizajn photo booka... Na dan vjenčanja je dinamično. Nastojimo se dobro naspavati dan ranije, proučiti lokaciju i napraviti plan puta, a jednom kad stignemo na odredište dan se odvija sam po sebi. U ovom poslu, nikad ne možete znati što vas čeka. Svako vjenčanje koje smo odradili obilježilo je naš rad i pristup klijentima. Energija je svugdje drugačija, a fotograf je uvučen u njen vrtlog te iz njega ne izlazi sve do kraja radnog dana. Idealno vjenčanje ne postoji, sva su savršena na svoj način. Dosad smo osim u Hrvatskoj radili i u Austriji, Njemačkoj, Italiji i Sloveniji, a često radimo i sa strancima koji organiziraju svoja vjenčanja na Jadranskoj obali", ispričali su nam Iva i Vedran.

Iva & Vedran
Iva & Vedran
Iva & Vedran
Kao što je to često slučaj u ovoj vrsti fotografskog posla, gdje je emocija temelj dobre fotografije, ovaj duo najviše inspiriraju trenuci iskrenosti. Osmijeh, koja suza, ludi plesni korak, uzbuđenje na licima prije početka ceremonije, pogled i isprepleteni prsti iza leđa mali su momenti koji se jednim škljocajem fotoaparata u rukama Ive i Vedrana pretvaraju u one neprocjenjive, gigantske i vječno zabilježene.

Vjenčanja se pred njihovim objektivom transformiraju u prave filmske scene, presvučene romantičnim filterom i nekom mekom nostalgijom. Iva i Vedran, naoružani svojim Nikonima, iz svakog trenutka izvuku najbolje, a to je ujedno i ono što savjetuju mladim fotografima. "Jedini savjet za buduće kolege je taj da jednom kad krenu u taj posao uvijek teže k tome da napreduju u tehničkom i estetskom smislu, da fotografiraju čim više, ne samo vjenčanja nego i ostale teme, te da konstantno prate trendove. Proces je dugotrajan, no rezultati se uvijek vide." Pitate li nas je li nam drago što su se Vedranova produkt fotografija i Ivina ljubav prema editorijalnom stilu transformirali u fotografiranje vjenčanja, jedan pogled na bogati portfolio dovoljan je da odgovorimo potvrdno i hipnotizirano klimnemo glavom.

Iva & Vedran
Iva & Vedran
Iva & Vedran
Iva & Vedran
Iva & Vedran
Iva & Vedran
Iva & Vedran
Foto: Iva i Vedran, Ivo Šišević
Objavljeno: 21.09.2017. u 12:05

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p