PUTOVANJA

5 najboljih concept dućana u Amsterdamu

Bruna Zelić otkriva svoje favorite koje morate obavezno posjetiti!
 
Coco Chanel je jednom rekla: “Moda nije nešto što postoji samo u odjeći. Moda je na nebu, na ulici, ona je u idejama, u načinu na koji živimo, u svemu što se događa. " Ova fraza zapravo najbolje definira pojam “concept store-a”. 

Concept dućani su maloprodajni modeli dućana u kojima postupak kupnje ima drugačije značenje, po nekima čak i filozofsko. U concept dućanima kupac ne kupuje samo proizvod, već ima priliku i doživjeti emocionalno iskustvo. U praksi, takve trgovine nude mješovite predmete različitih dizajnera i brandova upućene pojedinim skupinama kupaca, primjerice proizvode koji su rađeni od eko materijala, luksuzne ili reciklirane proizvode.

Raznolikost proizvoda obično uključuje odjeću, cipele, namještaj, pribor, knjige, kozmetiku, hranu i “gadgete”. Važno je da svi predmeti moraju biti ujedinjeni oko vizije za koju se opredijelio concept dućan, a koja se izražava kroz neobičan izgled trgovine i izniman karakter proizvoda koji prodaju. Ova vrsta maloprodajnih dućana postaje dio kulture u mnogim gradovima nudeći uvid u umjetnost, moderne proizvode, hranu, glazbu i nova tehnološka rješenja. Svakako, concept dućani su i neiscrpan izvor inspiracije kad tražite poklon za prijatelja.

Vjerojatno već iz samog naslova možete pretpostaviti da ću vam kroz tekst otkriti concept dućane koji su me se posebno dojmili u Amsterdamu. Najviše vremena i novaca ostavljam upravo u ovakvim dućanima, a Amsterdam je grad u kojem je svaki drugi dućan concept dućan što mi je otežalo izbor. Iako su svi ovi dućani u Amsterdamu, spomenuti imaju online trgovine pa ako vas zanima kliknite obavezno na linkove!

ALL THE LUCK IN THE WORLD

Vlasnice ovog dućana su Jane koje je dizajnerica i umjetnica i njena kćer Nina koja je zlatar.
All the luck in the world u svojoj ponudi ima jedinstvene i rijetke predmete. Često se pronađe i neki vintage predmet ili ručni rad. Vlasnice na tjednoj bazi mijenjaju asortiman i interijer dućana. Svakako mjesto koje morate posjetiti.
 
 
 
 

http://www.alltheluckintheworld.nl

FRIDAY NEXT

Ovaj dućan nalazi se u centru grada i u svojoj ponudi nudi predmete za uređenje interijera ali i uslugu samog uređenja. Na njihovim policama često su izloženi radovi poznatih dizajnera, ali mogu se naći i predmeti manje poznatih imena. U sklopu dućana nalazi se i kafić u kojem je uvijek dobra atmosfera zbog veselog osoblja i lijepog ambijenta.
 
 
 
 

http://www.fridaynext.com/

MAISON NL

Utrechtsestreet je jedna od najljepših shopping ulica u Amsterdamu. Maison NL je pravi dragulj s vrlo dobrom zbirkom predmeta za dom, nakitom i odjećom. Dućan je izuzetno malen, ali ako odvojite dovoljno vremena i pregledate sve krcate police zasigurno ćete naći nešto za sebe. Ovaj dućan mi je posebno drag jer me svaki put kad svratim uspije iznenaditi ispočetka.
 
 
 
 

www.maisonnl.com

ANNA + NINA

Kad god uđem u ovaj dućan prva misao koja bi kada bih je morala vizualizirati bila ispisana velikim crvenim “caps lock” slovima je: “Moram imati ovo SVE. ODMAH..” Ono što mi se posebno sviđa, a i mom studentskom novčaniku, je činjenica da je ponuda artikala u rasponu od 10 do 30 eura pozamašna. Osim lijepih stvari za dom, Anna + Nina prodaju i nakit pa čak i ručno ispisuju razglednice. Svoj prvi dućan otvorile su 2013. u De Pijpu a drugi je otvoren prije par mjeseci u samom centru grada. Ovo je definitivno adresa koju morate posjetiti.
 
 
 
 

ANNA + NINA, Gerard Doustraat 94, www.anna-nina.nl

HUTSPOT

Hutspot ukratko spaja sve dobre stvari na jednom mjestu. Platforma za kreativnost koja spaja nove ideje, proizvode i ljude. Tri mlada prijatelja osnovala su Hutspot 2012. kao mali pop-up dućan. Nakon što se lista ljudi koji su željeli izložiti svoje proizvode na njihove police naglo povećala, odlučili su otvoriti 800 kvadratnih metara velik dućan koji je ujedno i kafić, brijačnica i fleksibilno radno mjesto za sve posjetitelje.
 
 
 
 

Hutspot, Rozengracht 204, www.hutspotamsterdam.com

Bruna Zelić
 
photos: privatni album
Objavljeno: 17.11.2014. u 11:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p