PUTOVANJA

A zašto si ovog ljeta ne biste dopustili staycation?

Lifestyle trend koji podržavamo
staycation
Z
namo. Šanse da ste nam dobacili pogled pun prijezira nakon što ste pročitali ovaj naslov su velike. Ljeto je obala, ljeto su plaže, ljeto su mojita umjesto ručka i bijelo vino nakon večere u nekoj maloj, zavučenoj konobi. Dakako, ono su i bijeli tragovi od kupaćeg kostima, i uništene japanke, i lubenice, i svi oni čarobni zalasci sunca. Ljeto je neki otok na Jadranu i uvala koju samo vi znate. Točka.


Premda ćemo se instantno složiti s ovakvim načinom razmišljanja, ne možemo se praviti da se život ponekad ne umiješa i našim se planovima samo slatko nasmije, tjerajući nas da svoj zasluženi godišnji odmor provedemo ni manje ni više nego kod kuće. Pretrpani rasporedi, poslovne obaveze koje ne trpe pauze, budžeti koji ne omogućavaju putovanje, iznenadne okolnosti ili pak nešto deseto, mnoge tjeraju da svoje slobodne dane (ako ih uopće imaju) provedu u granicama gradova u kojima žive. Sve je to život kojeg, u ovom slučaju, valja pokušati gledati što je pozitivnije moguće, pa makar to značilo da ružičasta stakalca svojih naočalica na silu zalijepimo za uši. Ako u vama pri pomisli da godišnji odmor provedete kod kuće vrišti onaj mali avanturist, putnik s koferima uvijek napola raspakiranima, tada znamo koliko je teško te iste naočalice iskopati u ladici sa svim tim silnim kupaćim kostimima koji čekaju svoje pješčane i šljunčane modne piste. No, umjesto da budete razmaženi ili krenete dobro utabanim stazama samosažalijevanja, preokrenite priču i iskoristite svoje vrijeme odmora na najbolji mogući način. Pa makar i na tim ulicama kojima kročite i ostatak godine.

staycation
Ovdje će vam u prilog ići i naša tema iz naslova. Kao majstori u izmišljanju trendova, susjedi Amerikanci su se dosjetili nadjenuti ime onome očitome, od nečeg naizgled bezveznog su napravili proizvod, i tako je nastao lifestyle trend staycation. Ideja čije se ime prema nekim izvorima dodjeljuje komičaru Brentu Buttu, proširila se u SAD-u u periodu financijske krize počevši  od 2007. kada je, između ostaloga, porasla i cijena benzina, što je mnoge natjeralo da se odreknu daljih putovanja, dok se u Velikoj Britaniji "godišnji odmor kod kuće" uhvatio 2009. godine, kada je funta znatno oslabila.

Najprilagodljivija vrsta na planeti kakva jesmo, nije trebalo dugo čekati da izvučemo najbolje od karata koje su nam date, te je staycation dobio pozitivni prizvuk i gomilu medijske pažnje. "Odmor proveden kod kuće, uživajući u svemu što dom i okolina u kojoj živimo nude", opis je staycationa u Urban Dictionaryju i moramo priznati kako u istome nema ništa loše. Jasno je kako bismo radije istraživali beach barove na obali ili se uspinjali po bijelim uličicama Santorinija, no u maniri napola pune čaše, ne vidimo razloga zašto svoje slobodne dane ne bismo posvetili istraživanju vlastitog grada i okolice mu, iskorištavanju dostupnoga i mantrajući si taj carpe diem. Uključuje li taj grad i pripadajuću mu plažu, stupanj otpora prema ideji je, vjerujemo minimalan, no oni u gradovima dalje od obale, definitivno se mogu potruditi pronaći sadržaj koji odgovara njihovom senzibilitetu.

staycation
Poželite li prakticirati staycation u svom njegovom sjaju, vrijeme tako možete posvetiti bivanju turista u vlastitom kraju. Ako ste u gradu, isplanirajte svoje dane tako da uključuju posjet muzejima koji se dugo nalaze na vašoj listi, botaničkom vrtu, čitajte knjigu koliko god želite ili okupite prijatelje na pikniku u nekom od zelenih gradskih parkova. Provedite jedno jutro na bazenu u okolici grada, a navečer izađite i pogledajte film u nekom od ljetnih kina. Pogledajte kazališnu predstavu, istražite gradsku gastro scenu i priuštite si koji ručak ili večeru u nekom od cool restorana. I dalje će ovo biti jeftinije od putovanja tako da će grižnja savjest biti svedena na minimum.

Gotovo smo sigurni da se u vašem gradu ili njegovoj okolici održava i neki tematski festival, tako da jedan dan rezervirajte za posjet istome. Bicikliranje ili planinarenje također dolaze u obzir, baš kao i tečaj ili radionica na kojima ćete naučiti nešto novo. Opcija je milijun, a u prilog im ide očita činjenica da ćete sa staycationom uštedjeti, poštedjeti se eventualnih nezgoda i dana izgubljenih samo u transferu. Okej, malo se tješimo, putovanja su ipak daleko zabavnija, no najbitnije kod staycationa je izbjegavati rutine i stvoriti osjećaje zbog kojih i krećemo na daleka putovanja - slobodu, radost, avanturu i znatiželju. Kreirajte vlastita pravila "odmora kod kuće", iskoristite vrijeme i uživajte u svakom momentu. Ljeto će ionako prebrzo proći, a o zimskom staycationu trenutno nećemo razmišljati.

staycation
Matea Martek
Foto: Instagram (@emelinaah)
Objavljeno: 27.07.2017. u 13:35

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p