PUTOVANJA

Brick Lane – kreativni centar istočnog Londona

U šetnji kroz jedan od najpopularnijih londonskih kvartova

 Brick Lane

U svjetskoj metropoli kakav je London, svaka tržnica, u njenom najširem smislu, ima zanimljivu povijest. Kada takvih, većih, tržnica ima dvadesetak, kako uopće izdvojiti jednu među njima? Camden market je uz Portobello road market vjerojatno najpoznatiji, no ovaj put prošetat ćemo kroz osebujnu povijest Brick Lane tržnice.
 
Brick Lane
 
Kako bi lakše razumjeli njezinu ulogu danas, nužno je prikazati sažetu povijest koju su obilježili imigranti. Brick Lane (Ciglena ulica) dobila je ime radi proizvodnje cigle i pločica od naslaga tamošnje zemlje koja je započela u davnom 15. stoljeću. Prvi val imigranata obilježio je 17.stoljeće kada su hugenoti, francuski protestanti, sa sobom donijeli vrhunske krojačke vještine, dok u 19. stoljeću započinje dolazak Židova.

Brick Lanestari židovski obrt

Rastom židovske zajednice početkom 20. stoljeća niknule su i tržnice, među kojima prve one u obližnjoj Petticoat Lane gdje su se osim voća i povrća prodavali suveniri ili tričarije. Područje istočnog Londona, koje obuhvaća Brick Lane, Whitechapel (četvrt u kojoj je Jack Trbosjek svojevremeno sijao strah), susjedni Spitalfields, Bethnal Green te sve popularniji Shoreditch, nekada je bilo jako siromašno i prepoznatljivo po tzv. slumovima.
 
Brick Lane

Europsko središte curryja

60-ih, te pogotovo 70-ih godina prošlog stoljeća, krenuo je novi val imigracije. Ovaj put se radilo o imigrantima iz Bangladeša koji su za vrijeme rata s Pakistanom i u potrazi za poslom s čitavim obiteljima napuštali svoje domove. Koliki je broj imigranata došao, svjedoči činjenica da je područje Brick Lane dobilo nadimak Banglatown. Malo po malo, nicali su skromni restorani indijske kuhinje te je od tada upravo Brick Lane pravo mjesto za ljubitelje izvornog curryja, ili kako domaći kažu, europsko središte curryja.
 
Brick LaneSaid ispred svog restorana

Prolazeći niže niz ulicu, broj restorana, kao i prolaznika, sve je veći, a u odabiru mjesta za ručak sigurno će vam pokušati olakšati njihovi zaposlenici koji neumorno stoje ispred ulaza u restoran mameći vas s upravo njihovom posebnom ponudom.

Brick Lane
Jedan od njih je i Said, ljubazni voditelj restorana koji mi je ispričao kratku povijest Banglatowna te obiteljskih restorana. Said je stigao u London 2004. godine, no njegov ujak se ovdje skrasio puno ranije, 1971. godine, kada je napustio ratom pogođenu domovinu. Danas u njihovom restoranu rade i njegovi nećaci. Said je također spomenuo kako povremeno ide u Bangladeš kako bi posjetio roditelje koji i dalje tamo žive, ali nije zaboravio istaknuti kako je njegov dom sada Velika Britanija.
 
Brick LaneAmbala shop

Nekoliko metara dalje niz ulicu nisam mogla odoljeti izlogu s tradicionalnim indijskim slasticama te sam se ubrzo našla u razgovoru sa sinom vlasnika ove simpatične prodavaonice. Salim je rođen u Velikoj Britaniji dok su njegovi roditelji emigrirali sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U početku im je bilo dosta teško, no danas su vlasnici lanca trgovina sa slatkim i slanim poslasticama kojih ima dvadesetak diljem Velike Britanije. Ispričao mi je priču o preobrazbi nekoć derutne, vandalizirane i siromašne četvrti koja danas slovi kao jedna od poželjnijih gradskih lokacija s brzorastućim cijenama nekretnina.
 
Brick Lane

„Raznovrsnost je poželjna!“

Još osamdesetih godina Brick Laneom su dominirale prodavaonice kožnih materijala da bi ih, nakon desetak godina, gotovo potpuno zamjenili spomenuti restorani. Ova multietnička lokacija, čini se, ponovno doživljava promjene jer, kako sam uskoro doznala, mali kafići sa slasticama i raznolika svjetska kuhinja ovdje polako nalaze svoje mjesto. Ovu promjenu Salim pozdravlja jer kako kaže raznovrsnost je poželjna.
  Brick Lane
Velika džamija Londona 

Uskoro nailazim na još jedan važan spomenik povijesti - London Jamme Masjid (Velika džamija Londona). Zanimljivost ove sakralne građevine je u tome što je od svog nastanka doživjela nekoliko značajnih preobrazbi. Sagrađena 1743. godine od strane francuskih hugenota kao protestantska crkva, tijekom stoljeća je služila kao metodistička crkva, sinagoga te kao džamija – što je i danas.
 
Brick Lane

Svakako vrlo važna činjenica je i nastanak pivovare Black Eagle koju je osnovala obitelj Truman 1680-godine, a šarm ulice upotpunjen je uličnom umjetnošću, još jednim prepoznatljivim obilježjem ove kultne ulice. Tijekom godina, na obližnjim fasadama nastalo je mnoštvo izuzetno kvalitetnih radova, sada već lokalno, ali i globalno poznatih umjetnika kao što su
Banksy, Stik, ROA i D*Face

Brick Lane
Dom ulične umjetnosti
Sporedna ulica odvela me do stražnjeg parkirališta zgrade koja je postala mjesto obilaska jedne od mnogih organiziranih tura ulične umjetnosti istočnog Londona. Kada već spominjem organizirane ture, vrijedi spomenuti i one koje vas vode stopama i ulicama kojima je harao zloglasni Trbosjek.

Brick Lane
Gotovo su svi zidovi već ukrašeni stencilima, grafitima i ostalim oblicima ulične umjetnosti, a zahvaljujući dobroj tempiranosti, imala sam priliku promatrati djelo u nastanku - u društvu svog prijatelja, 18-godišnji umjetnik Alex Evans pod pseudonimom AVEM, radio je na svom najnovijem grafitu.

Brick LaneAlex Evans

Na moje pitanje o regulaciji grafita u ovom dijelu grada, dečki su mi objasnili kako je Brick Lane dom ulične umjetnosti te da nitko neće izričito zabraniti umjetnost na zidovima, pogotovo ako su u pitanju sporedne ulice,više je stvar prihvaćenosti od strane zajednice - za razliku od nekih drugih, dijelova grada kao što su Mayfair, Kensington ili Chelsea.
 
Brick Lane
 
Alex, inače student likovne umjetnosti, poput već renomiranih uličnih umjetnika, nada se pronalasku svog mjesta pod suncem stvarajući slična djela posljednje tri godine. Dok smo razgovarali, u razgledavanju nam se pridružuje još jedna grupa sa službenim vodičem. A kako kažu Alex i njegov prijatelj Billy, sve to pridonosi afirmaciji njegovog statusa uličnog umjetnika.

Brick Lane
Nedjeljna tržnica koju trebate posjetiti
Što sam bila bliže ogromnoj zgradi s visokim dimnjakom na kojemu se jasno vidi ime TRUMAN, količina ljudi se povećavala. Svakako vrlo važan dio povijesti je pivovara Black Eagle koju je osnovala spomenuta obitelj Truman 1680-godine. Tijekom nekoliko stoljeća promijenila je više vlasnika i u jednom je trenutku imala status najveće pivovare na svijetu proizvodeći 400,000 bačvi godišnje. Nakon konačnog zatvaranja 1989. godine, prostor sveukupne površine od 45,000 m2 preoblikovan je u restorane, barove, trgovine te prostore za održavanje različitih kulturnih događanja.

Brick LaneSunday Market

Upravo je ovaj prostor, danas pod nazivom Old Truman Brewery, dom Brick Lane nedjeljne tržnice. Pod vodstvom Truman markets, nalazi se ukupno 5 različitih tržnica koje su jedna drugoj u neposrednoj blizini. Njihovo radno vrijeme je nedjeljom od 10 do 17 sati, no ostale obližnje trgovine su otvorene tijekom cijelog tjedna koji raznovrsnom ponudom uvijek privlači mnoštvo posjetitelja. Štandovi su u najvećoj mjeri zakupljeni od strane dizajnera odjeće i nakita, a osim raznolike ponude popularne umjetnosti, često imate priliku na licu mjesta promatrati neke od umjetnika kako pod budnim okom znatiželjnika dovršavaju svoja djela. 

Brick LaneKarin Akesson

Dok šetam između štandova dizajnerskog nakita i odjeće i onih s malezijskom kuhinjom, nepoznata djevojka me upitala bi li joj htjela biti model za kosu. Budući da sam ionako razmišljala o promjeni frizure, umalo da nisam pristala, no nismo mogle uskladiti slobodan termin koji bi objema odgovarao.

Vintage market – raj za ljubitelje mode
Dok sam u prolazu razmišljala da li da se počastim tajlandskom, turskom ili etiopijskom kuhinjom, ugledala sam štand s radom švedske ilustratorice Karin Akesson i odlučila sam pridodati još jednu platnenu torbu svojoj kolekciji. Na kraju sam odlučila glad utažiti brazilskom inačicom hot doga nakon čega sam sita krenula prema sljedećemu nizu, prema - Vintage marketu.
 
Brick Lane
Ovaj raj za ljubitelje mode bilo kojeg desetljeća prošlog stoljeća, smješten je u šarolikom podrumskom prostoru. Prostor nije prevelik, ali nudi iznenađujuće veliki izbor odjevnih komada i još veći izbor modnih dodataka. 

Brick LanePeter 

Zaustavim se kod štanda očiglednih zaljubljenika u vintage kožnu bikersku modu. Vlasnik je veseli Britanac Peter koji posao vodi sa svojom suprugom Wendy. U razgovoru sam spomenula da sam iz Hrvatske i moj sugovornik me odmah nasmije uzviknuvši: “Dubrovnik! Oooo tamo se ima dosta novaca zar ne? Svi imaju jahte, imaš li i ti jahtu?"
  Brick Lane
Vintage market 

Na njegovo (a i moje) razočarenje moram reći da nemam jahtu i pomislim kako ovaj razgovor ide u boljem smjeru nego onaj „No, not Russia, CRO-A-TIA“, koji mi se često znao dogoditi. Peter, koji, kada nije na tržnici, radi kao profesor ekonomije i društvenih znanosti na koledžu, mi je zatim rado ispričao kako je njihov obrt započeo u Camdenu, točnije u kultnom rock klubu Electric Ballroom, koji je nedjeljom služio kao prodajni prostor velikog izbora vintage odjeće.

Brick LaneVera Black

Kao česti posjetitelji rock festivala, kao što je Glastonbury i Bloodstock, Wendy i Peter su bili ljubitelji kožne odjeće koja je uvijek bila važan dio njihovog stylinga te je tako započela njihova priča. Kao najteži dio posla navodi pronalaženje dobrog dobavljača odjeće. I ne samo to, nakon što se odjeća otkupi od raznih trgovinama s dobrotvornim donacijama, slijedi čišćenje, popravljanje i šivanje.

Brick LaneVera Black

Peter smatra kako Camden market u zadnjih godinu dana popušta pod pritiskom jeftinih reprodukcija koji se uvoze iz Kine za razliku od kvalitetnih vintage stvari koje su se, upravo u Electric Ballroomu u zadnje vrijeme prodavale sve manje i manje te je to rezultiralo njegovim zatvaranjem prošlog ljeta. I Peter je potvrdio ono što svi govore – ovaj dio je sada jako popularan, a time i cijene nekretnina vrtoglavo rastu.

Brick LaneRough Trade

Blizina centra, dobra povezanost s drugim dijelovima grada novom linijom, bogata povijest područja, sve što nudi ovaj kreativni centar te konstantni razvoj u nešto još zanimljivije – sve to pridonosi sve većoj popularnosti.

Brick LaneRough Trade

Nastavljam dalje rijekom ljudi i dolazim pred Rough Trade – najveću trgovinu nekomercijalne glazbe u Europi i vjerojatno raj za svakog ljubitelja alternativne i underground glazbene scene.

Brick LaneRough Trade

The Tea Rooms se nalazi u skučenom prostoru i izgleda kao da ste upravo naišli na skriveno blago: bilo da ste tu zbog velikog izbora čaja ili vas zanima umjetnost, kolekcionarstvo, retro namještaj, fotoaparati, gramofoni, antikni porculanski čajni setovi ili čak preparirane životinje - svatko može naći nešto za sebe.

Brick LaneThe Tea Rooms

Backyard markets se nalazi u nastavku i sadrži dodatno mnoštvo likovnih umjetnika i dizajnera odjeće i modnih dodataka. Naišla sam na štand s radom londonskog umjetnika Dana Hilliera čiji su radovi izlagani i u poznatoj Saatchi galeriji, a njegov rad krasi cover albuma grupe Royal Blood. Svatko tko voli steampunk teško bi se odlučio za jedan dizajn. Pomislila sam kako bi svaki njegov rad bio odličan motiv za tetovažu i uistinu – često i je tako, napomenuo mi je umjetnikov prijatelj koji prodaje njegove uratke.
 
Brick Laneštand umjetnika Dana Hilliera

Kad je riječ o cijenama – one su u prosjeku prihvatljive i pristupačne , pogotovo jer je riječ o dizajnerskim stvarima i kvalitetnim, dobro očuvanim i nesvakidašnjim vintage komadima (10 funti za vintage kaubojske čizme, 20 funti za dizajnerske majice raznih vrsta). Nakon što dobro ogladnite upijajući beskrajan izbor doslovno svega što možete poželjeti, a najčešće ne možete pronaći u komercijalnim trgovinama – vrijeme je za The Boiler House Food Hall gdje na 30-tak štandova možete probati razne internacionalne kulinarske specijalitete i osvježiti se kako bi mogli nastaviti daljnje razgledavanje, jer tu nije kraj zanimljivostima.

Brick LaneThe Boiler House Food Hall

Prostor stare pivovare Truman nije samo dom pet različitih tržnica, mnoštva modnih, vintage i umjetničkih trgovina i galerija; to je kreativno središte istočnog Londona. Prostor se iznajmljuje i za razna video i foto snimanja; od spotova, reklama do modnih revija. No to nije kraj onome što nudi ova ulica, dugačka nešto više od jednog kilometra. Tu se nalaze i nekolicina noćnih klubova i barova, čiji su posjetitelji ponekad i velike svjetske zvijezde.

Brick LaneCereal killer

Primicanje sjevernom dijelu ulice znači više bogatijih mjesta za izlazak te je očiti kontrast siromašnom Banglatownu na jugu. Duž cijele ulice prate nas trgovine, frizerski saloni, restorani do susjednog Shoreditcha gdje se slična priča nastavlja: jedna od posljednjih zanimljivosti je Cereal killer – mjesto gdje možete probati različite vrste žitnih pahuljica – iz gotovo cijelog svijeta. Ako ste ljubitelj mačaka, počnite planirati do 50 dana unaprijed i rezervirajte svoje mjesto za kavu ili jogu uz hrpu mijaukavih čupavaca u Lady Dinah's Cat Emporium, no to je tema za idući put...

Brick Lane
Nakon turbulentne povijesti, Brick lane se definitivno izborio za svoje mjesto na vrhu popisa obaveznih turističkih destinacija u Londonu.

Sonja Urem
Foto: Sonja Urem

Objavljeno: 04.02.2015. u 18:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p