PUTOVANJA

Istražujemo bisere Jadrana: Dubrovnik kao destinacija s kojom nikako ne možete pogriješiti

Zašto se ovaj grad mora pronaći na vašoj travel listi? Odgovore ima Pamela Smoljanić!

Iako smo već uvelike zakoračili u ljetnu sezonu te sudeći prema Instagram feedu, gotovo da nema osobe koja trenutno nije na moru, prijedlozi o tome gdje putovati i koja mjesta se moraju pronaći na našoj travel listi, uvijek je korisno imati nadohvat ruke. Tako i dalje istražujemo bisere Jadrana jer zbog svima nam poznate situacije, svoje slobodne dane planiramo provoditi unutar granica Lijepe naše, a što i nije toliko loše kada uzmemo u obzir sve prirodne ljepote i atrakcije s kojima se itekako možemo pohvaliti, a upravo je jednu takvu s nama podijelila i simpatična Pamela Smoljanić!

Ako već duže vrijeme pratite Pamelu, onda vas njezin izbor za našu ljetnu rubriku nije nimalo iznenadio, budući da iz sezone u sezonu na njezinom Instagram feedu gledamo prekrasne fotografije Dubrovnika te nas svaki put iznova uvjeri koliko je ovaj grad fotogeničan i zaista poseban. Tako smo sigurni da je upravo Pamela prava osoba koja će vam otkriti sve ono što se u ovoj povijesnoj jezgri isplati vidjeti, stoga njoj prepuštamo riječ!

Složit ćemo se kako 'Lijepa naša' ima zaista puno toga za ponuditi turistima, od prekrasnih plaža, brojnih otoka, pa sve do prirodnih ljepota zbog kojih su brojni turisti spremni proputovati impresivan broj kilometara. Kako izgleda tvoje planiranje godišnjeg odmora i koja ti je destinacija za to omiljena?

Moje planiranje godišnjeg počinje ali i završava na Dubrovniku. To je destinacija na koju svake godine odlazim i koja mi je bez dileme daleko najdraža. Ne samo u Lijepoj našoj, već generalno. Od dva tjedna ljetnog godišnjeg odmora kojeg uspijem dobiti kao agencijski čovjek, barem tjedan dana sam u Dubrovniku. Druga polovica je rezervirana za istraživanje obale. Tu izbor većinom pada na neki od otoka. Vis, Hvar, Obonjan i Korčula su moji favoriti jer su priroda, more ali i to otočko stanje uma, sve što mi je ljeti potrebno.

Po čemu je Dubrovnik toliko poseban i što se zapravo isplati vidjeti?

Ja sam posebno vezana za Dubrovnik jer sam se dolje rodila i uz njega me vežu najljepše uspomene iz djetinjstva. No teško da itko može ostati imun na Dubrovačku povijest, na Stari Grad, na Srđ s kojeg se pruža najljepši pogled na cijeli grad, na meni uvijek posebno romantičnu Porporelu, Lovrijenac, Zidine, plaže poput Sv. Jakova i Banja na kojima plivaš u kristalno plavom moru i gledaš u obrise grada i u pogled koji me svaki put ostavi bez teksta. Obožavam našu obalu, ali Dubrovnik je Dubrovnik. Mislim da na svijetu ne postoji ništa slično i da bi svatko, tko može i kome se pruži prilika, trebao barem jednom posjetiti taj Grad i osjetiti njegovu energiju.


Za nekoga tko nikada nije posjetio Dubrovnik, gdje bi bilo, po tom mišljenju, najbolje organizirati smještaj te koja hrana se isplati kušati, a da je specifična za ovaj grad?

Dubrovnik je relativno malen, i jako dobro povezan, pa odabir smještaja ovisi isključivo o budžetu i osobnim preferencijama. Moj favorit je Uvala Lapad jer je mirna, ima lijepu šetnjicu, nekoliko preslatkih kafića i restorana, a do Straduna ti treba 20-ak minuta hoda. Omiljeni restoran mi je Pantarul koji se nalazi blizu Uvale i uvijek me oduševi. Osim njega svakako bi preporučila i Gradsku kavanu Arsenal, Shizuku kojeg će obožavati svi ljubitelji sushija, ali i 360 koji ( s razlogom) ima Michelinovu zvjezdicu.

Kako izgleda tvoj dan na plaži te preferiraš li više aktivan ili pasivan odmor?

Mislim da preferiram kombinaciju pasivnog i aktivnog odmora. Prvih par dana godišnjeg pronaći ćete me kako nepomično ležim na plaži sa slušalicama u ušima ili s knjigom u ruci, a dižem se isključivo ako se idem okupati i kada se zaželim sladoleda. Nakon nekoliko dana, spremna sam i za sve ostale aktivnosti.

Postoji li destinacija na kojoj si provela godišnji odmor, a nikako ju ne bi nekome preporučila?

Ne! Svako putovanje ima svoje čari, a našu obalu bi preporučila bi svakom!

Foto: Instagram
Objavljeno: 07.08.2020. u 14:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p