PUTOVANJA

Jezero kao iz bajke koje je kao stvoreno za savršen zimski vikend izlet!

Lokacija u koju ćete se zaljubiti na prvu

Vikend izleti su kao stvoreni za istraživanje prirodnih ljepota koje nas očaraju na prvu. Iako se često dogodi da iza čarolije koju neko mjesto krije stoje samo dobri filteri na koje smo ''nasjeli'' putem fotografija, postoje i ona mjesta čiji #nofilter ne može nadmašiti nijedan profesionalni trik u fotošopu. Jedna od tih lokacija je talijansko jezero - Lago di Sorapis koje će vas bez sumnje, potpuno osvojiti.

Lago di Sorapis mnogi smatraju najljepšim jezerom Dolomita, a svoje je mjesto pronašlo u planinskom lancu Sorapiss, u pokrajini Belluno. Jezero je udaljeno od Udina svega dva sata vožnje, a može se pohvaliti impresivnom nadmorskom visinom od nevjerojatnih 1.925 metara. Zbog zadivljujuće smaragdno zelene boje koja još bolje izgleda uživo nego na fotografijama, ovo je jezero s vremenom postalo kultno mjesto za fotografiranje stoga svakako savjetujemo da izbjegnete gužvu i zaputite se u Dolomite zimi, kada cijelo jezero prekrije čarobni snježni pokrivač, a što je svakako poseban doživljaj koji vrijedi doživjeti.

Kao i brojna prirodno stvorena jezera, i Lago di Sorapis ima svoju legendu prema kojem je nastalo. Legenda govori o dobrom i voljenom kralju Sorapisu koji je imao nestašnu, svojeglavu i sebičnu kćer Misurinu. Ona je od oca zatražila na poklon začarano vilinsko ogledalo. Vila je zauzvrat tražila od kralja da se pretvori u planinu kako bi njenoj nastambi pružio hlad. Misurina krade ogledalo te u tom trenutku se kralj pretvara u planinu Sorapis. Tada je Misurina shvatila koliko je njena želja bila sebična. Njene suze su natopile podnožje planine te stvorile jezero Sorapis u kojem se do dan danas reflektira obris nekadašnjeg kralja Sorapisa. Moćna planina Sorapis nalazi se na 3.205 metara nadmorske visine, najupečatljiviji šiljak nazvan je Dito di Dio, odnosno prst boga koji ćete odmah zapaziti prilikom dolaska na jezero.


Ako se pak planirate zadržati nekoliko dana u prekrasnim Dolomitima, u neposrednoj blizini jezera nalazi se koliba Rifugio Alfonso Vandelli, koja radi od lipnja do listopada. A u vrijeme zimskih mjeseci, možete spavati u nekoj od vikendica koje se nalaze u blizini jezera i uživati u zapanjujućim prirodnim ljepotama koje vas okružuju, a koje ćete još dugo pamtiti!

Foto: Instagram
Objavljeno: 06.01.2022. u 13:32
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p