PUTOVANJA

Istražujemo bisere Jadrana: Luka Nižetić i ovo ljeto provodi na prekrasnom Visu!

Sjajni prijedlozi koje će obožavati svi putoholičari!

Budući da su ove sezone putovanja izvan granica Lijepe naše poprilično izazovna i nepredvidiva, ne preostaje ništa drugo nego li podobnije istražiti sve domaće ljepote koje se bez imalo razmišljanja mogu mjeriti s poznatim svjetskim destinacijama. Otoci, ali i priobaljna mjesta kriju poseban mediteranski šarm kojim se prožima velika povijest, zanimljiva arhitektura, ukusna hrana i onaj neopisivo dobar osjećaj opuštenosti i relaksacije.

Luka Nižetić je dobro poznato glazbeno ime, ali osim u glazbu, Luka je nepovratno zaljubljen i u putovanja. Dosad je posjetio brojne svjetske destinacije, a uvijek bira pomalo neobične i potpuno drugačije od onog na što smo navikli. Što se tiče domaćih adresa, Vis na kojem se je smjestio i njegov restoran Fabrika, trajna je Lukina ljetna adresa. Nebrojeno puta o Visu govorimo kao o otoku mira i odmora, impresivne ljepote i najčišćeg mora, stoga ako još uvijek niste sigurni gdje provesti ovo ljeto, Vis se nameće kao odlična opcija koja neće razočarati!

Složit ćemo se kako 'Lijepa naša' ima zaista puno toga za ponuditi turistima, od prekrasnih plaža, otoka, pa sve do prirodnih ljepota zbog kojih su brojni turisti spremni proputovati impresivan broj kilometara. Kako izgleda tvoje planiranje godišnjeg odmora i koja ti je destinacija za to omiljena?

Zahvalan sam sudbini da me je život doveo na otok Vis gdje sam prije osam godina otvorio svoj restoran 'Fabrika' tako da svako moje ljeto je više radno nego odmor, još kad k tome dodam i moje koncertne aktivnosti malo vremena se nađe za obilazak, alI ih ipak ima. Koliko god sam prošao otok Vis uzduž i poprijeko još uvijek se nađe neka skrivena uvala, divlja cesta koja me očara i zaista, bar za mene, Vis sa svojim arhipelagom je najljepše mjesto u ovom dijelu svijeta.

Moj godišnji je najčešće planiran za prvi mjesec kada nekoliko mjeseci ranije odredim destinaciju i putem raznih travel blogova i stranica pokupim sve potrebne insiderske informacije. Nisam od onih koji se oslanja na agencijske aranžmane, volim više putovati prema nekom svom osobnom odabiru, direktan doticaj s domicilnim stanovništvom. Najomiljenija destinacija mi je ona koju još nisam posjetio, a do sada me put navodio na sve strane svijeta, od Azije do Amerike, te Irske, a zadnje je bilo početkom ove godine u Jordanu.

Po čemu je upravo ta lokacija toliko posebna i što se na njoj isplati posjetiti?

Na svakoj lokaciji ako se imalo potrudiš možeš pronaći neku zanimljivost, povijesnu ili gastronomsku. Od onih sam koji vole isprobavati sve novo i nepoznato. Tako smo u Jordanu spavali u pustinji Wadi rum u beduinskim šatorima, jeli njihov skromni bedunski obrok, nagutali se pustinjske prašine, prohodali 8 sati drevnom Petrom, da bi dan kasnije u Amanu vidio drugu stranu Jordana gdje me oduševio njihov street art i mnoštvo galerija. Miješanje tradicije i modernog, recentnog s autentičnom kuhinjom je najbolja kombinacija na nekom putovanju. Sreća nije odredište, nego putovanje pa shodno tomu treba se stalno kretati.


Za nekoga tko nikada nije posjetio spomenutu lokaciju, gdje bi bilo, po tom mišljenju, najbolje organizirati smještaj te koja hrana se isplati kušati, a da je specifična za spomenuti kraj?

Imao sam prilike u Vijetnamu spavati u kući lokalnog stanovništva, jer kod njih nije strano ugostiti slučajne prolaznike. No, najčešće preko Airbnb nađem smještaj ili na licu mjesta jer nikad ne znam koliko dugo ću se zadržati na određenom mjestu. Uvijek imam okvirni plan, no on se putem često mijenja, naiđem na neke nepredvidive situacije ili me priča nekog usputnog putničkog nomada skrene s ceste.

Što se tiče hrane, najviše volim jesti ono što jedu domaći jer tako nekako se najbolje približim okusima i mirisima podneblja. Street food, naročito u Aziji je najbolja opcija, toliki veliki broj ponuda, svega i svačega nisam nigdje vidio kao kod njih. Osjećao sam se kao dijete u luna parku, išao sam od štanda do štanda i sve isprobavao.

Kako izgleda tvoj dan na plaži te preferiraš li više aktivan ili pasivan odmor?

Sve je stvar trenutka, al nisam od onih koji bi cijeli dan ležali na plaži. Radije s ekipom rentamo brod pa obilazimo uvale i susjedne otoke. Preferiram više aktivni odmor, tako da si na svakom svom putovanju zadam luđački tempo i propješačim dnevno kilometre i kilometre kako bi obišao što više zanimljivih lokacija.Postoji li destinacija na kojoj si proveo godišnji odmor, a nikako ju ne bi nekome preporučio?

Za sada ne postoji i nadam se da na takvo mjesto neću ni naići. Razlog tomu je možda što uvijek biram putovanja koja su mi zaista velika želja, a lista je poduga pa čim se smiri ova situacija s koronom nastavljam putovanje put Islanda, Galapagosa, Japana, Nepala, Mexica, Burme, al 'pomalo', kako bi rekli u Komiži.

Foto: Privatni album, Unsplash
Objavljeno: 31.07.2020. u 09:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p