PUTOVANJA

24 sata u Pragu

Što vrijedi pogledati u bajkovitom gradu?

Prag 
Lagano gazimo prema onom omiljenom periodu u godini. Vremenu za koje mnogi žive, iako nam svima na uši izlaze floskule kako treba živjeti u momentu. Ako pitate nas, dat ćemo svu onu silu sivih dana za nekolicinu toplih, ljetnih, provedenih u nirvani hladovine.

Stiže vrijeme kada kontinentalci vikendima počinju bježati što bliže moru, a za vrijeme radnog tjedna maštaju o istome. Vrijeme kada se Dalmatinci hvataju posla i gunđaju kako je sezona podbacila, a turisti nisu kao prije. O da, stigli smo do još jednog ljeta, do još jednog godišnjeg odmora. Pregledavamo i ove sezone koji se kupaći kostimi nose i koje su kreme za sunčanje ove godine najbolje ocijenjene. Analiziramo stanemo li još uvijek u one omiljene kratke hlače s prošlog sniženja i opet nas muči jesu li se one to u dubini ormara smanjile, jadne, od stajanja. Godina nam je nestala brže od kutije Domaćica keksa i ljeto ne prepuštamo slučaju, planiramo ga iskoristiti do maksimuma, ne trateći nijednu toplu, mirišljavu večer na bezvezan ostanak kod kuće.
 
Dijelite li naše mišljenje, sigurni smo da ste raspoloženi i za kratki urbani izlet prije nego se zavučete u debelu hladovinu svog omiljenog otoka. Ekspresna doza kulture, zabave, dobre hrane, najboljeg piva i novih poznanstava, a sve to u jednom od najbajkovitijih gradova svijeta. Klimate li to glavom u znak potvrde? Onda se vežite, jer krećemo put Praga!

Gotičke katedrale, barokne palače i vrtovi, romanički podrumi i secesijske zgrade, pomiješani s najboljim pivom na svijetu, ljupkim bistroima, desecima novih galerija, vibrantnih kvartova i fantastičnih barova. Sve to možete doživjeti u 24 sata u kozmopolitskom središtu Češke. Krenete li rano ujutro od najfotografiranijeg mjesta u Pragu, impresivnog Karlovog mosta, stići ćete prošetati starim dijelom grada (Staré Město), posjetiti živopisnu židovsku četvrt Josefov, a potom i Staroměstské náměstí, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Nemojte zaboraviti ni baroknu ljepoticu Malá Strana, kao ni Hradčany sa svojim najvećim dvorcem na svijetu, Pražský hrad. Svakako svratite isprobati osebujnu češku kuhinju, a večer završite degustirajući apsint u nekom od podzemnih barova, no ovoga puta znatno pametnije nego što ste to činili na maturalcu. U džep hlača ugurajte naše natuknice i izgubite se u krasnom Pragu...

Prag 
Matea Martek
Foto: Jure Perišić, Instagram
Objavljeno: 19.06.2015. u 11:22
Tagovi: putovanja, 24 sata

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p