PUTOVANJA

Je li Zagreb 'grad za chill'?

Posjetitelji rangirali glavni grad na ljestvici opuštenosti

U posljednjih je nekoliko godina zagrebačke ulice ispunilo pregršt događanja različitih tematika. Svako donedavno napušteno dvorište, šarmantni balkončić, ulica i trg imaju neku svoju priču koja grad čini življim, uzbudljivijim i zabavnijim nego što je bio ranijih godina. Tako vjerojatno razmišlja svatko tko živi i radi u glavnom gradu, a ne egzistira samo na relaciji kuća-posao već traži poneku zanimaciju da mu ispuni dan.

Zagrepčani su u velikoj mjeri zadovoljni onime što grad nudi, događanjima kojima mogu okupirati svoju svakodnevicu, izaći s prijateljima i otkriti nešto novo i drugačije... No, što o Zagrebu misle njegovi posjetitelji? Koliko je glavni grad opušten i spreman da vam priušti dobru dozu chillanja pa da se s putovanaj vratite preporođeni? Naime, stranica Spa Seekers provela je veliko istraživanje među putnicima kako bi otkrila koji su europski graovi najstresniji za turiste, a koji im pak daju "dozvolu za opuštanje". Do indeksa relaksiranosti (The European Relaxation Index) došlo se analizom šest faktora: koliko je grad prometan, koliko su sretni lokalci, kakvi su standardi života, koliko je lako pristupiti javnom prijevozu, koliko obale ima u blizini te kakvo je stanje na lokalnom aerodromu. Copenhagen je tako ove godine proglašen najopuštenijim gradom Europe zbog svoje hygge filozofije života, šarenih ulica, bicikala i impresivne obale u blizini. Turisti su danski grad ocijenili visokom ocjenom zbog zadovoljstva lokalaca, ali i zbog visokog životnog standarda. Copenhagen na ljestvici opuštenosti slijede Luxembourg, Tallinn, Helsinki i na impresivnom petom mjestu - Zagreb. Naš je glavni grad ocijenjen s 6.8/10 kada je u pitanju zadovoljstvo stanovnika, a zadovoljstvo životnim standardom ocijenjeno je s 6/10. Javni prijevoz dobio je ocjenu 5.9/10, ali je duga obala u blizini izvukla stvar.

Ista stranica u sklopu je spomenutog istraživanja objavila i listu najstresnijih gradova za turiste, a na prvom se mjestu našla bugarska Sofija. Posjetitelji su je opisali kao hektičnu, prenapučenu, s niskim životinim standardom i razinom zadovoljstva. Iznenađujuće, na drugom su se i trećem mjestu našla popularna europska turistička odredišta - Amsterdam i Pariz, a razlog je upravo prevelik broj turista zbog čega nastaje kaos koji ne daje željeni chill efekt. Na listi su se našli još i Madrid, Bukurešt i Berlin. Nadamo se, doduše, da će Zagreb i narednih godina ostati na dobroj strani ove ljestvice.

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 10.08.2018. u 11:09
Tagovi: Zagreb

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p