PUTOVANJA

Brutalizam i neopisiva priroda: Evo zašto ne biste trebali preskočiti izlet na Petrovu goru

Doživite spektakularnu prirodu, hranu i arhitekturu

Ako vrijeme volite provoditi u prirodi istražujući zanimljive lokacije Lijepe Naše, predlažemo da na listu svojih jesenskih izleta dodate i Petrovu goru. Na nešto manje od sva sata udaljenosti od zagreba pronaći ćete utočište neopisive prirodne ljepote, jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj, ali i davno zaboravljeni monumentalni spomenik koji unatoč devastiranom stanju u kojem se nalazi i dalje ostavlja bez daha.

Petrova gora nalazi se u Karlovačkoj županiji, a iz Zagreba će vam do ove lokacije trebati otprilike sat i 30 minuta. Osim šumovitog krajolika i prirodnih ljepota, ovo je područje bogate povijesti, od kralja Petra Svačića pa do one nešto recentnije o kojoj svejedoči nezaobilazan lokalitet - Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna.

Unatoč tome što je djelo priznatog hrvatskog kipara Vojina Bakića prezentirala MoMA i što i dalje inspirira različite kreativce, ovaj nekadašnji edukativno-izložbeni prostor, pripada skupini devastiranih 'divova' kao što je na primjer kompleks Haludovo. Armirano betonski spomenik nekada je bio u cijelosti obložen čeličnim oplatama koje su danas djelomično vidljive. Ipak još uvijek se radi o interesantnom i atraktivanom komadiću povijesti i povijesti dizajna pa ga se definitivno isplati posjetiti. Iako nije preporučljivo neoprezno obilaziti kompleks koji je u poprilično lošem stanju, s vrha tornja pruža se impresivan pogled na susjednu BiH, grad Zagreb pa čak i Sloveniju.

Kako biste uopće došli do Bakićevog spomenika trebate slijediti planinarsku stazu koja vodi od Lovačkog doma Muljava do ravnog vrha Veliki Petrovac. Ovisno o tome kako organizirate izlet, svakako predvite zaustavljanje u Lovačkom domu jer se radi o restoranu koji je prije dvije godine uvršten na listu 100 najboljih hrvatskih restorana. Ugodan ambijent oko doma i izvrsno pripremeljeni domaći specijaliteti bit će dobar početak ili 'točka na i' posjeta Petrovoj gori.


Foto: Instagram
Objavljeno: 23.09.2023. u 17:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p