PUTOVANJA

Advent u Beču

Romantična božićna bajka Nevene Rendeli
Nevena Rendeli 
- «Želim u Beč!»

- «Ali ja sam bila više puta u Beču.»

- «Nema veze, želim vidjeti Beč, obišao sam pola zemaljske kugle, a nisam nikad bio u nekadašnjoj prijestolnici pretpret(pret)hodne nam države. Želim vidjeti Beč!»

- «Ok, ok, ići ćemo u Beč kad počne advent, bezveze ti je ići prije jer Beč je tada veličanstven!», domišljato sam ga skinula s kičme i odmah prebacila lopticu na neko drugo putovanje.

Stvarno sam u Beču bila više puta, put do njega doživljavam kao skoknuti do Karlovca, a i nisam puno lagala, nisam nikad bila za vrijeme Adventa. A, o tome uostalom svi pričaju.

Nevena Rendeli
 
Nevena Rendeli 
Bečki božićni sajam korijene vuče još iz 13. stoljeća, tj. 1296. godine kada je car Albrecht I. gradskim trgovcima dozvolio održavanje sajma za građane tijekom prosinca. Današnji način proslave Adventa udomaćio se u prvoj polovici 19.stoljeća, ali na potpuno drugom trgu (Am Hof) od današnjeg središnjeg ispred Gradske vijećnice. Na Rathausplatz se smjestio tek 1975. godine tako da će sljedeće godine Christkindlmarkt, najpoznatiji božićni sajam u Beču proslaviti 40 godina od osnutka.
 
«Christkindlmarkt» je možda najpoznatiji, ali nije jedini sajam koji valja posjetiti u Beču za vrijeme Adventa, iskreno, za moj pojam tu ima previše djece. Mislim, ništa protiv djece, ali za romantični Beč bez cike i dreke ipak ćete morati posjetiti neke manje i ne toliko napućene bečke sajmove. Takav je Spittelberg (selo unutar grada) u Museumquartier (meni najdražem bečkom kvartu) u kojem se nalaze brojni restorani, prekrasne kavane, a odmah iza ugla je i najpoznatija bečka shopping ulica, nama Hrvatima omiljena, Marihilferstrasse. 
 
Nevena Rendeli
 
Naravno, tu je i onaj na Stephansplatzu, ali meni je nekako puno simpatičniji sajam na Karlsplatzu. Taj je ujedno i omiljen među Bečanima jer tu se mogu pronaći rukotvorine austrijskih obrtnika, često skuplje od klasičnih (kineskih) suvenira, ali su zato i puno bolja uspomena. I gastronomska ponuda ovdje je najzanimljivija, a redovi su kraći. Preporučam klasični gluhwein (kuhano vino) uz pečeni krumpir i wienerwurst (kobasica).
 
Još je nekoliko sajmova po cijelom Beču, kažu lijep je i onaj kod Schonbruna, ali ne možeš stići na sve, pogotovo ako si controlfreak kao ja, pa već unaprijed rezerviraš i jedan od najboljih restorana i mjesta za provod u austrijskoj prijestolnici. Prijatelji su preporučili Yohm s odličnim sushijem u samom centru, ali ipak smo se odlučili za Motto. I nismo pogriješili. Odličan restoran - bar za subotu navečer u kojem se dobro jede (probajte steak u umaku od čokolade i chilija), a kasnije i dobro zabavlja do dugo u noć. Klijentela su mladi yuppiji što u Beču znači da svi muškarci imaju iste frizure (Justin Bieber meets Michael Bubble), ali i da se svi dobro zabavljaju. Zanimljiv je još i Dots u blizini Mariahilferstrasse, ali u Beču ionako ne možete pogriješiti osim ako vas ne pale emigracijske cajke kojih je ovdje napretek.

Nevena Rendeli 
Nevena Rendeli 
Provod se nastavlja na jako popularnim krovovima zgrada, hotela i nebodera, na kojima u posljednje vrijeme, kao voćke poslije kiše, niču barovi. Prema mnogim ljestvicama i online preporukama trenutni hit je krov hotela 25hours u Museumquartieru i moram priznati da su u pravu. Naime, 25hours hotel je sam po sebi ludilo (tamo smo odsjeli), a kad kažem ludilo ne pretjerujem jer vas na ulazu dočekuje natpis «We are all mad here».
 
Cijeli je hotel uređen kao cirkus, svaka soba je drukčija i na svoj način zanimljiva. Riječ je o lancu hotela koji osim Beča postojii u Zurichu, Franfurtu, Berlinu i Hamburgu, a zajedničko im je da su tamo uistinu svi pozitivno ludi, od osoblja do gostiju. Ako volite dizajnerske pomaknute hotele, ovo je mjesto za vas.
 
Na kraju, ako imate nesreću da baš tih dana vašeg boravka u Beču ne prestaje padati kiša, ništa ne brinite. Toliko je zanimljivih izložbi, galerija i muzeja da ćete na kraju putovanja poželjeti vratiti se prvom prilikom. Sva sreća da nam je Beč iza ugla. 
 
Nevena Rendeli 
Nevena Rendeli

Nevena Rendeli 
Nevena Rendeli 
Nevena Rendeli 
Nevena Rendeli 
Nevena Rendeli
photos: privatni album
Objavljeno: 17.12.2014. u 11:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p