PUTOVANJA

Kako će izgledati putovanja nakon pandemije?

I kakve promjene možemo očekivati?

Prošla su gotovo dva puna mjeseca otkako je zbog pandemije koronavirusa veliki dio svijeta zatvoren u svojim domovima, a kretanje barem djelomično ograničeno. Unatoč našim snovima i maštanjima, u takvoj je situaciji zaista teško zamisliti odlazak na neko putovanje, no svjetski stručnjaci ipak predviđaju da će se i turistički sektor oporaviti nakon pandemije, baš kao što je to bio slučaj sa svim drugim krizama s kojima smo se dosad susreli.

Gotovo da i nema industrije koja već ne osjeća velike posljedice pandemije koju je izazvao korona virus, a činjenica je kako su se najviše odrazile upravo na, uz zdravstveni sektor, industriju putovanja; rezervacije svih većih svjetskih smještajnih jedinica i letova smanjile su se za drastičnih 95%, putničke agencije otpuštaju svoje radnike, a veliki broj hotela pretvoren je u bolnice koje zbrinjavaju pacijente oboljele od virusa. Ipak, ako je suditi prema predviđanjima i savjetima struke, čini se kako je itekako izgledna ona situacija u kojoj se putovanja nastavljaju, no na znatno drugačiji način od onog na kakav smo navikli. S obzirom na to da su faktori koji utječu na samu pandemiju mnogobrojni, oporavak će, očekivano, biti neujednačen i razlikovat će se od zemlje do zemlje, baš kao i odluke o otvaranju granica. A kako će to točno izgledati i koliko će vremena proći do globalnog otvaranja granica teško je predvidjeti.

Ono što je sigurno jest činjenica da će, kratkoročno gledajući, putovanja biti definirana svrhom, odnosno izletnička putovanja i godišnji odmori još neko vrijeme neće biti opcija, a putnici će se dotada u potpunosti okrenuti domaćem turizmu. No, goruće pitanje koje se u cijeloj situaciji nameće jest: Kako će ljudi reagirati na ''povratak u stvarnost'' kada do tog trenutka zaista i dođe? Jesu li bezbrižna, neopterećena putovanja i godišnji odmori stvar prošlosti? Hoće li strah od zaraze i gužvi postati praksa i hoćemo li se ikada ponovno osjećati ugodno u većim masama ljudi? Iako se predviđa da će turistički angažmani biti znatno jeftiniji, opasnosti koje nosi epidemija mogle bi mnogima zakomplicirati planove; osobni prostor postaje važan, a režim dezinfekcije mogao bi postati navika koju će dugo vremena provoditi kako turistički djelatnici, tako i sami putnici, što će se, bez sumnje, odraziti na individualno iskustvo putovanja u određenoj zemlji te angažmane koje u normalnim uvjetima pojedine zemlje obično nude i na kakve je većina putnika i navikla.

Brojne zemlje odlučile su ponuditi dodatne poticaje za putovanje unutar države, pa je tako primjerice Sicilija ponudila svim zaintersiranim putnicima sufinanciranje avionskih karata i hotelskog smještaja, dok Grčka planira organizirati specijalne avione u kojima će na željene destinacija moći putovati isključivo oni putnici koji mogu dokazati svoje zdravstveno stanje. I na razini Europske unije je tijeku rasprava oko uvođenja posebnih, COVID-19 putovnica koje bi mogle osigurati kretanje unutar članica Europske unije. Nonovastala situacija potaknula je i inovativnije projekte, pa je tako nastao i program naziva ''Buy Now – Stay Later'' koji nudi opciju investiranja u putovanje – uplaćivanjem hotelske ''obveznice'' investirate u buduće putovanje s popustom koji se s vremenom povećava, a hoteli dobivaju potrebna sredstva da se održe na životu dok nitko ne putuje.

I dok su mnogobrojni i oni koji se vesele očekivanom padu cijena u čitavoj turističkoj industriji, tek nam predstoji saznati kako će se očekivanja i uvjeti koje očekuju mnogobrojni turisti poklopiti s mjerama koje će se u pojedinim državama zaista i provoditi te kako će se novostvorena iskustva odraziti na cjelokupni svjetski turizam koji je u posljednjih nekoliko godina potpuno srušio sve rekorde u broju prekooceanskih putovanja. Samim time, upitan je i broj onih putnika koji su se dugoročno pozdravili s putovanjima i koji će još dugo vremena vrijeme provoditi isključivo u granicama države iz koje potječu.

Iako želimo vjerovati da još uvijek postoji mogućnost da se ova globalna epidemija koja je gotovo svima zadala velik udarac povuče gotovo istom brzinom kojom se i proširila, činjenica je da je jedini put izlaska iz ekonomske, a samim time i turističke krize – globalna solidarnost, odnosno spremnost da se apsolutno svi, bez obzira na zemlju u kojoj živimo, osluškujemo, međusobno pomažemo i na taj način zajednički omogućimo potpuni povratak u život na kakav smo naviknuli. Odaberemo li razjedinjenost, mogli bismo ne samo produžiti krizu već se dovesti do još drastičnijih posljedica koje ćemo osjetiti tek u budućnosti. Odaberemo li pak globalnu solidarnost, ostvariti ćemo pobjedu ne samo nad situacijom s koronavirusom, već i u svim budućim krizama i epidemijama koje prijete civilizaciji 21. stoljeća.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 29.04.2020. u 14:35
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p