PUTOVANJA

7 najljepših mjesta u Puli koja morate posjetiti

Pula nije samo Arena
Pula/Vesna Blašković
Kada pomislimo na grad Pulu, većina nas se prvo sjeti famozne Arene koja je ujedno i zaštitni znak ovog grada. No, Pula je mnogo više od toga. Koja mjesta uz Amfiteatar treba obavezno posjetiti, najbolje zna Vesna Blašković, glavna urednica Budi.IN-a, koja je odrasla u Puli i svaki malo posjeti svog rodni grad.

1. Svjetleći divovi - dizalice u sklopu brodogradilišta mijenjaju boje i pravi su praznik za oči. Pod uvjetom da nije u pitanju neki kvar, pale se na svaki puni sat i kreće show. Najbolja pozicija za fotkanje je iz ACI marine na pulskoj rivi.

Pula
2. Concept store Komo - ne zato što je vlasnica i autorica moja stara prijateljica (još iz osnovne) Iva Stojković. Dućan u centru grada s odjećom i dodacima domaćih dizajnera u svakom je smislu ne samo nadrastao Pulu, nego možda i Zagreb. Pomnim uređenjem, biranim brendovima, svemu može komotno parirati bilo kojoj svjetskoj metropoli.

Komo/Pula
 
Komo/Pula
3. Sveta srca - bivša crkva u strogom gradskom središtu pretvorena je prije par godina u galeriju. Umjetnici i postavi se mijenjaju, sve jedan projekt originalniji od drugog. Apsolutni vladar kulturne scene Pule.

Pula
 
Pula
4. Zerostrasse - pulski podzemni tuneli - imaju četiri ulaza s različitih strana, pri dnu padine brežuljka na kojemu se nalazi Kaštel, vode podzemnim hodnicima prema jedinstvenom prostoru u središtu u kojemu se hodnici susreću. Ulazi su napravljeni tako da omogućuju cijelom sustavu pravilno strujanje zraka, a temperatura zraka u svakom godišnjem dobu varira do 14 do 18°C.

Pula
 
Pula
5. Amfiteatar - ne možete posjetiti Pulu, a ne obići Arenu. Među svim mogućim rimskim ostacima, a zaista dvorište svake zgrade u centru ima vlastito rimsko nalazište, Arena je kapitalac i neprikosnoveni broj 1. Ako naletite u pravo vrijeme, pri obilasku će vam pomoći i gladijatori. Osim toga, pogledati barem jedan film pod zvijezdama u tom jedinstvenom prostoru ili neki od koncerata kojih tijekom ljeta ima hrpa, pa to se mora.
 
Pula  Pula

6. Rt Kamenjak
- Pula nije poznata po pretjerano lijepim plažama (lokalci znaju da se kupa na stijenama Lungomare ili Mornaru), ali Rt Kamenjak u Premanturi, 10-ak km od Pule, jedna je od najljepših plaža u Hrvatskoj. I plaća se ulaz, samo da znate.
 
Pula 
7. Caffe Cvajner na Forumu - jedno od najpopularnijih mjesta u gradu, tamo ćete sresti i umjetnike i glumce za vrijeme Filmskog festivala te svu društvenu scenu grada. Vrlo je popularna i Sirena, također na Forumu. Godinama je u Puli postojala i legendarna Foška, ali je nažalost zbog novčanih problema zatvorena.
 
Pula
Pula 
Pula 
Vesna Blašković
Foto: Privatno, Instagram, Jan Stojkovic 
Objavljeno: 15.10.2015. u 13:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p