PUTOVANJA

Jeste li znali da i Hrvatska ima svoju šetnicu kroz krošnje?

Savršena lokacija za vikend izlet!

Ove zime svih je zaludila spektakularna šetnica kroz krošnje u Sloveniji, no jeste li znali da slično iskustvo možete doživjeti i na lokaciji samo sat vremena udaljenoj od Zagreba. Ako ste i vi tip koji s dolaskom ljepšeg vremena jedva čeka vikende koje može provesti na svježem zraku nemojte propustiti Stazu kroz krošnje Zelenjak!

Staza kroz krošnje Zelenjak dio je Značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, nedaleko Kumrovca u Krapinsko-zagorskoj županiji. Čitavo područje je pod posebnom zaštitom još od sredine prošloga stoljeća, a posljednjih godina kroz razne projekte radi se na očuvanju i promicanju ove predivne zagorske prirodne oaze. Zagorje kao regija zaista obiluje raznim prirodnim i kulturnim ljepotama, stoga je idealna lokacija za vikend izlete uz koju gotovo nemamo potrebe zaviriti preko granice. Moramo priznati da je nas ova lokacija na prvi pogled oduševila i iznenadila, a ne sumnjamo da ćemo prvi sunčan vikend provesti u istraživanju zelenog Zagorja.

Staza kroz krošnje za sada je jedinstvena atrakcija koja spaja bioraznolikost i glazbeno nasljeđe ovoga kraja na kojem možemo zahvaliti Antunu Mihanoviću. Ove dvije teme interpretirane su kroz skulpturu trube koja prati čitavu stazu, instalaciju gnijezda koje služi kao promatračnica ptica te podnožje staze ukrašeno perunikama-hrvatskim nacionalnim cvijetom. Čitava staza duga je 125 m, dok najveća udaljenost od tla iznosi 5 metara. Cijelim putem naići ćete na ukupno 20 edukativnih ploča koje su prilagođene i slabovidnim osobama, nije na odmet ni spomenuti da je staza u potpunosti dostupna i osobama s invaliditetom. Osim toga, ulaz na stazu je slobodan, a ista je otvorena 0-24 sata pa se možete upustiti i u večernju šetnju jer je staza u cijelosti osvijetljena.

Objavljeno: 04.02.2023. u 00:00
Tagovi: Hrvatska, putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p