PUTOVANJA

5 nezaboravnih destinacija na koje možete povoljno otputovati!

Uživajte na zapanjujućim lokacijima po pristupačnijoj cijeni

Popularne turističke destinacije uživaju svoj status najpoželjnijih lokacija s dobrim razlogom: bogata kultura, prirodne ljepote, povijesna i arhitektonska važnost samo su neki od razloga. Nažalost, zbog svoje reputacije, najtraženija područja postala su toliko opterećena turistima da je sve više onih koji se bacaju u potragu za alternativnim lokacijama kako bi izbjegli nepodnošljive gužve, ali i vrtoglave cijene.

Toskana, Maldivi, Francuska, Island... samo su neke od destinacije o kojima čitamo posljednjih par godina i koje želimo posjetiti, a koje su poprilično napučene i skupe u sezonskom razdoblju. Iako navedene lokacije svakako ostaju na listi želja, za vas smo pripremili i one alternativne koje, iako možda ne zvuče jednako glamurozno, će vas zasigurno oduševiti!

Umjesto švicarskih Alpi, odaberite austrijske

Zaista nije teško pronaći mjesto koje je jeftinije od Švicarske, ali je svakako teško pronaći mjesto koje može parirati prirodnim ljepotama koje ona nudi. Ipak, Austrija uspijeva doći prilično blizu; skriveni ledenjaci u najsunčanijem dijelu Austrije krase bajkoviti Mölltaler Gletscher, koji je ujedno idealan za zimske aktivnosti i sportove. Planinski lanci i jezera okružena nestvarnim krajolicima samo su dio onoga čime se Austrija može pohvaliti, a Vorderer Gosausee je i više nego dostojna alternativa bilo kojem Švicarskom planinskom gradiću. Ne zaboravite na živopisno selo Hallstatt koje nikoga nije ostavilo ravnodušnim, a u koji ćete se svakako poželjeti vratiti!

Umjesto Toskane, odaberite regiju Abruzzo

Regija Abruzzo, koja se nalazi se istočno od Rima, pitoreskna je regija na brdovitom području u kojemu ćete vjerojatno biti jedan od samo par turista. Područje je još uvijek prilično neotkriveno bez obzira na šarmantne, brdovite gradiće koji se mogu pohvaliti izuzetnim agroturizmom i gastronomskom ponudom uopće. Zadivit će vas i zapanjujuća mjesta za planinarenje, a ponajviše niske cijene koje prevladavaju u čitavoj regiji. U blizini ćete pronaći zapanjujuće nacionalne parkove prirode koji su također besplatni, a koji će vas oduševiti šumskim ljepotama i poljima poljskog cvijeća. Uživajte u vrhunskim domaćim vinima i prepustite se ljepotama koje pruža i sama Toskana, no na nešto privatniji i mnogo jeftiniji način.

Umjesto Islanda, odaberite otočje Shetland

Polarna svjetlost jedna je od najvećih zimskih atrakcija zbog kojih su putovanja na sjever sve češća, no da biste prisustvovali tom veličanstvenom prizoru, ne morate se zaputiti u skupe, skandinavske lokacije; subarktički škotski otoci bliži su Norveškoj nego Ujedinjenom Kraljevstvu i daleko su od Islanda koji je prepun turizma, no i dalje su dovoljno blizu sjevera da se jasno može uočiti polarna svjetlost koja ostavlja bez teksta. Cijena smještaja i turističkih fakultativa neusporedivo je manja od one na Islandu, a otočje Shetland može se pohvaliti i bogatim povijesnim nalazištima, prirodnim ljepotama i vrhunskim viskijem koji je postao zaštitni znak samog otočja.

Umjesto Francuske ili Španjolske odaberite Portugal

Portugal je sve popularnija europska destinacija, no mnogo je jeftiniji i manje napučen od Španjolske, Francuske pa čak i Italije. S druge strane, umjetnost, hrana i domaća vrhunska vina dostojan su rival onima koje nude spomenute zemlje, a sigurni smo da će neke od vas oduševiti i više od onih talijanskih. Prema službenoj portugalskoj turističkoj stranici, možete očekivati da ćete kavu platiti oko 1 euro u klasičnom kafiću, a jela u restoranima srednjeg i visokog razreda obično koštaju između 10 do 40 eura po osobi. Osim povoljne ponude, topla klima, veseo mentalitet i bogata povijest dodatan su razlog zašto bi baš Portugal trebao biti vaša sljedeća destinacija.

Umjesto Maldiva, odaberite Filipine

Iako je istraživanje južnih otoka Tihog oceana nezaboravno iskustvo, egzotična i popularna mjesta kao što su Bora Bora ili Maldivi prilično su skupe destinacije, a posebice kada u cijenu ubrojimo i avionsku kartu. No, velike, pješčane plaže i divlja priroda samo su dio onoga što nude Filipini; znatno jeftinija lokacija koja će ispuniti svačija očekivanja. Provedite dan u avanturističkom izletu; iskušajte vožnju kajakom u jednoj od čarobnih laguna, a za cjelodnevne izlete izdvojit ćete najviše – 40 dolara.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 07.01.2020. u 13:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p