PUTOVANJA

Ana Stunić vas vodi kroz najzanimljivija mjesta u Istanbulu

Pročitajte Instagram dnevnik poznate voditeljice

Moje putovanje u Istanbul je bilo specifično prije svega jer sam odlazila na Božić u zemlju koja ga ne slavi, u grad koji broji 14 milijuna stanovnika. Kada sletite na aerodrom, čija se pista proteže kroz more, prvo vidite nekakvu divnu svjetlost kojom je grad obasjan. 


Moram priznati da sam u prvim minutama bila očarana, specifičnom arhitekturom, mirisima, mačkama i psima koji su svuda po svim ulicama, ljudima koji hodaju gore dolje non - stop, malim brojem plavuša (automatski se ističete ako ste plavuša), džamijama, molitvama koji se odvijaju svaki dan. 


Smještena sam bila u po meni najljepšem dijelu grada, zapravo najviše europskom, u blizini Taksima. Taj dio grada je specifičan po predivnim malim uličicama koje skrivaju divne dućane s vintage stvarima, malim kafićima koji su ujedno i restorani (opčinjeni su talijanskom kuhinjom), 'Muzejom nevinosti' Orhana Pamuka i galerijama...


Moram priznati da me Grand bazaar razočarao, a nešto malo više me oduševio Spice bazaar, ali potpuno oduševljenje sam doživjela na Sultanahmetu gdje se nalaze Plava džamija, Topkapi palača, Aja Sofija i Basilica Cisterna. To svakako preporučam pod nešto što obavezno morate vidjeti, i nemojte zaboraviti ponijeti maramu s kojom ćete se omotati da možete ući u ta zdanja. Džamije doživljavate u njihovoj punini kada krenu molitve. Ovdje se prodaju vjenčići s cvijećem, koje sam ja s oduševljenjem nosila za vrijeme svog boravka u Turskoj.


Muzej Nevinosti, koji je nastao po istoimenoj knjizi Orhana Pamuka je zasigurno najslađi muzej koji možete vidjeti, čak i ukoliko niste pročitali knjigu. Iako bolje ćete razumjeti postav, ako pročitate knjigu slavnog Nobelovca.

Hrana je specifična, ali jedna od stvari koje svakako treba probati je 'perec' koji se zove simit i ima ga po svuda, te dok šetate možete grickati slasno tijesto sa sezamom. Ostalo su spice stvari, njihov čaj, turska kava, slatkiši (koji su čak i za mene veliku ljubiteljicu slatkiša previše slatki)...Šoping je kao i u svakom europskom drugom gradu, a izlasci su nešto specijalno. Sve počinje raditi iza 23 sata, tako da možete tulumariti do ranih jutarnjih sati ako imate energije nakon cjelodnevnog zujanja po gradu.

I nikako ne propustite azijski dio Istanbula jer popiti turski čaj dok gledate u Europu je neodoljivo i divno iskustvo. 


Ana Stunić

photos: privatni album

 

Objavljeno: 15.01.2014. u 12:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p