PUTOVANJA

Bajkoviti talijanski gradić koji ostavlja bez daha!

Neobičan grad neodoljive arhitekture iz 14. stoljeća

Kada govorimo o putovanju u Italiju, uglavnom odmah pomislimo na popularne gradove kao što su Rim, Venecija ili Firenza, no često zaboravljamo na južnu Italiju koja je prepuna slikovitih, malenih mjesta, ali i zanimljivih priča, mitova i legendi koje će vas ostaviti bez teksta.

Tako se na jugu Italije smjestio nevjerojatan gradić Alberobello koji je dio provincije Bari, a koji je poznat po specifičnim kućama zbog kojih se nalazi na UNESCOvom popisu zaštićene svjetske baštine. Tzv. trulli kućice napravljene su od kamena, a krasi ih kupolasti kameni krov koji će vas, dolaskom u Alberobello, vratiti barem 200 godina u prošlost; ono što čini ove kućice jedinstvenima jest činjenica da su opstale kroz stoljeća, a prastara tehnika gradnje koja ih čini tako autentičnima aktualna je i danas. U Alberobellu se nalazi preko 1500 takvih kućica, a sam pogled na njih u tolikom broju daje utisak kao da se nalazite u kakvoj bajci i svakog trenutka očekujete da iz njih iskoče patuljci, hobiti ili štrumfovi.

Neobične Trullo građevine u Alberobellu datiraju iz 14. stoljeća, a prvotno su zamišljene kao feudalno naselje koje se brzo može srušiti, a sve kako bi tadašnje stanovništvo izbjeglo plaćanje poreza tadašnjoj vlasti. Po potrebi, kuće su se mogle demontirati vrlo brzo, a kada bi poreznici napustili mjesto, ponovno bi, preko noći, niknule na istom mjestu. Iako je opasnost od oporezivanja nestala, stanovnici su sačuvali stil gradnje do današnjeg dana. Stoga ne čudi činjenica da je glavna turistička aktivnost u Alberobellu razgledavanje grada koje, osim autentičkih kućica, svojim posjetiteljima nudi pregršt malih muzeja, restorana i mogućnost degustacije raznih domaćih proizvoda.

Stoga, ukoliko vas put odnese na jug Italije, nikako nemojte propustiti posjet ovom čarobnom mjestu, a savjetujemo i da prenoćite u jednoj od autentičnih Trullo kućica, od kojih su neke, zbog zahtjeva turista, pretvorene u Trullo hotel! Osim toga, priuštite si degustaciju domaćih specijaliteta, kao što su "taralli" i Altamura kruh koji možete pronaći isključivo u ovoj regiji, a malo je onih koji znaju da je upravo Alberobello dom vrhunskim, svjetski poznatim vinima kao što su Aleatico, Primitivo di manduria i Negroamaro.

Foto: Instagram
Objavljeno: 11.02.2020. u 12:53
Tagovi: putovanja, Italija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p