PUTOVANJA

Digital Journal: Rajski Filipini i kaotična Manila

Lidija Lešić nastavlja svoje azijsko putovanje u Boracayu i Manili

Kad bi proveli neko istraživanje o putovanjima i afinitetu prema otkrivanju novih mjesta, sigurni smo kako bi većina ljudi odgovorila kako bi rado svoj uobičajen posao od 9-17 zamijenili s ovim kakav danas vodi Lidija Lešić. Ona je model, dizajnerica modnih dodataka te jedna od omiljenih domaćih lica čije pustolovine rado pratimo na Instagramu. Svega nekoliko prvih redaka njenog Insta feeda otkrit će vam da Lidija obožava putovati i da joj razna egzotična mjesta nisu tek još jedna crtica na wish listi. Otkrivanje novih mjesta i dugačka putovanja dio su njenog posla, a ova posljednja avantura u koju se otisnula sa svojim mužem Kazimirom, vrijedna je svake pažnje.

Gdje smo stali? Da, u zraku otprilike 10,000 metara iznad zemlje s jednim od najdivnijih pogleda koje smo ikada vidjeli. Boracay, mjesto kojeg diljem ulica krasi natpis „Working To Serve You Better“ isprva nas je razočaralo. Na triciklu smo krenuli s aerodroma vozeći se kroz niz trošnih uličica, porušenih kućica i nevjerojatan prometni kaos koji je, lokalnom stanovništvu, nadasve uobičajen. Onaj dašak sumnje zahvaljujući iskustvu Cebu Cityja zavukao se duboko u naše misli i nismo se mogli oteti dojmu da nas je Google ponovno lagao.



Ipak, na veliko veselje, čim smo stigli u hotel i naš resort svaka sumnja nestala je u sparini. Rajsko mjesto kojeg krase kilometarske pješčane plaže u čiji je biserno bijeli pijesak teško izravno gledati te jednako impresivna azurna boja vode dovoljan su znak kako će nam biti posebno teško rastati se na polasku. Smjestili smo se na „White Sand Beach“ dijelu otoka i lako je zaključiti kako su resorti smješteni oko centralnog dijela Boracaya zaista najljepši i najbolji. Ako namjeravate putovati u ovaj dio svijeta, odsjednite ovdje ili u resortu Henann Prime Beach te onima u blizini... Cijene su nalik zapadnjačkim, ovim zagrebačkim, no ljudi i osoblje kao i usluga bili su divni, nadprosječno ljubazni i učinili cijeli naš odmor dodatno nestvarnim. Bili smo okruženi, logično, azijskom populacijom te brojnim Australcima. Plaže su čiste i uredne zahvaljujući pravilu o zabrani konzumiranju jela i pića, a i napomenula sam kako se radi o otoku koji je neko vrijeme bio zatvoren kako bi se obnovila flora i fauna. Malo je reći da smo na Boracayu uživali. Divan otok i ljudi ostavili su nas bez teksta, plaže ćemo pamtiti cijeli život i o njima sanjariti po povratku u gradsku gužvu...





Malenim propelercem iz Boracaya krenuli smo prema najmanjem aerodromu kojeg smo ikada vidjeli. Pomalo nervozni jedva smo dočekali izaći iz minijaturne leteće naprave i prve korake napraviti na novom otoku imena El Nido. Najbolji opis okružja koje nas je dočekalo jest sasvim jednostavno – našli smo se usred džungle, one filmske okruženi glomaznim zelenilom, opojnom sparinom i svakojakim zvukovima životinja. Ovo je otok koji je krcat noću, a danju poluprazan jer većina turista odlučuje iskoristiti odličnu poziciju malenog otoka kako bi istražili svaki kutak okolo njega. Predivne lagune i plaže zvale su nas da ih dođemo istražiti, no za prvi dan odlučili smo uzeti malenu stanku i jednostavno vrijeme provesti opuštajući se u Happiness baru. Preslatko mjesto omiljena je destinacija svakome u potrazi za kul fotkom za Insta feed zahvaljujući odlično uređenom interijeru i ukusnoj hrani. Isprobali smo lokalne specijalitete poput hummusa i pita kruha te odlučili sjesti na tricikle kako bi vidjeli jednu od plaža o kojima smo mnogo slušali. Nakon, blago rečeno, turbulentne vožnje po ruralnoj cestici koju krase improvizirane barikade, ispred naših očiju osvanula je Napcan plaža.





Prekrasna i dugačka pješčana plaža uzduž koje se nalazi niz lokalnih restorančića i barova bila je mjesto gdje smo proveli poslijepodne. U jednom od spomenutih barova isprobali smo fantastične koktele koji su, osim okusom, i načinom pripreme bili i više no impresivni. Naime, koktel majstor mačetom je obradio kokos kako bi mu skinuo debelu zelenu koru i otkrio svima poznatu dlakavu smeđu površinu kokosa. Nakon što ga je rastvorio, improviziranom strugalicom maknuo je meso voćke, a iz središta poteklo je kokosovo mlijeko koje je postalo naša Pina Colada. Proces izrade koktela potrajao je čak 30 minuta, no kako je sve rađeno ispred nas, postao je doživljaj vidjeti i okusiti najprirodniji i najfiniji koktel poslužen u šalicama izrađenim od kokosa i bambusa. Vozač našeg tricikla strpljivo nas je čekao te potom odveo na plažu Las Cabanas poznatu po predivnom zalasku Sunca.





Sljedeći dan odlučili smo provesti na takozvanom Tour A obilasku otoka. Big Lagoon, Secret Lagoon, 7 Commandos Beach mjesta su koja smo namjerili obići. Kupili smo šlapice za more (da, one kojima se uporno rugamo kad vidimo da ih turisti, čitaj: populacija jugoistočne Europe, uporno nosi na hrvatskim plažama, jer smo uvidjeli kako smo zapravo mi ti koji činimo grešku). Nakon nekoliko kratkih izleta koji su nas uvjerili kako nam te morske šlapice zaista trebaju, ugrabili smo svoj par i krenuli prema brodu. Još jedan savjet za sve one koji se odluče poći na ovakva mjesta jest uložiti u kvalitetnu nepropusnu prtljagu poput DryBag torbi. S torbama visoko iznad glave, probijali smo se kroz visoke valove prema palubi broda kako bi se u isti, na vraški vješt način i popeli.





Ako vas put navede na Filipine i El Nido, svim kavopijama, ali i ostalim koji vole guštati u kul interijerima, zasigurno nek odvoje vrijeme kako bi popili kavu u Gusto Baru i baru Taste El Nido. U Gustu nas je oduševila ponuda palačinki i waffla, a u Taste smo probali neke od najukusnijih acai bowla i kruh od banane. Quick Tip: na svim nepoznatim mjestima prvo naručite tek jedno piće i jelo kako bi degustirali valja li, a potom nastavili dalje. Mi bismo uvijek, gdje god došli, prvo naručili primjerice jedan capuccino i desert, a ako nam se svidjelo, naručili još. Volimo dijeliti, a i činjenica je da ukusnu kavu u Aziji nije lako pronaći. Kremaste napitke, jednom kad ih zapravo i otkrijete, platit ćete i više no u Zagrebu.







Zanimljivo je da je ovaj dio svijeta izrazito ekološki osviješten pa tako na otoku nigdje nećete pronaći plastične slamke, već papirnate ili one načinjene od bambusa, a nisu dozvoljene ni plastične boce. Iako iskreno, nikada ne bih pretpostavila da u toj mjeri recikliraju... Još jedna stvar na koju se svi turisti moraju naviknuti jest taj laganini tempo kojim odišu Filipini. Sve je Pole-Pole, nikud im se ne žuri i imaju vremena na pretek, slično kao na Zanzibaru. Stoga, naoružajte se strpljenjem i prepustite se atmosferi, nema vam druge.



Let za Manilu kasnio je, nimalo iznenađujuće. Ostavili smo prtljagu na aerodromu, sjeli u taksi i zaputili se prema starom dijelu grada. Zagrebačka gužva smiješna je u usporedbi s prometnim kolapsom koji je ovdje svakodnevica. Uspjeli smo se nekim čudom probiti do Rizal Parka te odlučili pješke otići prema Intramurosu, starom centru. Naime, Filipini su dugo bili pod španjolskom vlašću, a to je ostavilo duboki trag na arhitekturi i gastronomskoj ponudi. Umorni, nakon dugog razgledavanja, sjeli smo u Barbara's restoran kako bi pojeli ručak i uživali u lijepom interijeru i opuštajućim zvukovima klavira. Odlična hrana bila je samo dodatan plus jer time se Filipini ipak ne mogu pohvaliti. Moram priznati kako me nije oduševila njihova kuhinja, čak nisam sigurna što bih izdvojila kao njihovo tradicionalno jelo...









Prošetali smo se popularnom 'malom Havanom' odnosno Intramusom, najeli se i popili kavu te odlučili da je vrijeme da se uputimo natrag prema aerodromu. Manila jest velik grad, no nije bezopasan i ne mislim da u njemu imate što raditi više od jednog dana. Sad već uobičajeni prizori trošnih kućica, zapuštenih kvartova te mnoštva ljudi koji se druže po ulicama, moram priznati, rastužuju me. Možda je to kompleks života u modernim gradovima gdje su ovakve situacije puno teže uočljive, no ove prizore pamtit ću za život. No s druge strane, želim vjerovati kako su ipak sretni, ispunjeni i veseli jer sigurno ne znaju ili ne žele znati za drugačije, bolje...

Trčimo po aerodromu i jedva lovimo let na sljedeću destinaciju, Vietnam...


Objavljeno: 02.03.2019. u 00:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p