PUTOVANJA

5 razloga zašto bi se Antartika trebala pronaći na vašoj listi putovanja!

Spektakularni prizori netaknute divljine

Antarktika je posljednja velika netaknuta divljina naše planete; kontinent zapanjujuće ljepote s bogatom poviješću avantura hrabrih istražitelja koji su se za posjet ovom bijelom kontinentu pripremali i nekoliko godina!

Danas je Antarktika sve poželjnija turistička destinacija koju svake godine posjećuje sve više ljudi; ledeni brežuljci, glasanje kitova, tuljana i pingvina uz beskonačan prostor, udaljenost, tišinu i dramatičnu perspektivu samo su neki od razloga zbog kojeg gosti ovog kontinenta svoj posjet opisuju kao putovanje života, a u nastavku smo izdvojili i pet razloga zašto je tomu tako!

Neponovljivo iskustvo surove, ledene divljine

Ledeni pokrov Antartike premašuje površinu Europe, a zimi se širi morem, udvostručujući tako svoju veličinu i formirajući neprobojni sloj leda duž cijelog kontinenta. Tijekom ljeta (od studenog do ožujka) morski led se smanjuje, što omogućuje turističkim brodovima pristup ovom čarobnom svijetu. Gotovo svi posjetitelji dolaze brodom, i to najčešće ledolomcima i gumenim čamcima koji su definitivno najbolji način za istraživanje otoka i kopna. Iako lako možete dobiti dojam kako na Antarktici ''možete samo razgledavati'', to definitivno nije točno; možete kampirati na ledu, voziti kajak, voziti se u podmornici i otkrivati podvodni svijet ledenog kontinenta, planinariti ili se pak okušati u skijaškom trčanju u društvu pingvina!

Bliski susreti s divljim životinjama Antarktike

Antarktika je dom mnogih bića koja ne žive nigdje drugdje na planeti stoga budite sigurni da će vas susreti s arktičkim pingvinima, pticama ili pak morževima ostaviti bez teksta! Ako se kojim slučajem na Antarktici nađete početkom sezone, svjedočit ćete rađanju novog života među tuljanima i pingvinima; velika kolonija pingvina na otoku Deception prizor je koji se ne zaboravlja; tisuće pingvina u parovima obilaze čitavo područje, a osim jedinstvene buke koju stvaraju, oduševit će vas svojom radoznalošću zbog koje često zaviruju turistima u torbe i slijede ih u obilasku. Osim pingvina koji su definitivno najpopularnija atrakcija Antarktike, uživat ćete u prizorima tuljana koji se sunčaju na plutajućem morskom ledu, i nemojte se zaprepastiti ako vidite neobičnu pticu jer na Antarktici često možete vidjeti zaista nesvakidašnje vrste poput smeđeg pomornika ili pak albatrosa koji često slijedi turističke brodove.

Otkrijte herojsku priče povijesti kontinenta

Antarktika ima bogatu povijest ekspedicijskog istraživanja i različitih avantura koje su omogućile današnje posjete ovom veličanstvenom kontinentu. Malo je onih koji danas nisu čuli priče Roberta Falcona Scotta, Roalda Amundsena, Ernesta Shackletona i ser Edmunda Hillaryja, a zato što je klima tako hladna i suha (Antarktika je pustinja), povijesne kolibe, koje su bile dom istražiteljima za vrijeme ekspedicija, i njihov sadržaj ostaju u izuzetno dobrom stanju. kada pristupite spomenutim kolibama poput one istražitelja Scotta, imat ćete osjećaj da se nalazite u 1910. godini.; kreveti na kat, kuhinjske posude i zdjelice, sanitetske potrepštine, knjige stoje na istom mjestu, potpuno netaknute, kao da će se istražitelji vratiti svakog trenutka.Fotografije, fotografije i još malo fotografija

 

Fotografi su upravo oni koji često odlaze na Antarktiku zbog nestvarnih kadrova koje ovaj kontinent nudi, no ne inspiriraju ih samo divlje životinje i povijesne kolibe; vjetrovi i valovi koji tvore nevjerojatne ledene skulpture bizarnih oblika oduševit će i one najzahtjevnije posjetitelje, a ukoliko posjetite Antarktiku tijekom ljetne sezone, kada dnevna svjetlost traje puna 24 sata, uživat ćete u prilikama za fotografiranje krajolika i divljih životinja u svim fazama.

Najtiši kontinent koji ne pripada nikome

Antarktika je jedinstvena zbog mnogo razloga, ali možda je najposebnija mirnoća i tišina koju ćete doživjeti na ovom kontinentu, a o kojoj često govore svi posjetitelji. Otvoreni prostor i činjenica da je ovo jedini kontinent na svijetu koji nitko ne posjeduje doprinosi katarzičnoj atmosferi koja će vas oduševiti. Antarktikom se upravlja na jedinstven način; pomoću mnogih zemalja koje surađuju, a koje su Antarktiku do sada zadržale zaštićenom i slobodnom od kriminala i eksploatacije. Upravo zato Antarktika ostaje mirno mjesto znanstvenih otkrića i jedno od najneobičnijih i najljepših mjesta na svijetu koje svakako želimo posjetiti!

Objavljeno: 23.01.2020. u 11:08
Tagovi: Turizam, putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p