PUTOVANJA

5 ideja za vikend izlet u okolici Zagreba

Život je ljepši u prirodi

vikend izlet

Umorni ste, bezvoljni i svakodnevica vam sa svojom jednoličnošću siše energiju? Premda se čini kako vam osim bijega u neke daleke egzotične krajeve gdje je Wi-Fi nepoznanica ništa ne može pomoći, odlučite li se samo za kratki vikend izlet u okolicu grada, mogli biste se iznenaditi u kojoj mjeri se moguće regenerirati, a potom i vratiti sretniji za radni stol u ponedjeljak.

Dobra vijest je da se već na sat vremena udaljenosti od Zagreba skrivaju pravi dragulji. Netaknuta priroda, toplina tradicije, bogata povijest i moderna spa ponuda mogu vas vratiti u život i natjerati da ga ponovno gledate kroz ružičaste naočale. Ponekad je za promjenu perspektive dovoljno i prošetati, no ovog vas puta potičemo da sjednete u auto i uputite se na neku od sljedećih adresa.

etno park zagreb
Etno Park Zagreb
Etno Park Zagreb
Etno Park Zagreb

Jedno od najnovijih izletišta u okolici Zagreba jest Etno Park Zagreb, 13 kilometara udaljen od centra grada, smješten u naselju Mala Mlaka. Mjesto je ovo na kojem ćete se sakriti od stresa i užurbanosti svakodnevice, uživati u povijesnim umjetninama, domaćim delicijama i prirodi. Imanje se sastoji od manje drvene kuće, ljetnikovca koji se s hladnijim danima pretvara u zimski vrt idealan za ispijanje šalice čaja ili kuhanog vina, dječjeg igrališta i dvorane za razna događanja. Tu je i voćnjak s oko 800 stabala raznolikog voća iz kojeg pogled seže sve do Medvednice, a u Etno Parku možete pogledati Turopoljski čardak Zbirka sjećanja, namješten starinama koje su kombinacija različitih stilova prošlih vremena, otići u šetnju ili na piknik.

trakošćan
Trakošćan

Jedna od blagodati života u i oko Zagreba jest mnoštvo čarobnih dvoraca koji se mogu posjetiti i u kojima se može začas izgubiti u nekom prošlom vremenu. Mjesta na kojima su ispisane mnoge stranice povijesti ne mogu nas ostaviti ravnodušnima, a kao zvijezda među njima nameće se Trakošćan. Dvorac iz 13. stoljeća koji je svojedobno bio u vlasništvu obitelji Drašković jedno je od najpoznatijih izletišta, a osim muzeja u kojem se može razgledati zbirka umjetnina i predmeta iz razdoblja renesanse pa sve do historicizma, tu je i hotel Trakošćan koji u svojoj ponudi skriva i Wellness Centar s bogatom ponudom masaža, saunama i unutarnjim bazenom s pogledom na dvorac. Dostupni su i teniski tereni, a cijelo je područje pogodno za bicikliste. Relaksiranje u bazenu s pogledom, nakon cjelodnevnog istraživanja predivnog Trakošćana? Ponuda koju ne bismo odbili.

vuglec breg
vuglec breg
vuglec breg

Vuglec Breg

Osim veličanstvenih dvoraca, Hrvatsko zagorje krije i mnoga imanja i seoska gospodarstva otvorena za posjetu. Jedno od njih je i ono obitelji Vuglec, koja je baštinu svojih predaka pretvorila u trajnu vrijednost za sve nas. Vuglec Breg je nastao na temeljima starog zaseoka Vugleci, a imanje pruža prekrasan pogled na okolne zagorske brežuljke. Imanje se sastoji od nekoliko autohtonih zagorskih hiža te stare gospodarske zgrade u kojoj se nalaze restoran, vinski podrum i dvorana za seminare. Jedna od najnovijih hiža je stara zagorska klet Imbra gdje se nekada čuvalo vino, a danas je luksuzno opremljena dvokrevetna soba s kupaonicom. U sklopu kleti nalazi se privatna sauna, terasa s drvenim ležaljkama i vanjskim tušem, te hidromasažni bazen u kojem je kupanje moguće tijekom cijele godine. Klet je pokrivena slamnatim krovom, vanjski izgled izvorno je sačuvan, a dvorište je ograđeno starinskom drvenom ogradom i zelenilom kako bi sačuvala privatnost. Odlučite li se za ovu šarmantnu klet, u sklopu Vuglec Brega će vas dočekati i štala za konje, malo jezero, dva igrališta za tenis i mali nogomet, dječje igralište, travnjaci i staze za šetnju.

divlje vode
Bio park Divlje Vode

Netaknuta priroda na obroncima Samoborskog gorja savršena je terapija za um i tijelo, a iskusiti se može u bio parku Divlje Vode u sklopu parka prirode Žumberak. U dolini potoka Bregane koji protječe kroz park moguće je isprobati delicije u restoranu, prošetati uz ribnjak, pecati na jezeru, vidjeti zoološki vrt, igrati mali nogomet...

zaboky
zaboky
zaboky
zaboky
Zaboky selo

Maleno romantično selo u srcu Zagorja smo vam svojedobno predstavili, no u slučaju vikend izleta ne možemo ga zanemariti. Zaboky selo okruženo je lijepom prirodom koja regenerira, a iz bajkovitih kućica, vjerujemo, teško je izaći. Za sve gurmane tu je restoran s tradicionalnim specijalitetima koji će nakon svježeg jesenskog zraka dobro prijati.

Matea Martek
Foto: PR
Objavljeno: 20.10.2016. u 15:23
Tagovi: putovanja

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p