PUTOVANJA

Istražujemo bisere Jadrana: Marlera i Lastovo kao idealne destinacije za odmor!

Zara Hrvatin natjerat će vas na pakiranje kovčega!

Sigurni smo kako već odbrojavate dane do godišnjeg odmora, a ove godine će, zbog svima nam poznate situacije, mnogima na popisu pronaći destinacije unutar 'Lijepe naše', što i nije toliko loše ako uzmemo u obzir da se itekako imamo s čime pohvaliti! Ako još uvijek razmišljate koje destinacije zaista vrijedi posjetiti, u nastavku otkrijte zašto bi se baš Marlera u Istri i Lastovo trebali pronaći na vašoj wish listi!

Sigurni smo da svatko od nas ima svoju percepciju idealnog godišnjeg odmora, pa tako za neke ne postoji bolji scenarij od onog u kojem hvatamo svaku zraku sunca kraj osvježavajućeg mora, dok je za druge aktivan odmor na kontinentu najbolji vid relaksacije. Svoj pogled na odmor te omiljene destinacije koje se u isti najbolje uklapaju, s nama je podijelila mlada Riječanka Zara Hrvatin, koja je pored svojih make up vještina, poznata i kao umjetnička duša koja svoju kreativnost i autentičnost pokazuje u svemu čega se dotakne!

Kako izgleda tvoje planiranje godišnjeg odmora i koja ti je destinacija zapravo omiljena?

Mogu reći da nema previše planiranja. Većina prijatelja nam je fleksibilna po pitanju datuma, a ako nisu onda se prilagodimo nekako da se svi poklopimo. Nekada putujemo sami, dečko i ja, ili posjetimo kuću mojih u Dalmaciji, gdje sam ljetovala čitavo djetinjstvo. Svako ljeto nam je dosta spontano i ono što smo možda planirali, često promijeni tok prema nečemu još boljem, nebitno radi li se o našoj obali ili inozemstvu. Teško mi je reći samo jednu destinaciju, stvarno volim i kontinent i obalu, ali ako baš moram izabrati od svega što sam do sada vidjela, to bi bila Marlera u Istri ili Lastovo.T To su opet dvije, no svaka za sebe, veoma posebne destinacije!

Po čemu su Lastovo i Marlera toliko posebne destinacije i što se na njima isplati vidjeti?

Istra, iako je u hrvatskoj, po meni odiše veoma drugačije, kao svijet sam za sebe. Na cijelom poluotoku najdraža mi je Marlera, možemo reći Rt koji je okružen zaraslim poljima, jednim svjetionikom i morem. Istru treba cijelu istražiti, a Marlera je samo moj najdraži kutak te neiscrpne kutije s blagom, a sva je prekrasna, romantična i na svakom uglu možeš pronaći nešto što te oduševljava. Lastovo mislim da ni ne treba previše objašnjavati, volim ga jer je i u cik sezone mirno, a more i priroda, neopisivi. Prepun je malih otočića koje svakako treba istražiti brodom.Za nekoga tko nikada nije posjetio Marleru i Lastovo, gdje je najbolje organizirati smještaj te koja hrana se isplati kušati, a da je specifična za spomenute krajeve?

Svjetionik na Marleri, koliko sam istražila se iznajmljuje za odmor, ali je bukiran i do dvije godine unaprijed pa ljudi dođu s kamperom, odmaraju, kupaju se u blizini, jer kao takva ne nudi raznovrsni smještaj baš na Rtu. Istra je prepuna malih, slatkih apartmana u jezgrama grada, u starim kućama koje su autentične za tu destinaciju. Nadalje, postoje i mnoge kamene vile i hoteli koji su poznati za Istru, a ono što je meni možda i najdraže – kampiranje na Fratarskom otočiću kraj Pule. Za hranu, preporučujem vegetarijanski restoran Artha u Poreču; Svakako trebate probati šurlice, fuže s tartufima ili s nekom divljači za one koji jedu meso. Za desert, znam da su poznate kroštule u najmanjem gradu na svijetu, Humu.


Za Lastovo, ponovo se vraćamo kampiranju. Naša najdraža lokacija je robinzonski kamp na otoku, spavanje u šatorima, buđenje u zoru s pogledom na obližnje otočiće te kajaci kojima onda te otočiće i poviše istražimo iz mora. Specijaliteti Lastova su sigurno povezani s friškom ribom. Mi često kada smo tamo, kuhamo sami, a kada želimo nešto pojesti 'vani' onda idemo u konobu Pece, ako će nekome pomoć informacija , cijene su stvarno pristupačne za otok! Također, u gradu Lastovu ima zanimljivih domaćih restorana i kafića, a postoje i konobe koje služe ribu ravno iz mora na čitavom otoku.


Kako izgleda tvoj dan na plaži te preferiraš li više aktivan ili pasivan odmor?

Najdraža mi je kombinacija i jednog i drugog, obje varijante mi pašu, pa sam po tom pitanju podosta fleksibilna i nisam izbirljiva. Hrvatska obiluje prekrasnim mjestima, nekoliko godina unazad smo dio ljeta provodili u Lici, kupali se u jezeru i rijeci na 6 stupnjeva, jeli domaću hranu, šetali nepoznatom i divljom prirodom. To je stvarno nešto što bi svima preporučila, barem na par dana. Također, i ostatak unutrašnjosti nudi neki potpuno novi ugođaj ljetnih temperatura i ljetnog zraka; Lokvarsko jezero, Mura, isl., mogla bi nabrajati do sutra! Istražujmo, igrajmo se i uživajmo!

 Postoji li destinacija na kojoj si provela godišnji odmor, a nikako ju ne bi nekome preporučila?

Ne postoji takva destinacija, svatko stvarno zna što voli i mislim da onda tako i bira destinacije koje posjećuje. Osobno volim više putovanja orijentirana na prirodu i prirodne ljepote, no nemam ništa protiv prošetati se užurbanom rivom ili ulicom nekog grada, pojesti sladoled i udahnuti i takvu atmosferu!

Objavljeno: 19.07.2020. u 00:00
Tagovi: putopis

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p