PUTOVANJA

Hamburg u dan i pol

Grad u kojem su se proslavili Beatlesi

Ovo nije klasični putopis jer kako jedan takav grad opisati ako ste imali samo dan i pol da ga doživite. Ali ovo je kratki uvod u jedno buduće lijepo putovanje kad ću imati priliku najveću njemačku luku i drugu luku po veličini u Europi doživjeti onako kako zaslužuje.

S obzirom da sam ja išla zbog koncerta legendarne Sharon Jones i Dap kingsa krenimo od četvrti St. Pauli u kojoj su nastupali, jer ona najviše govori o duhu grada u kojem su se proslavili Beatlesi.

Naime tamo su prvi put nastupili 17. kolovoza 1960. U Engleskoj je još netko i znao za njih, ali u svijetu su bili potpuno nepoznati bend. Do njihovog angažmana u jednom bivšem striptiz klubu došlo je posve slučajno. Vlasnik kluba Indra u popularnoj četvrti St. Pauli, tražio je mladu englesku rock grupu koja bi privukla goste u lokal. Kasnije su svirali u legendarnom Star clubu po osam sati gotovo svake večeri, a prema priznanju Paula McCartneya kad su se u prosincu vratili u Liverpool više nisu bili ‘samo’ popularni Englezi. U Hamburg su se tijekom karijere vraćali još četiri puta, a u spomen na njihove divlje početke postavljena je metalna skulptura, omiljeno mjesto za fotkanje svih turista.

 

St. Pauli i ulica Reeperbahn i danas su omiljeno mjesto rockera, punkera, obožavatelja noćnog života i svega što noćni život pruža (čitaj: striptiz klubova i prijateljica noći). Nešto kao amsterdamski Red light district. U blizini je i Shanzenstrasee, najhipsterskija hamburška ulica prepuna kafića, barova, restorana i odličnih malih trgovina njemačkih mladih dizajnera. Da tu ima svega pa i Hrvata dokaz je bar Hajduk u samom centru ulice. Inače, iz St. Paulija je vjerojatno jedini gay friendly nogometni klub na svijetu koji čak i na svom stadionu ima zastavu duginih boja.

 
Centar grada je prepun kanala (još jedna sličnost s Amsterdamom), trgovina svih svjetskih modnih marki, restorana s prekrasnim terasama na vodi i naravno hamburgera. Iako navodno hamburger uopće ne potječe iz Hamburga po njemu je dobio ime. Tako parafrazirajući onu poznatu Kennedyevu: ‘Ich bin ein Berliner (kolačić)’ dobivate još zanimljiviju: ‘Ich bin ein Hamburger!’

Nevena Rendeli

photos: privatni album

Objavljeno: 09.06.2014. u 13:50
Tagovi: Nevena Rendeli

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p