PUTOVANJA

Čudesni podzemni svijet u samoj okolici Splita

Špilja Vranjača – prirodni fenomen koji oduzima dah
Špilja Vranjača
neposrednoj blizini Splita, skrivena svega 30-tak minuta vožnje, nalazi se špilja Vranjača, skriveni dalmatinski dragulj koji vas uvodi u čudesni podzemni svijet stalaktita i stalagmita koji formiraju nevjerojatne skulpture.

Kada razmišljamo o izletima u okolici Splita, uvijek se prvo sjetimo Salone, Trogira i Klisa. Malo ljudi zna da se u srcu Dalmatinske zagore skriva jedna od najljepših dalmatinskih špilja koja je vrijedna istraživanja. Na pola sata vožnje od grada Splita i na samo 10 minuta vožnje od Dugopolja, nalazi se naselje Kotlenice u kojem je smještena špilja Vranjača.

Špilja Vranjača

Špilja Vranjača
Špilja se sastoji od dva dijela. Takozvani ulazni dio, u kojem nema špiljskih ukrasa, poznat je mještanima od davnina, no tek onaj drugi dio je taj koji špilju Vranjaču čini tako posebnom. 1903. Stipe Punda je slučajno otkrio mali prirodni hodnik koji ga je odveo u drugu dvoranu u kojem se skriva čudesni podzemni svijet koji kao da je iskočio iz nekog fantasy filma. Druga dvorana, koja je prepuna stalaktita i stalagmita, sastoji se od 9 manjih dijelova. Kao jedan od najljepših bisera prirode krškog kraja, 1963. godine špilja je proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. Ukupna duljina špiljskih kanala iznosi oko 360 metara.

Špilja Vranjača
Špilja Vranjača
Ako planirate posjetiti špilju tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, imajte na umu da je temperatura unutar Vranjače nešto niža, a tijekom cijele godine je ista - 15°C. Ovisno o godišnjem dobu i količini vlage, nevjerojatni ukrasi mijenjaju boje tako da će vas špilja iznenaditi više puta. Špilja je za javnost otvorena od travnja do listopada, a u zimskim mjesecima moguća je posjet uz najavu na mobitel +385 (0) 98 749 000. Ispred špilje dočekat će vas braća Punda koji već generacijama vode brigu oko očuvanja špilje Vranjača koja se nalazi na njihovom privatnom posjedu. Entuzijazam i ljubav koju osjećaju prema ovom prirodnom biseru, dodatno će uljepšati vaš doživljaj, a tijekom razgledavanje odat će vam i pokoju skrivenu tajnu mistične špilje Vranjače kao i same obitelji Punda koja je generacijama vezana za nju. Za razgledavanje špilje odvojite minimalno jedan sat jer mir, tišina i skulpture kao iz bajke, uvest će vas u magičan svijet i podsjetiti kolika je moć i ljepota prirode!

Špilja Vranjača
Špilja Vranjača
Mija Dropuljić
Foto: Instagram
Objavljeno: 04.05.2017. u 11:59
Tagovi: putovanja, split

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p