PUTOVANJA

Jedna od najljepših knjižnica svijeta nalazi se u Parizu i mjesto je koje morate posjetiti barem jednom u životu!

Lokacija koju se zaista isplati obići!
U svijetu postoji toliko mjesta koja doslovce oduzimaju dah, a kada govorimo o takvim lokacijama najčešće pomislimo na razna prirodna čuda poput drevnih ruševina u Koloseumu, Velikog kanjona i zapanjujućih nacionalnih parkova. Ipak, postoji nekoliko mjesta u gotovo svakom gradu od kojih vjerojatno ne biste nikada očekivali mnogo, a koja vrlo često izgledaju toliko grandiozno da ćete ih pamtiti cijeli život… 

Bez obzira na to jeste li strastveni ljubitelj pisane riječi i knjiga ili ih izbjegavate u širokom luku, velebne knjižnice mogu biti odlična destinacija na vašem sljedećem putovanju. A posebice ako ove godine planirate otputovati u bajkoviti Pariz, koji krije jednu od najljepših knjižnica na svijetu, a u kojoj ćete poželjeti provesti cijeli dan! Riječ je o Bibliothèque Richelieu, knjižnici smještenoj u povijesnom središtu Pariza koja se može pohvaliti statusom jednih od najstarijih centara za učenje u svijetu. Dizajnirana od strane arhitekta Henrija Labroustea, knjižnica je poznata po svojoj ogromnoj i kaleidoskopskoj ovalnoj čitaonici koja doslovce zove na fotkanje, a ono što nam se posebno svidjelo jest jedinstvena kolekcija starih, vrijednih rukopisa i zbirki grčke i rimske keramike koju morate vidjeti! Osim lokacije Richelieu, Nacionalna knjižnica Francuske posjeduje još 3 lokacije u Parizu. Sve ih vrijedi posjetiti, ali najljepši je bez sumnje upravo Richelieu koji je i nedavno zaslužio status uvjerljivo najljepše knjižnice u Francuskoj!
 
Najdojmljivija prostorija u knjižnici svakako je čitaonica Labrouste, no nažalost, ako niste student ili istraživač, ne možete pristupiti sobi, no možete joj se diviti i fotografirati ju iz daljine. Ne propustite obići i galeriju Rondel, dom izvedbenih umjetnosti, i zapanjujući stakleni most, kao i spomenutu sobu s rukopisima koja će vas oduševiti na prvi pogled. Ulaz u samu knjižnicu je posve besplatan, a možete osigurati i vođenju turu koja stoji 3 eura po osobi, a koju morate rezervirati unaprijed na visits@bnf.fr. Više o knjižnici saznajte ovdje!
Foto: Instagram
Objavljeno: 18.10.2022. u 14:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p