PUTOVANJA

Božanstvene plaže Mljeta

Na ovim ćete mjestima poželjeti ostati zauvijek

mljet 
Kada smo krenuli pisati ovaj članak, po prvi put smo osjetili kako se nalazimo u nezahvalnoj poziciji. Kako, naime, riječima dočarati jedan od najljepših hrvatskih otoka? Koji pridjev upotrijebiti za opisivanje mira kojim odiše, koja je rečenična konstrukcija dostojna da opiše miris zraka koji puni nosnice, koju nijansu modre uzeti kao mjerilo čistoće mora?

Svaki se epitet u slučaju Mljeta čini banalnim, milijun puta iskorištenim i nedovoljno jakim. Ipak, mnogi će uz ime ovog šumovitog otoka rajskih uvala staviti riječi poput bajkovit i mističan, što ne čudi uzmemo li u obzir broj mitova i legendi koje se vežu uz Mljet. Njegovoj su se ljepoti, kažu, divili bogovi, a on je i danas ostao izdvojen, pomalo ruralan i kao stvoren za bijeg iz civilizacije. To ćete pak najlakše učiniti na južnom dijelu obale, gdje su se smjestile neke od najljepših plaža Mljeta. Osim Nacionalnog parka na zapadnom dijelu otoka, upravo ove ljepotice mame brojne turiste iz godine u godinu, među kojima su i mnoga slavna imena, poput dizajnerice Diane von Furstenberg, jedne od posljednjih ikona koja je prošetala prekrasnim puteljcima Zelenog otoka. Je li se kupala i na kojoj od ovih čarobnih plaža, ne znamo, no vama predlažemo da to svakako učinite nalazite li se trenutno na Mljetu ili tek planirate posjetu.
 
Velika i mala Saplunara 
Velika i mala Saplunara
Na samom vrhu otoka Mljeta smjestila se kilometar i pol dugačka uvala okružena borovom šumom. Saplunara se sastoji od dvije pješčane plaže, velike i male Saplunare, a ono zanimljivo jest da se ovdje nalaze biljne vrste koje se ne mogu naći nigdje drugdje, zbog čega je područje i zaštićeno, a plaža je nagrađena Plavom zastavom. Na Saplunari nećete naići na gužvu, ali ni na restorane i kafiće, zbog čega je ovo mjesto raj za ljubitelje prirode, mira i tišine. Da biste došli do ove plaže, morate trajektom doći do Sobre te tamo sjesti na bus ili na taksi.
 
blaci 
Blaci
U blizini plaže Saplunara nalazi se i skrivena pješčana uvala Blaci. Ovdje ćete vrlo vjerojatno biti potpuno sami te ćete, skriveni u sjeni borova, zasigurno kontemplirati o vječnom ljetu.
 
Sutmiholjska 
Sutmiholjska
Pješčana plaža Sutmiholjska jedna je od najpopularnijih na otoku, što ne čudi s obzirom na ljepotu prirode koja ju okružuje. Nalazi se na središnjem dijelu Mljeta, u blizini mjesta Babino Polje, odakle vodi malena uska cesta.
 
okuklje 
Okuklje
Maleno mjesto Okuklje koje čini Maranska luka pitoreskno je i itekako vrijedno posjeta. Ovdje ćete se moći okupati ili pak posjetiti crkvu sv. Nikole iz 16. stoljeća.
 
veliko jezero 
Nacionalni park Mljet
Nacionalni park Mljet i njegovo Veliko i Malo jezero prirodni su fenomeni i moraju se naći na listi mjesta koja planirate posjetiti za vrijeme boravka na Mljetu. Na velikom jezeru nalaze se i plaže uvala Vrbovačka i Kapela te plaža u Polačama, koje svakako vrijedi uzeti u obzir.
  
 
M.M.
Foto: Instagram
Objavljeno: 12.08.2017. u 14:27
Tagovi: putovanja, plaže

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p