PUTOVANJA

Kako jeftino putovati?

Savjeti iskusnog putnika koji će vam olakšati planiranje dalekih putovanja

kako jeftino putovati

našoj lifestyle sekciji jako volimo zavirivati u sanjive kolibe na vrhovima planina, često se zaljubljujemo u jedinstvene dizajnerske hotele, očaravaju nas najnovija arhitektonska čudesa Dubaija, vikendima volimo bježati u Pariz, a ignoriranje dosadne gradske zime najbolje nam sjeda na nekom idiličnom tropskom otoku...

Ipak, realnost većine je nešto drugačija i često se ovakve putničke preferencije svedu samo na tiha uredska maštanja između dva tjedna godišnjeg odmora ljeti i kombiniranja slobodnih dana s kojim praznikom zimi. Za vrijeme tog maštanja, nevoljko čitamo tuđe putopise iako ih obožavamo do besvijesti, a one silne slike na Instagramu prepune palmi, egzotičnog voća i divovskih japanskih nebodera izazivaju nam poštenu dozu ljubomore i rađaju pitanja poput onog Kako im to samo uspijeva?
 
Kako jeftino putovati/Malta
Ono što će nam svaki pravi putnik iznervirano odgovoriti na ovakva cendranja, očito je i nama samima. Sve je stvar prioriteta. Nema tu neke velike mudrosti. Želiš putovati? Kreni! Ili bi možda ipak željela one krasne čizme bez kojih ne možeš podnijeti zagrebačku zimu? Još kupiš samo njih i nakon toga štediš za avionsku kartu za Indiju. Ovoga puta obećaješ.

S druge strane, kada vas sama pomisao na daleke krajeve, nove mirise, okuse, osmijehe i nova iskustva uzbuđuju do te mjere da počnete drhturiti od sreće, tada se nijedne čizme ovoga svijeta neće moći mjeriti s onim zadnjim pritiskom na tipku buy na stranicama avio kompanija. Tada znate da su putovanja ta koja vas pokreću i slobodno se možete nazivati pravim putnikom.
 
Danas, kada su nekadašnje barijere uklonjene i kada je putovanje postalo apsolutno dostupno svima, malo je opravdanja za neiskorištavanje mogućnosti koje nam se nude. Daleka putovanja više nisu rezervirana samo za rijetke i povlaštene. U daleke krajeve putovati se može iz svih destinacija, pa i iz Hrvatske, ali za jeftino putovanje ipak postoji nekoliko uvjeta oko kojih se slažu svi iskusni putnici.
 
Kako jeftino putovati/Venecija
 
Kako jeftino putovati/Ibiza
Jedan od njih je i naš sugovornik Goran Kokoruš. Producent i ljubitelj dalekih krajeva koji je do sada obišao 33 zemlje svijeta i od kojeg smo žarko željeli saznati nekoliko trikova, koje nam je naposljetku i odao.

'Kao prvo, morate biti fleksibilni oko datuma putovanja. Na primjer, avionske karte su u pravilu uvijek jeftinije ako letite radnim danom, a ne vikendima. Karta za Tajland tako može kostati 700-900€ ako putujete od subote do subote, no ako promijenite na ponedjeljak - ponedjeljak, vjerojatnost da ćete kartu kupiti za 30% manju cijenu je velika.'

Nadalje, Goran nam je otkrio kako jeftinije možete proći ako izbjegnete putovanja u mjesecima kada najviše ljudi putuje, a to je za vrijeme ljetnih školskih praznika te oko Nove godine. Generalno, karte su najjeftinije tijekom travnja, svibnja i prosinca za transkontinentalne letove, dok jeftine karte za letove unutar Europe možete pronaći više manje svaki mjesec.
  Goran Kokoruš/Tajland

'Jedan od najjeftinijih načina putovanja je kupiti tzv. error fare kartu. Error fare su (baš kao što i ime implicira), neispravne cijene avio karata koje možete normalno rezervirati preko sustava poput Expedia.com. Zbog kompleksnosti globalnog distribucijskog sustava avio karata, s vremena na vrijeme se događaju greške. Tako se zna dogoditi da npr. porezi ili druge naknade nisu uključene u konačnu cijenu karte, što u konačnici smanjuje cijenu karte za značajan iznos. Ovim načinom može se naći određena količina letova za nevjerojatno malu cijenu. Moje zadnje osobno iskustvo bilo je da sam kupio povratnu kartu Frankfurt - Guatemala za 1914 kuna. Ono što je bilo ključno u ovom slučaju je da sam morao reagirati unutar jednog dana i odlučiti se za kupnju karte, pošto ovakve cijene karata u pravilu ne traju više od jednog dana. Taj dan ujutro mi ni na kraj pameti nije bilo da ću kupiti kartu za Guatemalu jer tamo nisam planirao ići, ali ovakva prilika se ne propušta.'
 
Da su se stvari i kod nas počele mijenjati, na radost svih, napomenuo je i Goran: 'Takve karte ste mogli naći jedino ako ste bili značajno upućeni u tržište avio karata preko raznih internet foruma, no i kod nas se pojavilo nekoliko internet portala koji dojavljuju gdje se može jeftino letjeti. Za sve one željne putovanja za male novce, preporučio bih da 'lajkaju' stranicu Holiday Pirates na Facebooku ili se pretplate na njihov newsletter na stranici holidaypirates.com. Ta stranica većinom prikazuje letove iz Europe prema ostalim kontinentima. Polasci iz Zagreba su vrlo rijetki, no ako npr. nađete kartu Amsterdam - Auckland za 500€, nije problem dodati još 130-200€ za kartu Zagreb - Amsterdam. Jedna od stranica koja je najbliža našem tržištu je izletnadlani.com koja prikazuje povoljne letove iz gradova bližih Hrvatskoj poput Ljubljane, Venecije i Budimpešte. Na ovaj način možete naći izvrsne ponude, poput dva tjedna Floride zajedno s rent-a-carom, s ukupnom cijenom za let i rent-a-car od 3500 kn.'
   
Kako jeftino putovati/Tajland
Jedna od najaktualnijih stranica za jeftina putovanja jest i ona iz susjedne Slovenije - pocenipotovati.si ili pak domaća Najjeftinija putovanjakoje na dnevnoj bazi izbacuju nevjerojatne ponude koje najčešće uključuju avionsku kartu i smještaj u hotelu po fantastičnim cijenama, kao i čitav niz povoljnih avio karata. Čak i ako među desecima ponuda ne nađete onu koja vam odgovara, barem ćete vidjeti relacije, kompanije i odredišta koja su najjeftinija te ih prilagoditi svom rasporedu i mogućnostima.

Nakon svih ovih neprocjenjivih savjeta i malih trikova, jedino što možemo reći jest ono staro, ofucano i često neuvjerljivo Kada ako ne sada?. Želite li putovati, pravo vrijeme doista jest ono trenutno. Ne kada kupite još onu jednu haljinu koju dugo gledate, ne nakon što otplatite još jednu ratu Americana i svakako ne tek onda kada se napokon uspijete dogovoriti sa svojih desetak prijateljica, iako vam iskustvo pokazuje kako se to može protegnuti i na nekoliko godina dogovaranja i usklađivanja. Ako istinski želite putovati, put će vam postati prioritetom i najvećom nagradom. Koliko god se činio velikim, iznosa novca kojeg ćete potrošiti na putovanju nećete se kasnije ni sjetiti, a još manje će vam ga biti žao. Zato krenite, promatrajte, mjerite, uspoređujte, kopajte, planirajte i, na kraju svega, putujte!
  Kako jeftino putovati/Tajland
   
Kako jeftino putovati/Tajland 
Foto: Matea Martek, Goran Kokoruš
Objavljeno: 05.02.2015. u 13:11
Tagovi: putovanja

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p