PUTOVANJA

10 platformi koje će vam zatrebati na putovanju

Aplikacije i web stranice uz koje sami postajete svoj turistički agent

 putovanje 

Sjećate li se vremena kada smo svoja putovanja bukirali isključivo kod provjerenih putničkih agencija koje su nam naših sedam dana godišnjeg odmora izrežirali do zadnje sekunde? Kada smo jedva gledajući doteturali na doručak u 7 ujutro jer, zašto ne? Ovo smo čekali cijele godine i treba stići pogledati onu famoznu fasadu i koju fresku. Mona Lisa teško da će prošetati do našeg hotela. Zgusnuti raspored, dok nam misli potajno bježe na ono slobodno poslijepodne zapisano na itinereru, onom koje ćemo moći provesti lutajući dražesnim ulicama namjerno se gubeći u roju turista i vireći u sumnjive pubove s jeftinim pivom u sporednim ulicama.

Vremena koja su današnjim 25-godišnjacima znanstvena fantastika i koja daleka uspomena iz djetinjstva kada su na pomno planirani put išli s roditeljima ili bakom i djedom. Čini se kako ti isti 25-godišnjaci svijet danas imaju na dlanu. Putovanja nikad nisu bila dostupnija, a mladi umovi ne percipiraju strah ni barijere kao njihovi roditelji. U svakom trenutku znaju što se događa na drugom kraju planete, jato travel blogova im predstavlja vrelo nepresušnih informacija, aplikacijama kroje svoja putovanja, a zbog društvenih mreža teško da će ostati sami na svom solo putovanju ako to ne žele.

Danas smo sami sebi putnički agenti, istražujemo, uspoređujemo i rezerviramo samo s nekoliko klikova mišem. Nevjerojatno je jednostavno organizirati se i krenuti. Naravno, bonus putničkih agencija uvijek je sigurnost i organiziranost, no ako vam to nisu najbitnije stavke, vjerujemo kako ćete se složiti s nama u konstataciji kako bez ovih platformi više ne možemo ni zamisliti boravak u stranoj zemlji.

SkyScanner
 
Krenemo li od najosnovnijeg, avio karata, web stranica koja nas je razmazila u potpunosti jest SkyScanner. Ako već niste čuli za nju, nećemo ni zamišljati gdje ste se do sada skrivali, no za pretraživanje najjeftinijih avionskih karata i uspoređivanje cijena brojnih kompanija, ovo je polazna točka. Alternativa SkyScanneru je i Skiplagged, pretraživač alternativnih ruta koji omogućava pronalaženje jeftinih letova orijentirajući se na skrivene gradove, a u istoj su kategoriji i eDreams ili Momondo.
 
Rome2Rio

Rome2Rio genijalno je otkriće koje znatno olakšava planiranje putovanja. Naime, nakon što utipkate polaznu i odredišnu destinaciju, čarobni algoritmi vam u nekoliko sekundi izbace sve opcije putovanja, među kojima možete odabrati onu najjeftiniju i najbržu. Uz to, postoji mogućnost izračunavanja potrošnje goriva i vremena koje će biti potrebno za put od točke A do točke B.

Teško je reći kako smo zapravo živjeli i putovali prije briljantnog Airbnba. Vrijeme kada su se hotelske sobe plaćale puno previše, kada je bilo nezamislivo rezervirati smještaj svega dan prije puta i vrijeme generalno slabe ponude, srećom, daleko je iza nas. Uz Airbnb postali smo komotni, avanturistički nastrojeni i pomalo razmaženi. Nećemo spavati u hostelu u sobi s 36 ljudi ako baš ne moramo. Biramo smještaj na vrhovima planina, drveća, u špiljama i luksuznim kvartovima svjetskih metropola, i to na dan, dva ili pak čitav mjesec.

Airbnb

Za one koje vole mjesta na kojima se okupljaju domaćini, i to u svega nekoliko poteza prstom preko ekrana pametnog mobitela, Spotted by Locals je idealna aplikacija. Muči li vas jetlag, JetLag Genie je sistem koji vam omogućava da na bazi informacija o destinacijama na koje idete te vaših ustaljenih rutina spavanja, složi raspored koji će vas pripremiti za vaše odredište. S ovime vaš prvi dan na godišnjem odmoru neće biti proveden u krevetu, uz spuštene rolete.

XE Currency je najbolji konverter valuta, dok će Tipulator izračunati koliku napojnicu je dobro ostaviti u pojedinim zemljama. PMF je pak aplikacija koja sadrži sve bitne brojeve telefona koji bi vam mogli zatrebati u nekoj zemlji. Potrebno je samo upisati destinaciju u kojoj se nalazite, a PMF će obaviti ostalo. Ne možete li zamisliti nekoliko dana bez pristupa internetu, Wi-Fi Finder će vas obavijestiti o obližnjim mjestima na kojima se možete spojiti te vam olakšati život.
 
Foursquare

Gurmanima će svakako koristiti aplikacija Foodspotting koja vam, pomoću vaše lokacije, daje do znanja koju hranu bi bilo dobro isprobati, bilo da je riječ o Pad Thaiju u Bangkoku, naanu u Indiji ili odličnoj vrućoj čokoladu u obližnjem kafiću. Tu je i nezaobilazni FourSquare, sa svojim fantastičnim preporukama i ocjenama restorana, barova, klubova i znamenitosti.
 
Dodatno, za one koji vole dobro isplanirati svoja putovanja, aplikacije Google Trips ili pak Airbnb Trips definitivno će pomoći. User friendly, jednostavne i informativne, mogle bi biti dosta dobar saveznik na putovanjima.
 
Matea Martek
Foto: Pexels, Airbnb, Foursquare, Skyscanner, skiplagged, rome2rio
Objavljeno: 10.03.2015. u 14:37
Tagovi: putovanja

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p