PUTOVANJA

Jeste li znali da se na otoku Braču nalazi skrivena pustinja kojoj mogu pristupiti samo najuporniji?

Povijesno mjesto velikog kulturnog značaja
O ljepotama otoka Brača već smo pisali nebrojeno mnogo puta; Osim što očarava putnike diljem svijeta svojim zapanjujućim prirodnim ljepotama, bračka plaža Zlatni rat prepoznata je kao jedna od najljepših na svijetu. I zaista, ovaj sunčani otok svojim posjetiteljima nudi slikoviti bijeg i priliku za istraživanje jedinstvene kulture i atmosfere jadranske obale, a hit lokacije poput Zlatnog rata samo su dio bogatstva ovog prekrasnog otoka koji krije još toliko zanimljivosti koje tek čekaju da ih netko otkrije.
 
A jedna od manje popularnih lokacija, a koja je itekako poznata dalmatinskom narodu, definitivno je samostan i pustinja Blaca - značajno povijesno mjesto koje je svoje mjesto pronašlo na južnoj strani otoka Brača, između mjesta Bol i Milna. Samostan Blaca nalazi se na potpunoj osami, a smješten je između litica te ga okružuje surov krajolik otoka Brača. Nastao u davnom, 16. stoljeću, samostan su utemeljili redovnici željni osame, a godinama je imaju značajnu ulogu u očuvanju znanja, kulture i znanosti. Monasi, odnosno svećenici manastira Blaca svoj život su posvetili  astronomiji, meteorologiji, kartografiju, ali i poljoprivredi te arhitekturi. Izgradili su astronomski opservatorij i mali muzej koji je izlagao znanstvene instrumente i artefakte, a imali su vrijednu knjižnicu s brojnim knjigama i rukopisima koju i danas možete posjetiti.
 
 
Muzej kao turistička atrakcija
 
Danas se na ovom mjestu nalazi muzej u kojem je, osim knjiga i astronomskih sprava, izloženo razno pokućstvo, a najveći izazov je sam pristup ovoj zapanjujućoj, divljoj lokaciji. Blaci možete pristupiti na dva načina; Automobilom sa sjeverne strane prema Vidovoj gori, i to cestom koja je teško prohodna za veća vozila, ili pak brodom - s južne strane. Brodom dolazite u Popovu valu, odakle vam treba još gotovo sat vremena pješačenja do Pustinje. Ako ste odlučite upustiti u ovu avanturu, svakako savjetujemo da ponesete dovoljno tekućine jer u Pustinji još uvijek ne postoji nijedan ugostiteljski objekt. Sve informacije o ulaznicama i radnom vremenu otkrijte ovdje.
Foto: Instagram
Objavljeno: 08.06.2023. u 13:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p