PUTOVANJA

5 mjesta u Ljubljani koja morate posjetiti

Stilistica Katja Kozlevčar vodi vas putevima lokalaca

Ljubljana 
Stanovnici Ljubljane vole se hvaliti kako žive u najljepšem gradu na svijetu, čemu u prilog definitivno ide rastući broj turista, kao i titula najbolje destinacije za 2015. koju je Ljubljana dobila od strane Tourism for Tomorrow Awards. Ona je hipster friendly, zelena i lako dostupna, što je čini uistinu ljupkom. 
 
Odlučite li je posjetiti, ovih nekoliko mjesta morate obići kako biste osjetili cool energiju ovog grada i doživjeli je kao pravi lokalac.

Ljubljana odprta kuhnaOdprtakuhna – Pogačarjev tg 1
 
Svakog petka možete iskusiti pravu kulinarsku ekstravaganciju na otvorenoj tržnici zvanoj Odprtakuhna. Ovdje se okupljaju stari i mladi i druže se okruženi prelijepim zdanjem arhitekta Plečnika, isprobavaju najbolja jela ljubljanskih restorana, osvježavajući se hladnim pićima i upijajući tople zrake sunca. Dvoumite li se što od hrane isprobati, svakako okusite tradicionalan slovenski desert šmorn i veganske sendviče iz Organic Gardena.
 
Ljubljana Petkovsko nabrezjePetkovškovo nabrežje
 
Kratka šetnja centrom grada bit će dovoljna da otkrijete omiljena mjesta lokalaca. Nedavno potpuno obnovljeno Petkovškovo nabrežje savršeno je mjesto za stati, popiti piće i na brzinu prezalogajiti te uživati u gradskom žamoru i dobroj energiji. U slučaju da su svi barovi puni (što se događa često) ponesite piće sa sobom i smjestite se na stubama kraj rijeke.
 
ljubljanska plazaLjubljanska plaža – Trnovski pristan
 
Jedna od najboljih šetnica definitivno jest ona uz rijeku Ljubljanicu. Krenite od Trnovskog pristana i šećite prema Trnovom, a na tom putu ćete vidjeti mnoge prekrasne ljubljanske mostove i arhitektonska postignuća, stoga ponesite svoje mobitele jer će biti mnogo materijala za Instagram. Što se više udaljavate od centra, to će biti mirnije. Šetnju privedite kraju na mjestu gdje se Ljubljanica grana i gdje su privezani brodovi. Sjednite ispod kupole, čitajte knjigu, popijte hladno pivo i uživajte u zvuku Reggiea. Ovo je najljepše mjesto za opuštanje i odmicanje od užurbane svakodnevice.
 
tivoli parkTivoli park
 
Ljubljana je vrlo zelena i prepuna malih parkova. Posljednjih godina lokalci su u potpunosti prihvatili sve čari ovih zelenih oaza i počeli imitirati Francuze – naciju koja obožava piknike. Tivoli park najveći je u Ljubljani i ujedno najbolje mjesto za rasprostrijeti dekicu i uživati u mirnom poslijepodnevu. Ako pak volite adrenalin, možete se priključiti ekipama koje ovdje hodaju po užetu.
 
krizevniska ulica ljubljana
Križevniška ulica
 
Pariz ima svoj Montmartre, a Ljubljana svoj sladak maleni predio oko samostana Križanke. Križevniška ulica posebno je fotogenična i ovdje se nalaze neke od najboljih trgovina i restorana u gradu. Jednostavno morate stati u Squat storeu gdje su se udomaćili mnogi mladi slovenski dizajneri, kao i oni nešto alternativnijeg stila. Ovdje ćete pronaći i male galerije i trgovine antikviteta, a navečer obavezno morate posjetiti azijski restoran Shambalu.
 
Katja Kozlevčar
Objavljeno: 11.05.2015. u 15:19
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p