PUTOVANJA

Jezero Butoniga: Zelena oaza u srcu Istre koju vrijedi posjetiti!

Skriveni dragulj Istre za koji vjerojatno nikada niste čuli

Istra i Hrvatsko primorje najpopularniji su dijelovi Hrvatske za nešto kraće, jednodnevne izlete, i to uglavnom zbog činjenice da su ovi dijelovi odlično povezani s ostatkom Hrvatske. Tako za manje od dva sata vožnje, ako krećete iz Zagreba, možete uživati na kvarnerskoj obali ili u unutrašnjosti Istre, koja krije predivne male gradiće bogate kulture i povijesti, ali i druge prirodne ljepote koji se skrivaju između bajkovitih istarskih brežuljaka.

Jedna takva lokacija svakako je i prilično nepoznato jezero Butoniga; smješteno u samom središtu Istre, jezero Butoniga opskrbljuje vodom cijelu okolicu do grada Pule. Ovo umjetno jezero nastalo je u 80-ima, a s obzirom da je smješteno usred istarskih pitoresknih brežuljaka, okolici daje posebnu ljepotu te tako stvara nevjerojatno lijepe prizore i poglede koje baš nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ovo akumulacijsko jezero nastalo je potapanjem doline lijevog pritoka rijeke Mirne, gdje se sastaju njeni bujični pritoci Butoniga, Dragućki i Račički potok. Iako je u ovom jezeru, upravo zbog vodoopskrbe, kupanje zabranjeno, i dalje možete uživati u šetnji oko samog jezera, popesti se na okolne brežuljke i uživati u pogledu na brojna istarska mjesta koja posebno lijepo izgledaju kada ih promatrate s visina.

Ako se pronađete u predjelu središnje Istre, nipošto ne propustite prošetati obližnjim gradićima poput Buzeta, Huma, Motovuna, a svakako preporučamo da se odvezete i nešto zapadnije te posjetite nevjerojatne Kotle koji su upravo u ljetnom periodu sjajna lokacija za kupanje i uživanje u prirodnim ljepotama koje krije naš najljepši poluotok. Kušajte neke od najukusnijih istarskih specijaliteta, a možete posjetiti i neke od najboljih hrvatskih vinarija koje su svoje mjesto našle upravo u središnjoj Istri.

Foto: Instagram
Objavljeno: 11.08.2021. u 14:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p