PUTOVANJA

Istražujemo bisere Jadrana: što se sve isplati vidjeti u prekrasnoj Istri?

Od Trogira do Istre s Anitom Dujić!

Ako ste jedan od onih sretnika koji tek trebaju započeti s pakiranjem kovčega jer uskoro odlaze na godišnji odmor, onda ste na pravom mjestu jer i dalje nastavljamo s istraživanjem bisera Jadrana. Moramo priznati da naša ovosezonska lista prijedloga za godišnji odmor ne bi bila potpuna bez prekrasnog, povijesnog grada, Trogira, a u kojem već godinama ljetuje dekoraterka seta i dizajnerica nakita, Anita Dujić. Ne tako davno, Anita nas je provela kroz šarmantni grad smješten na samom jugu Italije, Matera, a sada je pravo vrijeme da nam otkrije i neke svoje favorite unutar granica Lijepe naše...

Tako se na njezinom popisu pronašlo nekoliko gradova, od spomenutog Trogira, pa sve do značajnijih gradova Istre, koji mogu poslužiti i kao sjajan prijedlog za jedan mali vikend izlet, budući da je riječ o lokaciji koja je poprilično blizu Zagrebu. Što se zapravo isplati vidjeti na ovom najvećem hrvatskom poluotoku, koje delikatese morate kušati te gdje je najbolje potražiti smještaj, otkrijte u nastavku!

Složit ćemo se kako 'Lijepa naša' ima zaista puno toga za ponuditi turistima, od prekrasnih plaža, brojnih otoka, pa sve do prirodnih ljepota zbog kojih su brojni turisti spremni proputovati impresivan broj kilometara.Kako izgleda tvoje planiranje godišnjeg odmora i koja ti je destinacija za to omiljena?

Već tradicionalno ljeta provodim U Hrvatskoj, iz razloga jer je naša obala prekrasna i jako je puno opcija. Baza mi je u Trogiru, točnije na otoku Čiovu gdje imam obiteljsku kuću, a ujedno i dragocjeno vrijeme koje mogu provesti s roditeljima koje većinu godine ne vidim. Sada je tu i dodatni plus jer je tu Lily a ona obožava baku i didu. No također svake godine obiđem Istru i Dubrovnik, za mene osobno posebne lokacije, iz više razloga.

Po čemu je upravo ta lokacija toliko posebna i što se na njoj isplati posjetiti?

Trogir volim jer je tu dom, tu su roditelji, a i predivan je mali gradić. Istru nosim u srcu jer je drugačija, posebna, jer su ljudi topli i iskreni. Obožavam istarsku spizu i tempo života. Moja omiljena mjesta su Rovinj, Grožnjan, Pula, no Istra nudi puno, puno više. Mogla bih cijeli vikend lutati njezinim gradićima i selima po unutrašnjosti. O Dubrovniku je već jako puno rečeno, pa je možda suvišno da ja pričam. Mene za taj grad, najljepši na svijetu, veže posao, prijateljstvo, ljepota življenja i neki osjećaj koji imam kad sam tamo.

Za nekoga tko nikada nije posjetio spomenutu lokaciju, gdje bi bilo, po tom mišljenju, najbolje organizirati smještaj te koja hrana se isplati kušati, a da je specifična za spomenuti kraj?

Ako ću o Istri izbor je zaista velik, od hotela s 5 zvjezdica, do prekrasnim privatnih apartmančića, te grandioznih stancija. Moji favoriti su stancija Meneghetti, Hotel park u Rovinju, te hotel San Canzian. Fuži, pljukanci, tartufi, riba, fritata s divljim šparogama u proljeće, ombolo, mlada malvazija su neki od istarskih specijaliteta koje obožavam.

Kako izgleda tvoj dan na plaži te preferiraš li više aktivan ili pasivan odmor?

Volim kombinirati jedno i drugo, kako mi dođe. Kada sam na odmoru volim samo da je sve opušteno i da se barem na kratko isključim od cijelog svijeta. Digitalni detox prakticiram par puta godišnje i toplo preporučujem svima.

Postoji li destinacija na kojoj si provela godišnji odmor, a nikako ju ne bi nekome preporučila?

Pa kad bolje razmislim, da, ali ukusi su različiti i ono što mene ne privlači ne znači da nekog drugog neće. To je stvar osobnog ukusa!

Foto: Instagram
Objavljeno: 14.08.2020. u 13:42
Tagovi: putopis, Istra, Trogir

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p