PUTOVANJA

5 mjesta u Amsterdamu koja morate posjetiti

Bruna Zelić otkriva svoje favorite!
 
Prije malo više od mjesec dana napustila sam vrvu zagrebačkog asfalta i zamijenila ga šarenim ulicama Amsterdama. Naravno da sam se na odlazak spremala s otprilike desetak istovremeno otvorenih tab-ova o svom budućem domu i golicala si maštu pričama i iskustvima poznanika, kao i scenama iz filmova i knjiga. I moram priznati, nisam ostala razočarana.
 
Grad je prepun prekrasnih kafića, dućana, cvjećarna i neizostavnih biciklista. Prvih tjedan dana hodala sam ulicama osvrtajući se oko svoje osi svakih nekoliko koraka upijajući vibru, atmosferu i detalje Grada tulipana. Naišla sam na zanimljiva mjesta koja trebate svakako posjetiti prilikom putovanja u Amsterdam, a sada ću vam ih predstaviti da vam uštedim vrijeme i tab-ove.

ROEST

Roest je urbana oaza koji je nastala transformacijom stare povijesne zgrade u kojoj je nekada bila plinara. To je mjesto na kojem možeš potražiti sklonište od gužve i žurbe, a da ne moraš napustiti centar. Smješten je na lokaciji koju nije lako pronaći i zbog toga se rijetko sreću turisti. Interijer je često promjenjiv jer su vlasnici otvoreni za kreativne prijedloge svih gostiju. Najviše me oduševila raznolikost lokacije. Na jednom mjestu nalaze se plaža i pijesak, dnevni boravak, kamp kućice kao intimni separe i plesni podij. Roest je često i domaćin filmskih, kazališnih i glazbenih festivala. Jedina mana je bar koji funkcionira kao samoposluga, pa se svaki put sam moraš dizati po piće, ali to i nije toliko loše - bar ne za kondiciju i liniju.
 
 
 
 

SWEET CUP

Sweet cup je šarmantni mali kafić koji je ujedno i pržionica kave. Na samom ulazu dočekati će te simpatični vlasnici Paul i Lisa, te njihov pas Sjef koji će ti praviti društvo ako si sam na kavi. Miris pržene kave koji se proteže niz cijelu ulicu mami te da sjedneš i popiješ kavu. Sweet Cup je smješten u samom centru Amsterdama. Osim kave, u ponudi imaju i kolače. Sweet Cup je često i domaćin koncerata. Prilikom zadnjeg posjeta, slučajno sam bila na koncertu banda Koen Zinnemers. Imala sam osjećaj kao da sam na privatnom koncertu jer kafić broji malo više od 20 kvadrata.
 
 

 
 
COTTONCAKE

Smješten u mom najdražem dijelu grada De Pijp-u. Ovo mjesto je ultimativna kombinacija koncept dućana koji prodaje odjeću svjetskih dizajnera i uz to poslužuje odličnu kavu i organsku hranu. Interijerom prevladava bijela boja koja je savršena podloga za prekrasne detalje koje je vlasnica skupljala na putovanjima.

 
 
 
 
BACK TO BLACK

Jedan dan sam zalutala na putu do doma i slučajno naletjela na ovo pravo otkriće! Back to Black je mjesto u kojem je kava izvrsna, a atmosfera prijateljska. Iza Back to Black stoje dvije prijateljice Inge i Noortje koje su usred svojih pravnih karijera odlučile promijeniti zanimanje i otvoriti kafić u Amsterdamu koji će biti spoj tradicionalnog dizajna, dobrog društva i kvalitetne kave. Djeluje i kao platforma za sve lokalne dizajnere jer prodaju i razne dizajnerske predmete. Interijer je posebno ugodan zbog velikih prozora i količine svjetla koje ulazi kroz njih. Back to Black nudi i veliku kolekciju dizajnerskih časopisa na posudbu koje obnavljaju svaki tjedan. Zanimljivo je i da je svaki dio namještaja isto na prodaju.

 
 
 

BAKERS AND ROASTERS

Bakers and Roasters nalazi se u De Pijp-u. Samo ulicu dalje je poznata tržnica Albert Cuyp koju ćete sigurno posjetiti ako dolazite u Amsterdam. Vlasnici su Sergio i Julian rodom iz Brazila i Novog Zelanda, pa se u njihovoj ponudi može naći dosta specijaliteta karakterističnih za to područje. Sve namirnice koje koriste isključivo su iz bio proizvodnje. Interijer je dizajnirao Sergio koji obožava pastelne boje i drvo. Vrijeme mi je proletjelo u razgovoru sa Sergiom koji je ovog ljeta bio u Hrvatskoj i planira se vratiti.
 
 
 
 
 
Bruna Zelić

photos: privatni album
Objavljeno: 03.10.2014. u 12:00
Tagovi: putovanja, putopis

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p