PUTOVANJA

Digital Journal: Daleki Vijetnam mora biti vaša sljedeća destinacija

Lidija Lešić vodi vas u vibrantni Vijetnam

Kad bi proveli neko istraživanje o putovanjima i afinitetu prema otkrivanju novih mjesta, sigurni smo kako bi većina ljudi odgovorila kako bi rado svoj uobičajen posao od 9-17 zamijenili s ovim kakav danas vodi Lidija Lešić. Ona je model, dizajnerica modnih dodataka te jedna od omiljenih domaćih lica čije pustolovine rado pratimo na Instagramu. Svega nekoliko prvih redaka njenog Insta feeda otkrit će vam da Lidija obožava putovati i da joj razna egzotična mjesta nisu tek još jedna crtica na wish listi. Otkrivanje novih mjesta i dugačka putovanja dio su njenog posla, a ova posljednja avantura u koju se otisnula sa svojim mužem Kazimirom, vrijedna je svake pažnje.

Napustili smo kaotičnu Manillu i s veseljem dočekali let za Ho Chi Minh. Ukoliko se odlučite za putovanje u Vijetnam, nemojte zaboraviti na vizu. Naime, za razliku od mnogih, ovu je sasvim jednostavno dobiti te sve što trebate učiniti jest prijaviti se na stranicu www.vijetnamviza.com gdje ćete ju u kratkom roku dobiti za svega 6$. Nakon prijave, na mail će stići pismo potvrde koje omogućava ulazak u Vijetnam.



Sletjeli smo, prošli kontrolu bez većih gužvi te sjeli u taksi koji nas je odveo do hotela. Ključan savjet jest da prijevoz osigurate na samom aerodromu budući da je on najpovoljniji; izašao nas je otprilike 180,000 vijetnamskih donga što je manje od 50 kuna i odlična je cijena posebice za noćne vožnje. Budite oprezni, ukoliko odaberete sjesti u neki od taksija ispred samog aerodroma i ako niste unaprijed pitali i dogovorili cijenu, vozač će upaliti taksimetar i vožnja će vas izaći 2-3 puta skuplje.



U Ho Chi Minh stigli smo u dva ujutro i provozali se kroz grad na putu prema hotelu. Iznenadili smo se tišinom ali i čistoćom no ubrzo shvatili kako je grad u takvom stanju samo u periodu između 2 i 7 sati ujutro. Naime, u kulturi im je skupljati smeće koje na kraju sve iza sebe počiste i pometu na jednu hrpicu, a komunali redari čiste noću. Ovo nam je treći put u Saigonu, kako se ranije zvao ovaj grad, pa je lako zamijetiti neke novitete i promjene. Hotel u kojem smo odsjeli smješten je između starog i novog dijela grada, na idealnoj poziciji za svakog turista koji želi istinski iskusiti kulturu i atmosferu mjesta. Hotel Aspire Saigon zapravo je aparthotel koji se nalazi u jednoj od novijih zgrada s liftom pa smo odsjeli u dvoetažnom stanu kojem smo rentali za svega 22 eura po noćenju.



Kad bih morala izdvojiti mjesto koje nikako ne smijete propustiti dok istražujete Ho Chi Minh, to bi bio War Remntants Museum. Potresnog, ali izrazito bitnog sadržaja koji uključuje brojne izložbe na temu Vijetnamskog rata te političkih osvrta, ovaj je muzej 'must-see' za baš svakoga. Fun fact: Vijetnam je, uz Brazil, prvi u izvozu kave u svijetu stoga prošećite divnom ulicom 'Book Street' i sjednite u Book Cafe na odličnu kavu i kolače. Ukoliko poželite kušati tradicionalnu vijetnamsku kuhinju, obavezno probajte specijalitete bistroa Propaganda Vietnamese čiji je divan interijer šlag na torti preukusnog menija!





Ako ste te sreće da u Saigonu provedete nekoliko dana, obavezno bukirajte barem jedan izlet. Primjerice, Delta Mekong je moja omiljena destinacija i bila sam čak tri puta po tri dana na izletu i opet bih!



Kineska Nova godina je u azijskoj kulturi jedan od najvećih događaja za koji se dugo pripremaju i i slave ju čak dva tjedna! U tom razdoblju cijene divljaju pa je sve čak tri puta skuplje. Preporučila bih da svoje putovanje ne planirate u tom periodu ili bar ju nekako pokušate izbjeći. S druge strane, iskustvo i doživljaj su neopisivi, čista ludnica. Velike gužve koje su karakteristične za Ho Chi Minh postaju gotovo nesnosne, transport između gradova koji inače funkcionira besprijekorno, sad postaje nemoguć, a cijene karata sežu nebeske visine. Ipak, Novu godinu proslavili smo s veseljem i nastavili put prema Mui Ne, gradu kojeg smo iskoristili kao usputnu stanicu prema Hoi Anu.



Mui Ne je prekrasno ribarsko selo na južnoj obali Vijetnama, a poznato je po dvije velike pješčane dine, Red i White Sand Dunes. Ni ovog puta nismo propustili otići na Red Sand Dunes i uživali smo poput male djece u divnim šetnjama i pogledu, no ako imate vremena, obavezno izdvojiti vrijeme i za White Sand Dune gdje mnogi odlaze na adrenalinske vožnje quadovima i uživaju u svitanju.



Pri odabiru smještaja birajte neke od lijepih resorta s bazenom poput Sunny Beach Resort&Spa budući da im plaže nisu odviše impresivne niti su primjerene za kupanje. Ipak, za sve adrenalince i zaljubljenike u sport, isprobajte školu kitesurfing jer je iskustvo nezaboravno! Put prema Hoi Anu nastavili smo 'sleeping' busom koji je priča za sebe. Radi se o busu u kojem se nalazi niz podesivih sjedala koja više nalikuju na kojekakva bolnička nosila. U svakom slučaju, funkcionalan i jedinstven transport.



Hoi An s pravom nazivaju Biserom Vijetnama. Radi se o malenom gradiću netaknute arhitekture koja je nastala pod utjecajem francuskih kolonizatora, a nekoć, u 16. stoljeću funkcionirao je kao međunarodna luka. Danas je jedan od najljepše sačuvanih gradova i zaštićen je UNESCO-om. Hoi An jedan od je mojih osobnih favorita, pa ne znam odakle početi! Stara gradska jezgra i zgrade, japanski natkriveni most u kojem se nalazi i maleno budističko svetište, nekoliko hramova i stare ali odlično očuvane tradicionalne kuće... Sve su to sitnice koje čine ovaj gradić spektakularnim.







Brojni restorani nude jednodnevne tečajeve kuhanja pa i sami imate priliku okušati se i naučiti ponešto o tradicionalnoj kuhinji odlazeći na gradske tržnice u potragu za ključnim namirnicama. No ono što Hoi An čini toliko posebnim i drugačijim su dekorativne lanterne raznolikih boja koje ovo maleno mjesto čine zaista neodoljivim i krajnje fotogeničnim, kako danju tako i noću. Preporučujem vam da iznajmite bicikle ili motore i uživate u razgledavanju i istraživanju svakog kutka Hoi Ana i okolice.



Zaputili smo se na sjever Vijetnama i dobro obukli budući da su temperature zamjetno niže od onih južnih koje nalikuju pravim ljetnima. Hanoi, glavni grad Vijetnama kroz povijest bio je centar vijetnamske kulture stoga gradske pore odišu brojnim kulturnim znamenitostima. On je zasigurno politički centar Vijetnama dok je Ho Chi Minh, odnosno Saigon, centar gospodarski razvijenog južnog dijela zemlje zahvaljujući neposrednoj blizini Kine.



Jezgra starog grada izrazito je zanimljiva i godit će vam šetnja kako biste otkrili neke od najboljih gastro mjesta Vijetnama. Ako obožavate kavu i ne možete odoljeti izrazito slatkim desertima, odmorite u Cong Cafe baru i isprobajte čuveni Egg i Coconut Coffee, tradicionalnu kavu kakvu još zasigurno niste kušali. Još jedno popularno mjesto je tradicionalni vijetnamski restoran Cua Hang An Uong Mau Dich So 37, smješten na Truc Bach otočiću.





U Hanoiju nikako nemojte propustiti otići u jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji, restoran Pho gdje se za stol nerijetko čeka u dugačkim redovima, no isplati se! Uređenje interijera definitivno nije razlog zbog kojeg biste ovdje poželjeli ostati, no gastro specijalitet istoimenog naziva kao i restoran, razlog je zbog kojeg mnogobrojni turisti diljem svijeta upravo ovo mjesto stavljaju na sam vrh bucket liste. Baš poput Saigona, u Hanoiju ne propustite lokalne izlete na Ha Long Bay baš kao ni onaj na Sape. Ukoliko se odlučite na odlazak na spomenute izlete, vodite računa o vremenskim uvjetima te se toplo obucite i uživajte!





Ha Long Bay

Foto: Privatni album, Unsplash
Objavljeno: 17.04.2019. u 09:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p