PUTOVANJA

Kako doživjeti Veneciju kao lokalac?

Petar Leventić otkriva drugu stranu prelijepog talijanskog grada
Venecija Petar Leventić
D
ogodi se da Veneciju posjetiš prvi put s trideset osam godina, što sa sobom nosi neke mane ali i neke prednosti. Od mana bih izdvojio to što imaš već trideset osam godina. I to što možeš razviti predrasude o ovom gradu kojih se treba riješiti da bi se ulog isplatio... Misliš da se radi isključivo o kulisi za pražnjenje džepova turistima gdje ne postoji ništa što nije fosilizirana povijest i lažna sadašnjost.


I to je djelomično točno. Trg svetog Marka, Duždeva palača, Canale Grande, Rialto... Sve sama čuda ljudske mašte i umijeća, ali svedena na statiranje u turističkim rutama. Dođeš, okineš, odeš. Šteta. Ali onda se iznenadiš da u istom gradu postoje kvartovi koji još uvijek žive. Takav je na primjer Dorsoduro, gdje sam stanovao za vrijeme posjeta La Serenissimi.

Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Dorsoduro je jedan od venecijanskih sestiera, poznat kao i studentski kvart. U njemu se nalazi sveučilište Ca’ Foscari. To je jedan od razloga zašto je ovaj dio grada opušteniji, pristupačniji i meni zanimljiviji od većine drugih. Središte kvarta je Campo Santa Margherita s okolicom, gdje poželiš provesti cijeli dan pa još koji nakon toga. Na trgu je živahno i ujutro dok je na njemu tržnica, kao i navečer kad primat preuzimaju kafići i restorani.

Cijeli Dorsoduro vrvi crkvama, galerijama, muzejima. Od kulturno-povijesne ponude sestiera izdvojio bih recimo Zbirku Peggy Guggenheim, crkvu San Sebastian, Gallerie dell’ Accademia… I to je naravno samo mali dio cijele slike.

Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Moji dani su bili namjerno rutinizirani ne bih li se osjetio što više domaćim. Jutarnji macchiato u kavani na trgu gdje sam spavao bio je obavezan početak. Nema potrebe pojašnjavati koliko dobar macchiato znači jednom poštenom Balkancu. Nakon toga, doručak u nekoj od kvartovskih caffe slastičarnica. Nije jeftino, ali uz malo informiranja moguće je naći nešto prihvatljivo i toliko dobro da se isplati. To vrijeme sam koristio za kovanje plana kako ispuniti ostatak dana.

Okrijepljen kofeinom i šećerom, slijedio je generički dio, šetnja do neke od gore navedenih atrakcija. Toliko su opisane i opjevane da sve što dodam može me samo poniziti, pa bolje da se vratim na svoju venecijansku svakodnevicu.

Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Ručati se može dosta povoljno i dobro u Dorsoduru, kao i u susjednom sestieru San Polu. Hrpa je malih restorana u kojima se služe odlični cicceti iliti po hrvatski – snacks. S obzirom na to da sam imao sreće s vremenom, kičaste zalaske sunca sam lovio sjedeći na nekoj terasi. Južna obala s pogledom na otok Giudecca idealan je izbor. Hrpa brodova i brodica, talijanski u uhu, dramatičan zalazak... Neprocjenjivo.

Poznato je da Venecija ne nudi ludi noćni život za nas mlade. Dorsoduro i tu prednjači. Večeri sam uglavnom provodio u kvartovskim barovima, opet oko trga Santa Margherita. Uglavnom su otvoreni do ponoći. Ekipa je opuštena, kozmopolitska, fensi, hipsterska, taman za uklopiti se. Pije se uglavnom prosecco, vino ili aperol spritz.

Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Jedna od aktivnosti koju posebno volim na putovanjima i koju bih istaknuo - bauljanje po noći. Venecija zimi je idealna za to. Prazne ulice i prigušeno osvjetljenje stvaraju uvjete za doživjeti grad na drukčiji način i zamišljati život koji se tu nekada živio. Mirna površina kanala u noći također privlači pogled i upotpunjuje mistični dojam.

Od mnogih jednodnevnih izleta koji se nude iz grada, odabrao sam Murano. Simpatičan otok, ali previše podređen turistima u lovu na komad stakla, ako se mene pita. Ima nekoliko odličnih dućana s unikatnim komadima koji i koštaju, no većina nudi isključivo šarene đinđe koje najvjerojatnije nisu ni izrađene na otoku. Najzanimljiviji dio izleta meni je bila vožnja natrag. Prigoda je to za uživati u fascinantnim vizurama venecijanske obale. I inače, vožnja redovnim brodskim linijama po gradskim kanalima relativno je pristupačna i preporučio bih je svima koji ne pate na gondole.

Stara gospođa u krznenoj bundi ispod koje vire dezeni cijelog svijeta, pod punom šminkom i asesoarima do neba. Govorim o neodoljivim fetivim stanovnicama koje sam rado sretao i koje bih najradije pitao žele li mi biti prijateljice. Flambojantne, jake, drske, intrigantne. Baš kao i Dama u kojoj žive.

Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Venecija Petar Leventić
Petar Leventić
Foto: Privatni album
Objavljeno: 24.03.2017. u 12:13
Tagovi: putovanja, putopis

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p