PUTOVANJA

Bajkovito jezero smaragdnozelene boje potpuno će vas očarati svojom ljepotom

Idealna lokacija za romantični vikend izlet

Ako ste u potrazi za doista posebnom, pomalo čarobnom lokacijom na kojoj ćete provesti prekrasan dan u netaknutoj prirodi, ne tražite dalje jer lokacija koju smo ovoga puta pronašli potpuno će vas oduševiti svojom ljepotom, a posebice u zimskom razdoblju kada ovo mjesto prekrije snježni pokrivač i pretvori ga u pravu, malu zimsku bajku.

Smješteno na sjevernom rubu Triglavskog nacionalnog parka u susjednoj Sloveniji, ovo zapanjujuće jezero potpuno je okruženo idiličnim šumskim brežuljcima, a karakterizira ga posebna, smaragdnozelena boja zbog koje je jezero i dobilo svoje ime - Zelenci! Unatoč izrazito niskim temperaturama, Zelenci se zimi ne smrzavaju, a temperatura jezera tijekom cijele godine iznosi ''visokih'' 6 stupnjeva zbog čega je ovo mjesto itekako privlačno brojnim životinjskim vrstama. Upravo zato, 1992. godine ova jedinstvena oaza proglašena je rezervatom prirode općine Jesenice, što je itekako važno imati na umu ako se uputite na ovu destinaciju.

Tako su se s vremenom u ovom rezervatu udomaćile mnoge neobične biljne vrste, među kojima i ugrožena rosika mesožderka, a među životinjama bogatu su zastupljeni vodozemci i mnogobrojne vrste ptica koje ćete odmah primjetiti po dolasku na samo jezero. Do jezera i močvarne okolice koja se nalazi u blizini možete prošetati drvenim pješačkim mostom koji povezuje mala, pojedina jezera, a koji Zelence pretvara u prekrasnu pješačku stazu, pogodnu za sve; kako za aktivne šetače, tako i za starije osobe i obitelji s malom djecom.

Lak pristup, mir, netaknuta priroda i jedinstvena prilika za šetnju i uživanje u prekrasnom komadu netaknute prirode koji je sve teže pronaći u današnjem svijetu zasigurno su dovoljan razlog kako biste svoju dragu osobu iznenadili jednim vikend izletom u Zelencima koji će, bez sumnje, oduševiti baš svakoga!

Foto: Instagram
Objavljeno: 20.01.2022. u 11:08
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p