PUTOVANJA

Anita Dujić: Moja Barcelona

Mini vodič kroz jedan od najljepših svjetskih gradova

Bez puno razmišljanja i nakon kratkog planiranja, novu godinu sam odlučila započeti u Barceloni, gradu koji me već godinama privlači, i kojeg iz nekog razloga obožavam na neviđeno. Kao pravi turist i zaljubljenik u umjetnost, odlučila sam vidjeti sve što se vidjeti može, pa krenimo redom.

Prva stvar na popisu svakako je bila Sagrada Familia velikog Antonia Gaudia, veličanstven hram Bogu koji ostavlja bez daha i svjetska ostavština jednog od najvećih umjetnika i vizionara 20-og stoljeća. Sagrada Familia je građevina koja vas ne može ostaviti ravnodušnima. Impozantno zdanje za koje ne možete vjerovati da je ljudskih ruku djelo, prva je i obvezna postaja svakog turista. 

                             

Obožavam hodati, a to je ujedno bio i najbolji mogući(i jedini), način za obići mnoštvo uskih uličica, palača i crkvica u samom gotičkom središtu stare Barcelone, takozvanom Barri Gotic. Svaki kamen odiše prošlošću i priča neku svoju, davno zaboravljenu, priču. Toliko sam bila oduševljena tim starim centrom, da sam se tu zadržala cijeli dan, a i vratila ponovno idući. Jedan od razloga za povratak su i jako zanimljivi dućani koji su pozivali na svakom koraku, a nude sve; od raznih slastica tipičnih za Španjolsku, ručno izrađenog nakita do malih dućana.

 

Sljedeći korak je brdo Montjuic koje se nalazi usred grada i sa kojeg žičara vodi do mjesta gdje puca pogled na čitavu Barcelonu. Put koji vodi s Montjuica odveo nas je do jednog drugog svijeta - svijeta muzeja, parkova, fontana i starog grčkog kazališta (teatro Grec). Nevjerojatna  je stvar da taman kad pomisliš da si vidio sve, u tom času se stvori još nešto ljepše što nisi mogao ni zamisliti. 

Od znamenitosti još bih napomenula Gaudijev park Guell u sjevernom dijelu grada, nevjerojatne i čudesne casa Batllo i casa Mila(isto Gaudi) u ulici Passeig de Gracia, Fontana magica, katedralu Santa Creu i Santa Eulalia iz 14. stoljeća u središtu grada, La Barceloneta (gradska pješčana plaža), Picassov muzej, Nacionalni katalonski muzej (MNAC) koji iziskuje vremena za razgledati ali vrijedi, i na kraju, pravi je doživljaj i savršen završetak dana, predvečer se prošetati La ramblom kada je ulica puna ljudi i vlada neka posebna energija, koja vas čini sretnima i tjera naprijed.

                           

Što se tiče hrane uživala sam u njihovim tapasima i paelli, ali treba jako paziti i izbjegavati restorane iz kojih vrište natpisi i slike sa hranom. To je prevara za turiste - ogule vas, a dobijete, blago rečeno- splačine. Mi smo birali mirne i zavučene restorane u kojima jedu lokalci. Potrebno se malo angažirati oko potrage za istima, ali ako se potrudite, naći ćete. Malih, preslatkih i ukusno uređenih kafića ima posvuda, u kojima za ok novce možete popiti najfiniju kavu i pojesti sendvič od poznatog katalonskog kruha.

Što se shoppinga tiče, Barcelona kao pravi europski velegrad ima široku ponudu i možete pronaći uglavnom sve što poželite. Passeig de Grazia i Rambla de catalunya ulice su u kojima su svi high end dućani, a Avniguda del Portal de l'Angel nudi ponudu high street dućana. Nisam ulazila ni u high end ni u high street trgovine jer su me više zanimale stvari koje mogu naći samo u Barceloni i koje nema svaka druga curka. Tako sam se počastila unikatnim, ručno izrađenim srebrnim nakitom. Naravno da nisam odoljela ni suvenirima, kojih ima za kupiti na svakom koraku i slobodno se možete cjenkati, da, čak i u dućanima! U cjenkanju sam pravi majstor i znam sve trikove, još iz vremena kada sam boravila u Aziji. 

Noćni život mi, moram priznati, i nije bio aktivan. Kako sam hodala većinu dana, navečer je ostajalo jako malo energije za lude provode, ali ukoliko želite, možete se super (i relativno jeftino) zabaviti i zapiti u njihovim pubovima/bircevima. Obožavam spontane i opuštene izlaske bez previše planiranja i sređivanja, pa je Barca poslužila kao izvrstan grad za tu vrstu provoda.

Meni je Barcelona uljepšala početak godine, opravdala sva moja očekivanja i duboko se uvukla u svaku poru. To je grad koji ima puno toga za ponuditi i kojeg ne možeš ne zavoljeti. Ako vas put nanese tamo nadam se da će vam ovaj moj mali, osobni vodič, barem malčice, olakšati boravak i nanijeti vas na sve one ljepote koje su mene osvojile.

Barcelona, vidimo se jednog dana opet, sigurna sam!

Anita Dujić

photo: private

Objavljeno: 25.01.2012. u 11:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p