PUTOVANJA

Jeste li ikada razmišljali o tome da putujete – sami? Imamo nekoliko korisnih savjeta iz prve ruke!

Matea Miljan-Rafaj otkrila nam je sve što trebate znati!

Opet si putovala sama? Svaka čast, ne bih se usudila! Fora, ali ja ne bih. Nije te bilo strah? Ovo su samo neka od pitanja i komentara koje Matea Miljan-Rafaj dobije kada negdje otputuje sama. Matea je jedna od najpoznatijih domaćih influencerica, ali i uspješna poslovna žena koja gradi brend Rent4style čiji je fokus unajmljivanje odjevnih komada za posebne prigode. Uz sve obaveze, Matea uspije pronaći vremena i za putovanja na koja katkad ode i sama, a kako bi ohrabrila i druge da probaju ovo zanimljivo životno iskustvo, otkrila nam je nekoliko korisnih savjeta koje odmah zabilježite planirate li sami posjetiti neku destinaciju!

Rezervirajte kartu - bez puno razmišljanja

Prije svega treba vam onaj mali komadić hrabrosti u vama i velika želja da negdje odete, kako biste se zaista i pokrenuli. Ako se još uvijek dvoumite i niste sigurni, iznad glave vam je milijun pitanja, sto različitih scena, prvi korak je – rezervirajte kartu! Da, rezervirajte je sada, odmah. Pogledajte kada je let koji vam odgovara i datumom i cijenom te ga bukirajte. Sada ste u poziciji da su šanse da otputujete ipak mrvicu veće od one da odustanete.

Dobro proučite kvart u kojem ste rezervirali smještaj

Rezervirajte smještaj u kvartu koji najbolje odgovara vašim prioritetima, proguglajte kvart i probajte naći onaj u kojem ćete se osjećati sigurno. Ako vas put vodi u London neka smještaj bude blizu podzemne stanice, tako ćete uštedjeti vrijeme i bit ćete na samo par minuta pješke od vašeg smještaja. Matein smještaj u Londonu bio je blizu stanice, u mirnoj i osvijetljenoj ulici, dok je u Istanbulu odabrala stari dio grada koji i nije bio najbolji izbor za nju koja je htjela izaći u restoran ili kafić. U Kapadokiji je pak odabrala sami centar grada jer je sve na dohvat ruke pješke pa se je vodila time što je bliže centru, bit će joj lakše.

Napravite plan za svaki dan

Napravite plan razgledavanja, utipkajte lokacije u Google maps i napravite screen ekrana kako biste znali gdje idete ako Google maps zašteka. Ovo je zaista korisno kada ste u zemljama gdje ne možete koristiti svoj internet, a niste kupili njihovu sim karticu. Tako je Matea obišla Istanbul. Pripremila bi ujutro rutu i pratila gdje ide. Ako bi joj slučajno nestala spojila bi se negdje na wi-fi i osvježila je. Sličnu situaciju imala je i u Londonu gdje je na taj način pratila gdje će podzemnom, mreža u Londonu radi normalno, ali ne zaboravite kada se spustite u podzemnu nema signala. U tom slučaju škicnete spremljenu fotku i vidite na kojoj stanici morate van i na kojoj opet unutra da biste stigli do željene lokacije.

Ne objavljujte u real timeu

Ako nešto objavljujete na društvenim mrežama neka ne bude baš real time ako nema za tim potrebe. Najbitniji razlog je taj što ćete više uživati u razgledavanju ako ćete manje vremena trošiti na objave, a ako netko gleda po lokaciji ili vašim objavama neće znati gdje se taj tren točno nalazite. To je Matea naučila na prvom solo putovanju u Kapadokiji. Tamo su storiji bili u realnom vremenu zbog čega je na Instagram počela dobivati poruke koje baš i nisu bile ugodne.

Pazite na količnu stvari koju nosite

Prilikom pakiranja vodite računa o tome da putujete sami. Sami morate podići kofer u avionu, sami spustiti, sami vući s jednog kraja na drugi. Matei to nije problem jer uvijek to radi sama, ali pazi da ne pakira nepotrebne stvari kako joj kofer bio što lakši.

'Uz ove male trikove, dobru volju i malo želje već vas vidim na solo putovanju i veselim se čuti vaše dojmove. I da, ako niste sigurni ni par sati prije leta, ne brinite, čim krenete osjetit ćete samo pozitivnu energiju i dobru vibru.' - ističe Matea

Foto: Instagram/Privatni album
Objavljeno: 01.02.2023. u 10:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p