PUTOVANJA

Čaroban festival kestena u Italiji

Ana Horvačić Debić vas vodi u Marradi

 
marradi
 
Kako smo se našli baš ondje? U gradiću nekih pedesetak kilometara udaljenom od Firence? Voljela bih da vas uvučem u neku luuudu priču, ali odgovor je zapravo jednostavan. Naime, internet je moćna stvar. Katkad i lažljiva, ako ne čitate između redaka, ili ne bacite oko na nekoliko linkova prije nego se uputite nekamo.

Tako je nekako bilo i u slučaju Marradija.Vrlo sam lijeno odradila posao kad je u pitanju Marradi. I… zbog toga sam sretna. Jer... da sam to marljivo odradila, tko zna bismo li se vozili do tamo.
 
marradi
I sad kad me pitate, želim li ponoviti taj... stanoviti Marradi? Kroz širok osmijeh odgovaram da. A prije nego me pitate zašto, krećem s pričom...

Marradi ima tradiciju. Festival kestena u listopadu. Svaku nedjelju. Festival za koji se lokalci spremaju, djeca štede novac za gumene ljigavce, a stanovnici susjednih gradića i većih gradova, rado dolaze na izlet. Marradi ima tradiciju osmijeha. Iskešenih zuba i pregača. Marradi miriše po kestenima. Po kolačima od kestena. U doba Festivala, stanovnici Marradija odlaze spavati u 21:25, umjesto u 21:10 za normalnih dana. Marradi živi za Festival.
 
marradi 
marradi
Mi smo došli nakon duge vožnje, kroz zavojitu cestu, s velikim očekivanjima. Željeli smo probati velike kestene i mirišati po kestenima kad se vozimo nazad do Firence. Željeli smo kupiti razne domaće proizvode od kestena i pričati priču prijateljima o gradu Marradi. Kesten je riječ koje smo se držali vjerno.
 
marradi
I... dobili smo sve to. Dobili smo i puno više. Dobili smo koncert kod fontane, živahne poglede ljudi s prvog kata neke zgrade u Marradiju, dobili smo atmosferu, velike i ukusne kestene, pogled na život negdje drugdje.
 
marradi 
marradi 
marradi
Nismo puno tražili, a dobili smo puno. Nije to grad za kojim udišeš tjednima. Nije to takav grad, iako... mogao bi dati neku priču i dublju od ove moje. No, Marradi je uspomena, koju ponavljaš jednom, u listopadu i toga si svjestan. Svjestan si svega toga kad ga ostavljaš iza sebe u retrovizoru i pogled odjednom usmjeravaš naprijed. Svjestan si nekako da ostavljaš ljude da žive negdje iza sedamdesetak zavoja, u i na planini, u gradiću gdje kesteni mirišu jednom godišnje...
 
marradi
Marradi je to. Nemojte googlati. Otiđite, zapamtite ga i pomirišite. U listopadu.
 
marradi 
 
Ana Horvačić Debić
 
Objavljeno: 08.12.2014. u 17:14
Tagovi: putovanja, putopis

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p