PUTOVANJA

5 razloga zbog kojih biste trebali posjetiti Lihtenštajn!

Malena zemlja koju možete obići u jednom danu

Kneževina Lihtenštajn malena je srednjoeuropska zemlja koja se prostire na samo 160 kilometara četvornih, a koja se nalazi na samom vrhu popisa najmanjh zemalja svijeta. Lihtenštajn je ujedno jedna od europskih zemalja koja godišnje ima uvjerljivo najmanji broj posjetitelja, što nipošto ne znači da ova malena državica nema što za ponuditi svojim gostima.

Lihtenštajn graniči sa Švicarskom na zapadu i Austrijom na istoku, a čitavom zemljom uglavnom dominira planinsko područje ispunjeno bajkovitim prizorima netaknute prirode, skrivenim jezerima i prastarim povijesnim građevinama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a koje su prigodne za istraživanje u zimskom, ali i proljetnom i ljetnom periodu godine. Iako zbog svoje veličine ova čarobna prirodna oaza često prolazi nezapaženo kada govorimo o europskim destinacijama, u nastavku smo pripremili 5 razloga zbog kojih bi se upravo Lihtenštajn trebao pronaći na listi zemalja koje morate posjetiti!

Nevjerojatna priroda

Snijegom pokriveni planinski vrhovi, brojni zeleni pašnjaci, obronci borovih šuma okruženi vodama rijeke Rajne samo su neki od razloga zbog kojih Lihtenštajn ima reputaciju uvjerljivo najljepših alpskih prizora koje možete vidjeti. Nevjerojatnih 400 kilometara pješačke staze spaja Lihtenštajn i Švicarsku, a s obzirom da se radi o zemlji koja broji samo 78 km granice, veličina staze namijenjene za pješake je zaista impresivna. Ako se odvažite i odlučite prošetati ovu zemlju, preporučujemo da svratite u Fürstensteig, panoramski restoran koji vas neće razočarati!

Umjetnost, povijest i arhitektura

Za one koji imaju malo više vremena za istraživanje, Lihtenštajn je oaza za kulturnjake i ljubitelje povijesti. Istražite sjajne kolekcije skulptura na ulicama glavnog grada Vaduza, posjetite poznati lihtenštajnski ljetni festival Schaan; dvodnevni ljetni događaj prepun umjetnosti, glazbe i kulture. Ako pak želite posjetiti jedan od mnogih muzeja, u Lihtenštajnu ćete pronaći neke od uvjerljivo najzanimljivijih muzeja svijeta kao što je muzej kalkulatora i muzej poštanskih maraka. Za one koji preferiraju povijest i povijesne znamenitosti, tu su zapanjujući dvorci poput Gutenberga koji datira iz davnog, rimskog doba.

Šetnja do Švicarske

Kad se odvezete iz Lihtenštajna preko glavnog grada Vaduza, svakako se zaustavite na mostu i zabilježite fotografiju na dvije lokacije; naime, na jednoj strani mosta nalazi se Lihtenštajn, a s druge strane je Švicarska. Prilika da hodajući nepunih 10 metara na prekrasnoj lokaciji završite u drugoj državi ne puža se često, stoga zastanite i uživajte u prizoru koji će vas dočekati.

Kušanje vrhunskih vina

Lihtenštajn je raj na zemlji za ljubitelje ukusnih vina, a nipošto nemojte propustiti posjet najvećem vinogradu s pogledom na dvorac Vaduz. Isprobajte velik broj lokalnih vina te ponesite koju bocu kući za uspomenu, a usput uživajte u prekrasnim, srednjovjekovnim prizorima vinogradskih sela i okolnih dvoracazbog kojih ćete pomisliti da ste proputovali kroz vrijeme! U svakom slučaju, ako želite provesti mirno, opuštajuće popodne, svakako preporučamo posjet jednom od divnih, lihtenštajnskih vinograda.

Shopping

Od 2012. godine Lihtenštajn se smatra najmanjom, ali najbogatijom zemljom na svijetu, a u prošlosti je bio poznat kao porezno utočište milijardera. To možda više i nije tako, ali na prvi pogled ćete shvatiti da je Lihtenštajn još uvijek vrlo bogata zemlja. Prolazeći ulicama Vaduza lako ćete se izgubiti u razgledavanju nevjerojatno uređenih izloga i sjajnih komada odjeće, obuće, pa i raskošnih automobila koji nastanjuju ulice glavnoga grada. Isto tako, prolazeći planinama primjetit ćete neke arhitektonski nevjerojatne kuće i prekrasna imanja koja su lokalci sami izgradili i dizajnirali.

Objavljeno: 10.03.2020. u 13:12
Tagovi: putovanja

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p