PUTOVANJA

Čarobno jezero u obliku srca odlična je ideja za romantični izlet u prirodu!

Sjajna ideja za jednodnevni izlet u prirodu

Lijepa Naša krije pregršt mjesta na kojima ćete pomisliti da se priroda dobro zabavila dok ih je stvarala, a jedno od njih je i bajkovito Šmitovo jezero koje je svoje mjesto našlo petnaestak minuta vožnje od Ogulina.

Tamo se, u potpunom miru zelenila, skriva prava poslastica za sve ljubitelje prirode. Šmitovo jezero zapravo čine međusobno spojena dva jezerca koja pod određenim kutem poprimaju šarmantni oblik srca, a koja će ljubitelje fotografije osvojiti na prvu. Jezero su davno prije, zbog svoje prekrasne smaragdne boje nazivali i Zeleno jezero, a baš kao i uz sva ostala mjesta u Ogulinu, i uz ovo se veže legenda na koju podsjeća i žuta figura zmaja na samom ulazu u jezerski kompleks.


Prema predaji, djevojka je zastala na jezeru kako bi se napila vode, a potom ju je oteo zmaj koji je živio u samom jezeru. Sveti Juraj je sa svojom vojskom podigao tabor, pričekao zmaja i na koncu ga savladao i oslobodio zatočenu djevojku. U blizini jezera i dandanas se nalazi kamen na kojemu je “sačuvan” otisak kopita konja svetog Jurja.

Vjerovali u legende ili ne, Šmitovo jezero sjajna je ideja za jednodnevni izlet, čak i u zimskom razdoblju kada snježne pahulje prekriju ovo idilično jezerce i pretvori ga u pravu, malu zimsku bajku!

Foto: Instagram
Objavljeno: 07.12.2021. u 00:00
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p