PUTOVANJA

Arboretum Trsteno: botanička oaza nadomak Dubrovnika za koju sigurno niste čuli!

Kulturno bogata lokacija koja ostavlja bez daha

Kada govorimo o atraktivnim destinacijama na samom jugu Hrvatske, velika većina odmah pomisli na nevjerojatni grad Dubrovnik ili obližnje otočiće poput Lastova i Mljeta. No, jeste li znali da se nedaleko od Dubronika nalazi i najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj koji je ujedno i jedini arboretum u Hrvatskoj te prirodna atrakcija za koju mnogi nikada nisu čuli?

Turističko mjesto Trsteno svoje je mjesto našlo 19 km sjeverozapadno od Dubrovnika te je najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj i jedini arboretum koji se nalazi upravo na jadranskoj obali. Arboretum Trsteno vrtni je park poznat ponajviše po svojim nevjerojatnim perivojima i zbirci sredozemnih i raznovrsnih egzotičnih biljaka. Osnovan je davne 1948. godine, a samo imanje se od 14. stoljeća nalazilo u vlasništvu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze. Čitavo mjesto zakonom je zaštićeno kao park prirode, a s obzirom na nevjerojatnu prirodnu raznolikost, bogatu kulturu i povijest, ta nas činjenica nimalo ne iznenađuje.

Arboretum se prostire na čak 25 hektara, a obuhvaća čarobni renesansni park s ljetnikovcem, neoromantičarski park s kraja 19. stoljeća, stari maslinik i prirodnu vegetaciju šume i makije, koje s priobalnim stijenama čine kombinaciju svojstvenu isključivo ovom komadiću zemlje. U okviru kompleksa arboretuma, osim ljetnikovca, nalaze se i kapela svetoga Jeronima iz 17. stoljeća, stara mlinica za masline, akvadukt iz 15. stoljeća i barokna fontana s rimskim bogom Neptunom i nimfama, sagrađena 1736. godine. Bogatu biljnu vegetaciju čini 465 uzgojenih i 510 samoniklih vrsta koje ujedinjuje prirodnu i kulturnu baštinu. Nadležnost nad Arboretumom danas ima Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja se brine o očuvanju ovog nevjerojatnog, a prije svega prilično nepoznatog, kulturnog dobra.

Objavljeno: 13.08.2021. u 11:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p