PUTOVANJA

Bali - čisti hedonizam koji za svakoga nudi ponešto

Prvi dio egzotične putopisne razglednice 

Bali  
Bali. Otok bogova i demona. Raj i Pakao u svoj svojoj pojavnosti na ovom planetu. U prvi tren možda će vam se učiniti nestvarnim, no itekako je stvaran. 

Legenda kaže kako su otok Bali stvorili bogovi. Bogate plantaže riže i kave spuštaju se s obronaka živopisnih planina, fascinantnih vulkana i uzvisina koje dotiču oblake. Raskošne tropske šume uokviruju pješčane plaže, kojima je nemoguće odoljeti. Tradicionalna sela, monumentalni hramovi, jedinstveni primjerci arhitekture. Ovdje ostajete bez daha na svakom koraku.
  
Bali je čisti hedonizam koji nudi za svakoga ponešto. Na jugozapadu se smjestila skrivena plaža Uluwatu, na kojoj dangube surferi bez životnih ambicija, osim one da starost dočekaju jašući bezbroj valova, koji su nešto veći i opasniji nego na ostalim plažama. To je mali tropski raj - buđenje uz zvuk valova i ptica, doručak na terasi s pogledom na surfere iz cijelog svijeta koji se bore s valovima… Ah! Uluwatu je malen pa ga je najbolje proći skuterom. Obišli smo nekoliko hramova i plaža, izbacili iz sebe sve otrove Singapura (ili nekog drugog velikog grada) i nakon nekoliko dana opet smo bili poput dobitne kombinacije.
 
bali  
bali 
bali antonija matković 
Plaža Bingin, na kojoj smo odsjeli, mala je i zanimljiva jer je teško možete pronaći ako vam lokalni ljudi ne objasne put. Ovdje do svake plaže morate proći 200 stuba u smjerovima gore – dolje. Sve je u redu kad idemo prema dolje, ali u kakav se Insanity pretvara odlazak na plažu! Dostojnim treningom smatram penjanje barem dva puta u danu.

Kako to već ide na ovakvim mjestima, uhvatila me i želja za surfanjem. Za početnike, kao što sam i sama, dobar odabir je plaža Padang Padang. Tu sam se borila 40-ak minuta s valovima - izašla sam na plažu umorna i zadihana kao da sam trčala savskim nasipom barem dva sata. Ruke otpadaju od veslanja, noge se bore s pijeskom, sunčanica kao: “Dobar dan!”. Naporan sport, nema se što reći, iako izgleda kako je čitava stvar prilično lagana... Najteži je dio popeti se na dasku, uhvatiti ravnotežu i krenuti loviti val. Naravno da to nisam uspjela – trebala su mi barem još 2-3 treninga. No barem mogu reći kako sam pokušala surfati.
 
Bali Antonija Matković
Najpoznatiji dio Balija, koji vrvi Australcima i drugim turistima, jest Kuta. Kute se treba kloniti jer je plastična i nezanimljiva. Ovisi o vlastitim preferencijama, ali kako nisam tip osobe koji će šetati s pogledom na štandove, kupovati po cijele dane suvenire, piti koktele ili ići u klubove, onda ćete se složiti sa mnom.

Prave se stvari nalaze na plažama Uluwatua. Uživanje u plićaku kristalno čistog mora, dok mještani pokraj tebe iznose alge i svježe ulovljenu ribu. Nakon toga, vidiš najljepši zalazak sunca na svijetu. Okreneš glavu prema zapadu, piješ pivo ili sok i gledaš u raskoš boja, bez riječi, dok sve ne nestane u morskoj dubini.

Osim Kute i Uluwatua, poznato mjesto na Baliju je Semnyak, manje umjetan od Kute, ali još uvijek dalje od pravog doživljaja Balija. Semnyak je prepun trgovina, restorana i pubova. Tu je smještena i poznata istoimena plaža, koja je također dobra za surfanje. Uz plažu se nalaze i kafići sa sofama te bazeni i restorani, ako ste za opuštanje na ovaj način. Odlično mjesto uz plažu je Potato head, koji nudi zabavu uz koktele, a istovremeno imate pogled na plažu i zalazak sunca. Čisti hedonizam.

No, da se ne osjećate zakinutima i za taj dio zabave, kad je riječ o shoppingu, tu nema kraja cjenkanju, kao što je to običaj diljem cijele jugoistočne Azije. Igra cjenkanja opija, daje energiju. Ta naizgled barbarska navika uvuče se pod kožu i prestaje biti takva, jednostavno postaje prirodna, tako lagana, tako praktična! Nema više muke jer je nešto preskupo, jedino je pitanje želiš li nešto ili ne želiš. „Veri bjutiful for ju, pipti tauznt“, nije bitno je li to „fifty“ ili „sixty rupias“, ti kažes „I give you 5“ i pritom iskesiš zube. „O, you ruin me! „Trti, give me more“, i na kraju kupiš za 15 rupija – što je dolar i pol. Proces kupnje toliko je bitan da postaje neodoljiv. 
 
Bali antonija matković 
Bali antonija matković 
Iz Semnyaka možete organizirati ture po cijelom otoku, ali mi smo odabrali ronjenje s kisikom na 10 do 15 metara pod morem. Prvi put u životu, za samo 65 dolara… Instruktor vas odveze na lokaciju koju ste odabrali za ronjenje. Iskreno, bio je toliko divan i pristojan da mi je poriv bio da ga ljubim i grlim cijelo vrijeme. U grupi vas je najviše dvoje jer mu je tako lakše koordinirati vas. Brzo smo pohvatali zakone ronjenja s bocom i jednostavno uživali sat vremena u društvu riba, algi i koralja. Iako sam na moru svakog ljeta, od rođenja, ostala sam zabezeknuta ribama svih oblika i boja - kao da sam u nekom drugom svijetu. Vanzemaljski, definitivno.

Meni osobno najdraži dio Balija jest središnji dio otoka, Ubud, čija unutrašnjost odiše ljepotom, ljepotom i samo ljepotom. Polja riže i poimanje ravnoteže između prirode i čovjeka. Religija koja upravlja životom, ali čini ga lijepim. Siromašni stvarima i bogati preko svake mjere duhom, Balinežani će vas natjerati da se osjećate kao bogovi, a cvilite u sebi.
 
Nastavak avanture na rasporedu je u ponedjeljak, 8. lipnja...
 
 
Antonija Matković
Objavljeno: 01.06.2015. u 13:34
Tagovi: putovanja, putopis

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p