PUTOVANJA

5 stvari koje morate napraviti u Sarajevu

Grad sevdalinki, filma, bureka i ćevapa
sarajevo  
Nakon putovanja po velikim europskim gradovima, napokon smo imale priliku posjetiti predivan i veličanstveni grad Sarajevo. Turski duh grada, Balkan u duši i Europa u srcu. Neodoljiv šareni miks multikulturne i duhovne vrijednosti koji se vidljivo opaža po arhitekturi na svakom trgu, skrivenoj ulici, čarobnim dućanima, mirisnom dimu nargile i pečene turske kave, džamijama i crkvama.
  
Neodoljiva sinergija ovog relativno mladog grada, rezultat je raznih stilova koji obilježavaju burnu povijest – od Osmanskog carstva, Austro-Ugarske uprave i Jugoslavije.

Za filmsko zvjezdani doživljaj, pobrinuo se 21. Sarajevo film festival (SFF), jedan od najposjećenijih filmskih festivala s fokusom na Jugoistočnu Europu. Snagu festivala čine visokokvalitetni programi, obrazovani mladi talentirani glumci, autori i redatelji te jak industrijski segment. SFF neprekidno traje od 1995. godine sa sve većim brojem posjetitelja te godišnje okupi oko 100 tisuća ljubitelja filma. Kao što Cannes dodjeljuje Zlatnu palmu, Venice Zlatnog lava, Berlin Zlatnog medvjeda, Sarajevo je svoje Počasno Srce ove godine uručio Oscarom nagrađenom glumcu Beniciu Del Toru.
  
sarajevo
 
Fascinirala nas je pozitivna i stvaralačka energija, kako stanovnika, tako i nas turista iz cijelog svijeta,  čiju smo prisutnost mogli osjetiti tijekom našeg boravka. Poruke koje grad odašilje privlače svakoga poput predivnog zelenog kriptonita, dok dobronamjerni stanovnici, mali i veliki ljudi, predstavljaju nadu i vjeru u bolju budućnost tog mikro kozmosa zvanog Sarajevo. 

Čuveni Lonely Planet proglasio je Sarajevo kao jednu od najinteresantnijih destinacija u Europi, jedan od deset gradova na svijetu koje definitivno treba posjetiti. Što još čekate?
 
sarajevo  
Sarajevskih top 5 

#Ćevapi kod Želje
Da, znam što mislite, savršeni su! Pečeni, sočni, mirisni i fini za prste polizati. Vjerujte mi kada vam kažemo, isplati se mirno ili cupkajući s noge na nogu sa slatkim grčenjem u želucu čekati da se oslobode puni stolovi. Pazite kod narudžbe između 5-ce, 10-ke i 15-ce, gladne oči lako prevare. Naš odabir bio je deset vrhunsko svježih ćevapčića, serviranih u polovici velike lepinje s kajmakom. Božanstveno, najbolji na svijetu u Ćevabdžinici Željo na Baščaršiji. Adresa: Kundurdržiluk/Baščaršija (blizu glavne džamije i baščaršijskog trga – Sebilja).
 
sarajevo   sarajevo
 
#Burek i pita u Buregdžinici Bosna
Kao pravi kulinarski pohod, nastavili smo hrabro prema bureku i Buregdžinica Bosna (dolazi od turske riječi bur-savijati). Prste smo opet zamastili motanim sjeckanim mesnim burekom (samo je jedan burek i to od mesa, ostalo su pite za nas Zagrepčane) preliven sočnim jogurtom za savršen dijalog. Preporuka koju neće požaliti: naručite dodatno veliku čašu hladnog jogurta, kiselkaste i kremaste teksture. O bureku ćemo samo reći da nas je oduševio, sljedeći put burek prije ćevapa! Adresa: Bravadžiluk 11 Baščaršija.
 
#Šetnja starim gradom
''Da smo barem ovdje studirali'' - prva je pomisao dok hodate pored rijeke Miljacke uz koju se pruža veličanstvena građa Akademije likovnih umjetnosti. Akademija se od 1981. godine adaptirala u prostorijama bivše Evangelističke crkve, jedinoj na tom području za vrijeme Austro-Ugarske uprave. Laganim korakom se približavate Šeher – Ćehajinom mostu, luk koji spaja dvije strane Miljacke: gradsku Vijećnicu i s druge strane Inat – kuću. U Ferhadija, glavnoj ulici Sarajeva, nailazite na čvorište ćevabdžinica, buregdžinica, restorana, džamija, sinagoga, suvenirnica i dućana. Raj za turiste koji žele potrošiti marke na šarene suvenire i domaće rukotvorine. Svakako navratite u malenu galeriju domaćeg dizajna Egoist, gdje možete pronaći neobične i lijepe suvenire. Adresa: Trgovke 21.
 
sarajevo  
#Promatranje grada s visine
Ako želite snimiti fascinantne fotografije s panoramom Sarajeva, kafić Vidikovac vaša je sljedeća postaja. Uz tradicionalnu bosansku kahvu i rahat lokum, cijeli grad držite na dlanu jedne ruke. Kako bi u potpunosti doživjeli Sarajevo, prepustili smo se ritualu pušenja nargile ili po domaći šiše, koja traje satima. Od aroma različitog sušenog voća, naš bosanski domaćin se odlučio za kombinaciju mente i Coca-Cole. Orijentalna lula na vodu nije nas iznevjerila. Jedinstveno iskustvo za vaša čula koje ne smijete izostaviti. Obavezno uz sebe imajte najbolji fotoaparat kako bi vaš Instagram profil u potpunosti dočarao svu ljepotu Sarajeva.

#Noćni život
Neiscrpna životna vibracija pršti ponajviše u noćnim satima. Kaleidoskop svjetla caruje, decibeli divljaju, tekućina se toči, noć se slavi. Kvalitetan provod i zabava su zagarantirani, dovoljan je samo jedan pogled na krcate ulice pred kafićima, lokalima i pubovima. Slobodan stol i mjesto više se neprestano traži pogotovo za vrijeme trajanja SFF. Atmosfera koju je potrebno doživjeti kroz svih pet osjetila iliti čula. Ako tražite nezaboravnu noć i doček jutra, svakako posjetite jedan od navedenih mjesta: Downtown, Element, Bar Operu ili Cheers Group za sve sladokusce točenog piva. Za ljubitelje zatvorenih klubova i nastupa uživo, obavezno posjetiti klub Cinemas Sloga.
 
sarajevo  
sarajevo
Savjet za kraj: ispružite dlan, zaronite te popijte kapi čiste i hladne vode iz česme pored Begove džamije, legenda kaže da ćete se tako opet ubrzo vratiti. Mi znamo da hoćemo!

Ivana Marušić i Marijana Drinovac
Foto: Privatni album

Objavljeno: 15.09.2015. u 11:42
Tagovi: putovanja, putopis

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p