PUTOVANJA

Burano: najšareniji talijanski otočić blizu Venecije koji morate posjetiti

Divan otok koji osvaja!

Italija je jedna od onih destinacija kojoj se uvijek rado vraćamo. Razlog zašto je to tako leži u činjenici kako je riječ o zemlji u kojoj uvijek možemo otkriti nešto novo, izgubiti se u živopisnim mjestima i uživati u jednoj od najboljih svjetskih kuhinja.

S obzirom na udaljenost, Venecija je talijanska destinacija koju su mnogi od nas posjetiti i više no jednom, no jeste li se ikada zapitali što krije njezina okolica. Naime, sigurni smo kako ste na društvenim mrežama naišli na prekrasan šareni otočić imenom Burano. Burano je smješten u sjevernoj venecijanskoj laguni te je u neposrednoj blizini otoka Murano. Kako biste došli do Burana potrebno je svega nešto malo manje od sat vremena vožnje brodićem iz Venecije, a možete se odlučiti za brze glisere koji znatno umanjuju vrijeme putovanja.


Baš kao i Venecija, Burano je također podijeljen kanalima, a jedna od najvećih zanimljivosti ovog otoka činjenica je kako se neprestano ljulja. Ljuljanje se poprilično osjeti već na prvim koracima, a posljedica je morskih struja te iako na prvi pogled, odnosno korak može djelovati malo neugodno, vrlo brzo se naviknete na ljuljanje koje potom više niti ne primjećujete.

Sama vizura otoka tj.mjesta je kao iz talijanske bajke. Malene ribarske kućice šarenih fasada ukrašene raznobojnim cvijećem odvesti će vas u neku novu dimenziju gdje ćete zaboraviti na probleme i brige te se u potpunosti prepustiti ljepoti ovog mjesta. Osim po bojama, ovaj otok poznat je i kao otok čipke gdje je ona dio duge tradicije. S druge strane, susjedni Murano njeguje tradiciju izrade poznatog Murano stakla, a na cijelom Buranu možete pronaći divne trgovine koje nude čipku i staklo, pa nikako ne propustite kupiti maleni suvenir koji će vas podsjećati na ono divno mjesto.

Što se tiče znamenitosti valja posjetiti glavni trg Piazza Galuppi, crkvu Svetog Matina koja krije vrijedna umjetnička djela, Museo del Merletto odnosno Muzej čipke, La Casa di Bepi SuaUz znamenitosti za popuni doživljaj svakako kušajte najpoznatiji otočki specijalitet, rižoto od glavoča te zavirite u jednu od ukusnih slastičarnica koje nude poprilično dobar sladoled i autohtone kolače Bussola i Esse. Odvede li vas put u Veneciju, otok Burano svakako nemojte zaobići, a uhvatite li dovoljno vremena zaputiti se i na obližnji Murano koji također neće razočarati, već naprotiv zaokružiti cijelu talijansko venecijansku priču.

Objavljeno: 28.09.2019. u 00:00
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p