PUTOVANJA

4 čarobna mjesta za kupanje na Lastovu

Otok u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled

Otok kristalnih zvijezda. Tako još zovu Lastovo, otok koji se smjestio 14 kilometara južnije od Korčule, a koji ustvari čini najveći otok lastovskog arhipelaga sastavljenog od čak 46 otočića i hridi. Kristalno čisto more, netaknuta priroda, skrivene uvale i šarmantne lučice, kao i modro noćno nebo ispunjeno zvijezdama, sasvim su dovoljni razlozi da se na prvi pogled zaljubite u Lastovo.

Lastovske su plaže stjenovite, divlje i kamenite, najčešće skrivene u hladovini borove šume, a more odlikuje neodoljiva zelenkasto plava boja. Do nekih se uvala može doći samo s mora zbog čega je Lastovo posebno omiljeno među nautičarima. Ako, osim kupanja, sunčanja i odmora, tražite dodatne aktivnosti na otoku, posjetite svjetionike Sušac, Strugu i Glavat, istražite Rača špilju ili se popnite na tvrđavu Kašćel iznad mjesta Lastova. Volite li šetati ili biciklirati kroz čarobne krajolike s pogledima koji će vam se zauvijek urezati u pamćenje, Lastovo je kao stvoreno upravo za to, s čak dvije stotine kilometara pješačkih staza.

Skrivena Luka

Skrivena Luka se smjestila na južnoj strani otoka Lastova i jedna je od najvećih, ali sigurno i najljepših uvala na ovom udaljenom hrvatskom otoku. Kao što joj samo ime govori, skrivena je od pogleda s mora, a svojim položajem pruža zaštitu nautičarima koji se u njoj mogu usidriti i sakriti od jakog vjetra ili uzburkanog mora. Na morskom ulazu u uvalu Skrivena luka nalazi se rt Struga na kojem, na samom rubu litice, stoji svjetionik s kojeg se pruža čaroban pogled na otvoreno plavo more.

 

A post shared by Christoph Zellinger (@sir_tintifax) on

 

A post shared by Johanna Bilak (@johannabilak) on

Otočić Saplun

Saplun je predivan, izuzetno šumovit i hladovit otočić, a ima ono što je vrlo rijetko na udaljenim otocima na otvorenom moru - pijesak! Saplun je otok koji čini dio lastovskog arhipelaga i obožavaju ga nautičari koji do njega doplove (namjerno ili sasvim slučajno). Pješčana uvala, borova šuma i potpuni mir čine ga jednim od omiljenih svima onima koji obožavaju istraživati čari otoka.

 

A post shared by Dario (@dario___p) on

 

A post shared by Luka Mlinaric (@weah99) on

Ubli

Ubli ili Uble je naselje smješteno na jugo-zapadnoj strani otoka, a istovremeno je i lastovska trajektna luka. Ubli je šarmantno mjestašce koje će vas odmah osvojiti, a ako ipak volite plaže na kojima nema mnogo ljudi i želite malo mira svratite do obližnjeg Zaglava ili Pionira ili, još bolje, Perne do koje je moguće doći samo s mora.

Pasadur

Pasadur je naselje smješteno na zapadnoj strani Lastova. Mjestašce je malim mostom povezano sa susjednim otočićem koji se zove Prežba. Pasadur, skriven od jakih vjetrova i uzburkanog mora, odlično je skrovište za nautičare, ali i omiljeno šetalište i kupalište. Blizu Pasadura nalaze se lijepe uvale i plaže poput skrivene uvale Borova koja se nalazi u blizini otočića Prežba ili pak male šljunčane plaže imena Jurjeva luka.

 

A post shared by Piotr Skoczylas POLAND (@skoczekp) on

Foto: Instagram, @np_lastovoislands
Objavljeno: 08.08.2018. u 10:33
Tagovi: ljeto, plaže

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p