PUTOVANJA

Airbnb u Berlinu službeno zabranjen

Novi zakon stupio na snagu

berlin 
Dok Airbnb, popularna platforma za pronalazak i rezervaciju smještaja, u svim većim svjetskim gradovima uživa sve veću popularnost, berlinske su vlasti odlučile turistima zabraniti iznajmljivanje stanova i kuća preko ove, ali i sličnih internet tražilica.

Zakon koji je predložen još 2014. godine na snagu je stupio 30. travnja 2016. te pod imenom Zweckentfremdungsverbot regulira iznajmljivanje stanova i kuća, odnosno brani kratkoročni najam. Stanovnici Berlina koji prekrše ove odredbe mogli bi biti oštećeni za 100 tisuća eura, koliko iznosi kazna. Ideja iza ovog zakona jest regulirati stanarine rezidentima njemačkog grada i održati ih na najnižim mogućim razinama. I dalje će turistima biti moguće iznajmiti i odsjesti u sobama, no ne i cijelim kućama ili stanovima kojima je Airbnb obilovao.
 
berlin 
Ovoj je odluci prethodio veliki pad dostupnog smještaja za stanovnike Berlina, i to nakon uspjeha Airbnba i sličnih internet platformi. Andreas Geise, čelni čovjek berlinskog urbanog razvoja, izjavio je kako je ovaj zakon nužan instrument u borbi protiv manjka dostupnog dugoročnog smještaja za rezidente.
  
 
M.M.
Foto: Flickr/Alexander Cahlenstein, Sascha Kohlmann
Objavljeno: 02.05.2016. u 12:09
Tagovi: putovanja, Berlin

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p